FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje

Kihirdették a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje pályázatának győzteseit: a divat kategóriát a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum tanulóiból álló FAKIE csapat nyerte, míg a design kategóriában a BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum Bohém Banda csapata lett az első – tájékoztatta az MDDÜ az MTI-t.

A Divat és Designipari Szakképzésfejlesztést Támogató Programon belül, az MDDÜ, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) és a Startup Campus kollaborációjában létrehozott pályázat 2023 óta a hazai kreatív iparágak szereplőinek utánpótlására, presztízsnövelésre, valamint új szakmai ismeretek szerzésére és fejlesztésére ösztönzi a szakképzésben tanulókat – közölte az MDDÜ.

Mint írták, az idei, Örökség újratöltve: Tervezz a holnapnak! tematikával meghirdetett pályázat koncepciója az értékmentés és -megőrzés, valamint a kulturális örökségek újraértelmezésére épült. A pályázaton szabadon választott, tradicionális és innovatív technológiák integrálásával létrehozható pályamunkákat várt az ügynökség.

A program döntőjében az indulók közül a szakmai zsűri – Jakab Zsófia miniszteri biztos, az MDDÜ vezérigazgatója, Osvárt Judit, az ELLE Decoration magazin főszerkesztője, valamint Maróy Krisztina, a GLAMOUR magazin és Glamour.hu alapító-főszerkesztője – három divat- és két designterületről érkező, szakképzésben tanuló csapatot választott ki, amelyek az elmúlt két és fél hónapban kidolgozott pályamunkával vehettek részt a június 6-án megrendezett záróeseményen.

A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum FAKIE csapata kategóriagyőztes extravagáns kapszulakollekcióját a nyolcvanas évek gördeszkás hip-hop szubkultúrájával, a Győri Nemzeti Színház épületét díszítő Vasarely-mozaikmintákkal, valamint kortárs streetstyle elemekkel fűszerezte. A divat kategóriában a második a BKSZC Kreatív Technikum és Kollégium HETLEKOTLA csapata lett a hagyományos népi viselet rétegeit hordható, szerethető, fiatalos formába ültető projektjével. A harmadik a BKSZC Kreatív Technikum Molylepkék csapata, amely Halott Menyasszony című pályamunkájában Arany János Kertben című versét elevenítette meg egy esküvői ruha formájában.

A design kategóriában a BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum Bohém Banda csapata nyert három részből álló boudoir-koncepciójával.

A második pedig a BKSZC Kreatív Technikum Misztérió designcsoportja lett bakelitlemezekből készített moduláris térelválasztójával és fali kalaptartó paneljével. 

Az idei pályázat győztesei többek között értékes könyvcsomagot, vásárlási utalványokat és szakmai workshopon való részvételi lehetőséget nyertek. Emellett az MDDÜ továbbra is figyelemmel kíséri szakmai útjukat, és ahol lehetséges, igyekszik programjaiban lehetőséget biztosítani számukra – írták.

A közleményben idézték az MDDÜ vezérigazgatóját is, aki kiemelte, hogy az ügynökség négy stratégiai pillérének egyike a szakképzésfejlesztés. Jakab Zsófia szerint a kreatívipari szakmák kiállták az idő próbáját. “…A szemünk előtt jönnek létre új területek, amelyek új munkahelyeket teremtenek, új munkaerő-szükségletet vonnak maguk után”. Ezért is nagyon fontos az utánpótlás a kreatíviparban, amelyet a pályaorientációs célú programok tudnak hatékonyan támogatni – tette hozzá.

forrás: MTI 06-11 / BDPST24 / MDDÜ

Előző cikk

Kreatívipari Fórum

Következő cikk

76 éves bútorgyár szűnik meg



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések