FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CO2-kivonás tanúsítása – CEI-Bois és EOS közös véleménye

A CEI-Bois és az EOS visszajelzése a szén-dioxid-leválasztás tanúsításáról szóló bizonyítékgyűjtéshez. A CEI-Bois és az EOS támogatja az Európai Bizottság erőfeszítéseit, hogy a szén-dioxid-leválasztás tanúsításával összefüggésben “rendeletjavaslatot” készítsen.

A faipar és a bioalapú termékek ipara már most rendelkezik olyan technológiával és anyagokkal, amelyekkel nagyon nagy mennyiségű szenet tárolhat, és emellett a hagyományos építőanyagok helyettesítésével nagymértékben csökkentheti az építőiparhoz kapcsolódó egyéb kibocsátásokat.

A Trinomic tanulmány szerint a szén-dioxid-tárolás előnyeinek megalapozott bemutatásán alapuló értelmes szén-dioxid-kibocsátási hitelrendszer jelentősen növelhetné az éghajlatváltozás mérséklésének lehetőségét. Ehhez jól szabályozott tanúsítási rendszerre van szükség, mivel fennáll annak a veszélye, hogy az éghajlatvédelmi célok nem teljesülnek azáltal, hogy az üzleti tevékenységet felmentik az ún.
kibocsátások elkerülésével jelentős aggodalomra ad okot. Feltétlenül el kell kerülni, hogy a szén-dioxid-leválasztást egyszerűen csak zöldmosási eszközként használják.
A szén-dioxid-kivonásnak olyan eszköznek kell lennie, amely fizikailag kivonja az üvegházhatású gázokat (ÜHG) a környezetből. a légkörből, és hosszú időn keresztül tároljuk őket, ezáltal csökkentve a légkörben lévő CO2 mennyiségét.

Ha jól szabályozzák, a szén-dioxid-leválasztás tanúsítása lehetővé tenné:

  • Az épített környezet szén-dioxid-tárolását a fa és más bio- és szénhidrogén alapú anyagok felhasználásával;
  • Csökkentheti a légköri CO2-t, enyhítve az éghajlatváltozást, és növelheti a nemzeti szénkészleteket az alábbiaknak köszönhetően, a hosszú élettartamú termékek használata révén.

A CEI-Bois és az EOS felkéri az Európai Bizottságot, hogy a következő témákat vegye figyelembe a kidolgozás során a szén-dioxid-leválasztás tanúsítására vonatkozó európai keretrendszerre vonatkozó javaslat kidolgozását:

  • A “szén-dioxid-eltávolítás” fogalmának megalapozott és megbízható meghatározása, ami szükséges előfeltétele minden olyan jövőbeni politikai döntésnek, amely a szén-dioxid-eltávolítás engedélyezésére irányul az uniós keretrendszerekben.
  • A szén-dioxid-kibocsátás elszámolására és tanúsítására vonatkozó szabályozási keret, amely uniós szabványt hoz létre az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a szén-dioxid-kibocsátás különböző szinteken történő elszámolására, nyomon követésére, jelentésére és igazolására, figyelembe véve a szén közép- és hosszú távú tárolását a bioalapú összetevőkben, például a faalapú termékekben, valamint az ilyen anyagok használatával más anyagokhoz képest megtakarított CO2 mennyiségének díjazását. A fa használata a hagyományos építőanyagok, például a tégla vagy cement helyett, amelyek intenzív kibocsátással járnak, a faanyagok és a faanyagok felhasználását is elősegíti, ezzel javíthatja az épületek éghajlati teljesítményét, és ez egy lehetőség a a biogazdaságnak, hogy csökkentse az építőipari ágazat teljes kibocsátását, miközben jelentős mennyiségű szén-dioxid tárolására ad módot.
  • A szén-dioxid tárolására alkalmas termékek kategóriáinak bővítése érdekében javasolt továbbá, hogy nem csak az épületekben használt faalapú szerkezeti elemeket kell figyelembe venni, hanem ki kell terjeszteni a más típusú bioalapú termékekre, például a szigetelőanyagokra és panelekre is, amelyek újrahasznosíthatóak, meghosszabbítva élettartamukat és meghosszabbítva szén-dioxid-tárolásukat.

A szén-dioxid-kivonási tanúsítványok sikerének növelése és hosszú távú üzleti perspektívák elérése érdekében, elengedhetetlen a nyomon követés, a jelentéstétel és az ellenőrzés módszertanának és szabályainak egységesítése, szabványosítása és az ilyen tanúsítványok/jóváírások nyomon követése. Másrészt meg kell határozni a megbízható tanúsítási kritériumokat, egyértelműen meg kell határozni, hogy ki a szén-dioxid-leválasztás jogainak tulajdonosa, az ilyen tanúsítványok érvényességi idejét, a szén-dioxid-leválasztás időtartamát (a termék típusától és várható élettartamától függően), és meg kell akadályozni a kettős elszámolást.

A nagy mennyiségű szén-dioxid épített környezetben történő tárolásának előmozdítását több szervezet számos kutatója támogatta, köztük John Schellnhuber professzor a Potsdami Éghajlatváltozási Intézetből és egyben az Új Európai Bauhaus tanácsadója – a New European Bauhaus kezdeményezés is a közelmúltban kelt életre, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke indított útjára.

Schellnhuber professzor tömör érvelése a Nature Sustainability 2020. januári számában megjelent “Buildings as a global carbon sink” című cikkében olvasható.

szerk: Tóth János, forrás: EU Have Your Say

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

2000 facsemetét ültetett a Bagossy Brothers

Következő cikk

Az európai biogazdaság üzemanyagát az erdők adják



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések