FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CO2-kivonás tanúsítása – CEPF vélemény

Az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége (CEPF) üdvözli a lehetőséget, hogy kifejtse véleményét az Európai Bizottság kezdeményezéséről, amely a szén-dioxid-kivonás tanúsítására vonatkozó uniós szabályok kidolgozására irányul.

Az európai erdőtulajdonosok számos alapvető kulcsfontosságú megoldást kínálnak az EU ambiciózus éghajlatvédelmi munkájához: a fenntarthatóan kezelt erdők megkötik a szenet (elnyelő), az erdőkben és fatermékekben tárolják a szenet (tárolás), és fás biomasszával helyettesítik a fosszilis alapú és más szén-dioxid-intenzív anyagokat és energiát (helyettesítés).

A CEPF megjegyzi, hogy a szén-dioxid-kivonás tanúsítási kezdeményezés célközönsége “erdészek és a szén megkötésével és tárolásával foglalkozó ipari vállalatok“. Mivel a fenntartható erdőgazdálkodás hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz, az erdőtulajdonosokat arra kell ösztönözni, hogy erdeiket úgy kezeljék, hogy erdeik egészségesek és ellenállóak maradjanak. Ugyanakkor a fosszilis kibocsátások helyettesítéssel történő csökkentésére irányuló határozott fellépés biztosítása ugyanolyan fontos, mint az erdőkben történő szén-dioxid-leválasztás növelésének ösztönzése.

A Bizottság fenntartható szénciklusokra vonatkozó ütemterve szerint a széngazdálkodás kulcsfontosságú a különösen az erdőtelepítés, az erdősítés és az erdőfelújítási tevékenységek támogatásához. A szén-dioxid-kibocsátás nyomon követésére, jelentésére és ellenőrzésére vonatkozó átlátható szabályok kialakítása érdekében az EU-nak figyelembe kell vennie az EU különböző erdeit és fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatait. Az EU klímasemlegességi és biodiverzitási célkitűzéseinek elérése érdekében nem csak néhány tevékenységet kell elszámolni a szén-dioxid-gazdálkodás céljának eléréséhez, hanem minden vonatkozó fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatot jól kell ösztönözni és jutalmazni. A CEPF hangsúlyozza, hogy a szén-dioxid-kivonás tanúsítására irányuló kezdeményezés nem eredményezheti az erdők többszörös hasznának biztosításához szükséges fontos gazdálkodási gyakorlatok elhalasztását.

A CEPF szerint a szén-dioxid-kivonási tanúsítás kidolgozása előtt fontos pontosításokra van szükség, különösen a “természetalapú szén-dioxid-kivonás” és a “fokozottan fenntartható erdőgazdálkodás” fogalmak tekintetében. Ezeket a fogalmakat megfelelően meg kell határozni, és az uniós döntéshozóknak és az érdekelt feleknek közösen kell értelmezniük és elfogadniuk. Ezért a CEPF szívesen venné, ha szorosabban részt vennének a szén-dioxid-leválasztásra vonatkozó lehető legjobb szabványok és kritériumok kidolgozásában. Emellett a Bizottságnak arra kellene összpontosítania, hogy az EU szén-dioxid-tanúsítási rendszere egyértelmű szerepet töltsön be az általános éghajlat-politikai struktúrában, és lehetővé tegye a szén-dioxid-kivonás piacra jutását.

Az európai erdőtulajdonosok hangsúlyozzák, hogy az uniós szén-dioxid-kivonás tanúsításának önkéntes, piaci alapú intézkedéseken kell alapulnia. A CEPF kiemeli, hogy szükség esetén az EU tanúsítási keretrendszerének csak a tanúsítás minimumkövetelményeit és kritériumait kellene meghatároznia az önkéntes szén-dioxid-piacok átláthatóságának és egyenlő versenyfeltételeinek növelése érdekében, és nem kellene átfogóan meghatározni a tanúsítványokat. Ez azt jelenti, hogy az EU-nak nem szükséges új piaci platformot létrehoznia.

Végezetül, a szén-dioxid-kivonás és -tárolás ösztönzésére irányuló ilyen kezdeményezés nem tekinthető az erdőknek az EU karbonsemlegességi célkitűzéséhez való hozzájárulás egyetlen módjának. Ennek a kezdeményezésnek megfelelő jelzést kell adnia a biogazdaság és más erdőalapú célkitűzések, például a kiváló minőségű fa előállítása számára is. Ezt szem előtt tartva a kezdeményezésnek lehetővé kell tennie a fatermékek szén-dioxid-piacát és a szén-dioxid-kivonás helyettesítését is. Ideális esetben a Bizottság biztosíthatná, hogy az összes releváns bioalapú termékkategóriát bevonja, és kidolgozhatna egy módszertant a megfelelő pozitív helyettesítési hatások figyelembevételére.

Végezetül az európai erdőtulajdonosok hangsúlyozzák, hogy a szén-dioxid-tanúsítási mechanizmus nem korlátozhatja a fenntartható kitermelési szinteket, amelyek jelentős szerepet játszanak a fa elérhetőségében, a vidéki munkahelyteremtésben és az európai erdészeti ágazat életképességében.

forrás: CEPF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tájrendező hódmérnökök vitatott ügyei

Következő cikk

Bababútorgyár belülről - meghívó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések