FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Design dialog – fenntartható bútortervezés

A legutóbbi HFDA Academy: design DIALOG vendégei egészen biztosan nem vetnének tűzre egyik bútort sem, inkább mentik a menthetőt. A körforgásos megoldásokról, tartós design szemléletről, fenntartható formatervezés lehetőségeiről és a design LAB inkubációs programról szólt a legutóbbi kerekasztal-beszélgetés.

Fény derült arra, hogy milyen is a tervező-gyártó párosok gyümölcsöző együttműködésének titka, valamint arra, hogy milyen perspektívából közelíti meg a magyar formatervezés és gyártói szektor a fenntartható design-t.

A Magyar Divat & Design Ügynökség által indított HFDA Academy: design DIALOG programsorozat elsődleges célja, hogy a területhez kapcsolódóan naprakész információkkal szolgáljon a designipar és a szakma iránt érdeklődők számára.

A program egy pecha kucha prezentációs sorozattal indult, majd kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A beszélgetésen Korn Anita moderátor kíséretével részt vett Horváth Máté a JEAN inas megálmodója, Kele Sára a CoTangens bútorcsalád alkotója, Temesi Apol a SOUND WOOL akusztikai panel termékcsalád tervezője, illetve az eseményen jelen volt a SIXAY Bt. ügyvezetője Szikszai László bemutatva az UPP! ergonomikus irodabútor családot, amely Horváth Mátéval közös munkájuk.

Horváth Máté és az Árkossy Bútor Kft. együttműködésében jött létre a JEAN inas. Az újra gondolt szobainassal a páros célja egy olyan bútor létrehozása volt, amely a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve a lakossági, kereskedelmi és turisztikai területen is megállja helyét. 

Máté a beszélgetés alkalmával elárulta, közel állnak hozzá a hagyományok, így a tervezés során előszeretettel nyúl vissza régi darabokhoz. Ezentúl a munkafolyamat során motiválta, hogy úgy látja, nincsenek olyan inasok a piacon, amelyek előszoba bútorként is funkcionálnának.

Kele Sára és a Rotte Kft. közös alkotása a CoTangens bútorcsalád, amely a már korábban létrejött Tangens bútorcsalád testvére, kültérre tervezve. A tervező és gyártó olyan közösségi terekbe szánja a bútorcsaládot, ahol szabadon létrejöhetnek értékes emberi találkozások, beszélgetések. Sára szem előtt tartotta, hogy a kültéri bútorok ne legyenek ugyanolyanok, mint a Tangens bútorcsalád elemei, azonban fontosnak tartotta, hogy a két termékcsalád egyértelműen összeköthető legyen és kapcsolódjanak egymáshoz. Sára nagy hangsúlyt fordított az anyagkutatásra: a bútorok a bananatext anyagból, a banánlevelek rostjaiból készültek, így oldva meg azt, hogy bútorai egyszerre fenntarthatóak és tartósak legyenek.

Temesi Apol és a Meshlin Composit Zrt. közös munkája a SOUND WOOL akusztikai panel termékcsalád, amely a hazai és regionális gyapjú maradékokat éleszti újra saját technológia alkalmazásával. Az új technológia teljes mértékű újrahasznosítást tesz lehetővé, amely hatékonyabb gyártást eredményez. Az eljárás során korábban a textilipari gyapjúmaradékokat, míg ezúttal a ruhaipari hulladékokat hasznosítottak újra. Apol a beszélgetés alkalmával megosztotta, neki miben segített leginkább a design LAB: úgy véli, tervezőnek lenni nem csak egy szakma, hanem egy attitűd. Mindamellett úgy látja, hogy tervezőként meg kell tanulnia kommunikálnia a gyártóval a sikeres munka érdekében, amiben számára kifejezetten segített ez a lehetőség. 

Horváth Máté és a SIXAY Bt. közösen hozták létre az UPP! ergonomikus irodabútor családot. A beszélgetés során a SIXAY Bt. ügyvezetője, Szikszai László is megosztotta tapasztalatait a közös munkával kapcsolatban. Mindkettejük számára fontos szempont volt, hogy fenntartható, ugyanakkor esztétikailag és műszakilag is időtálló terméket hozzanak létre. A közös munka gördülékenyen ment a páros számára, László külön kiemelte, hogy szeret fiatal tehetségekkel dolgozni, hiszen számára is motiválóak, illetve ő is mindig tud tőlük újat tanulni. 

A második design LAB alkalmával is számos előremutató, környezettudatos és értékteremtő projekt jött létre. A sikerre és a nagy érdeklődésre való tekintettel a harmadik design LAB megszervezése nem is volt kérdéses, a jelentkezés pedig már el is indult! Így várhatóan még több innovatív és izgalmas kollaboráció eredményével találkozhatunk a jövőben.

forrás: MDDÜ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Magyar designerek a faházban

Következő cikk

Miből készüljön a faablak?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések