FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magyar formatervezők bemutatkozása Párizsban

Szeptember közepén zajlott a méltán híres Maison&Objet designipari vásár, amely a tervezők, a gyártók, a forgalmazók és a potenciális vásárlók elsőszámú találkozási pontját jelenti. Az MDDÜ egységes ernyőmárkája alatt 10 magyar designer alkotásai jelentek meg a nagyközönség számára, emellett a design LAB inkubációs program keretében elkészült szériaérett designtárgyak is helyet kaptak a VIA kiállítóterében.

Az ősz a színek a nyüzsgés és a kreativitás időszaka, ezért a Magyar Divat & Design Ügynökség egy tematikus rendezvénysorozattal készült, melynek köszönhetően az inspirációk, a formák, a textilek, vagyis a divat- és designipari programok kerülnek a főszerepbe.

A Fashion & Design Autumn keretében megvalósuló hazai események mellett az Ügynökség olyan külföldi rendezvényeken biztosít megjelenési lehetőséget a magyar márkáknak, mint a Maison&Objet designipari szakvásár, amely erősíti a hazai termékek nemzetközi elérhetőségét, továbbá hozzájárul a márkák gazdasági stabilitásához.

A Paris Design Week központi eseményének számító Maison&Objet nemzetközi designvásár idén szeptember 9-13. között várta a design iránt érdeklődőket. Az ötnapos esemény közel 100 ezer főt vonz évente, nagy részben viszonteladókat, gyártókat és forgalmazókat, akik kifejezetten az új márkák felfedezése miatt érkeznek. A rendezvény kiváló lehetőség volt arra, hogy a magyar formatervezők felkeltsék a külföldi megrendelők érdeklődését és ezzel megalapozzák a nemzetközi piacra lépésüket.

A designkiállításon olyan kiváló magyar alkotásokat ismerhetett meg a nagyközönség, mint Horváth Máté Loop komódja, Mix széke vagy Plane órája; Horváth Zsuzsanna Fringe lámpája és Nornir faliórája; Kele Sára Tangens bútorcsaládja; Koralevics Rita „U” turn ülőkéje; Lakatos Dániel Tiles széke vagy Leits Miklós Hommage lámpája. Emellett megtekinthető lesz az Error n’ more TA tányérkészlete, a Loomiosa Leaf és Delta lámpája, az Oleant Blass Genesis lámpája, valamint a Position márka Berii és Pran lámpacsaládja is.

A hazai tervezők termékei a Budapest Select standon jelentek meg, amely idén még inkább előtérbe helyezte a kiválasztott designtárgyakat, továbbá a termékek értékeit a lehető legmegfelelőbben szemléltette és egységes, minőségi megjelenést biztosított a magyar design népszerűsítésére. Emellett az Ügynökség egy dedikált VR sarkot is létrehozott, ahol kihelyezett VR szemüvegek segítségével a látogatók bepillantást nyerhettek a számos nemzetközi díjat nyert 360 Design Budapest kiállítás digitális terébe, ezáltal pedig a magyar design sokszínű portfóliójába.

A magyar márkák megjelenése az MDDÜ egységes ernyőmárkája alatt valósult meg más külföldi szereplésekhez hasonlóan. A Budapest Select márka fő célja, hogy a tehetséges hazai tervezők egyéni márkajegyeiket megtartva, de egységes kommunikáció által nagyobb figyelemben részesüljenek a nemzetközi megjelenések során. Az ernyőmárka hozzájárul ahhoz is, hogy az ország és a főváros hírneve folyamatosan erősödjön, mely által Budapest a közép-európai régió fenntartható designközpontjává válhat.

A Budapest Select stand mellett az MDDÜ első design LAB inkubációs programjában résztvevő hét tervező-gyártó páros szériaérett alkotásai a VIA (francia designintézet) által a Le French Design Galerie épületében kerültek kiállításra a Paris Design Week során, amely szintén kivételes lehetőség számukra.

A program keretében megszületett 43 innovatív designtárgy közül 23 lesz látható a francia nagyközönség és szakmai látogatók előtt. A bútorok, lámpák és lakberendezési tárgyak megvalósításában a fenntarthatóságot is szem előtt tartó tervezők maguk is megjelennek az eseményen, így nemcsak az alkotásaikkal, hanem velük is találkozhatnak a nemzetközi érdeklődők.

A Paris Design Weeken kiállító 7 tervező-gyártó páros és a design LAB inkubációs program keretében elkészült alkotásaik

  • Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté – Loop Bútorcsalád
  • Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté – MATCH moduláris ülőgarnitúra család
  • Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió és Leits Miklós – Hommage lámpacsalád
  • Rotte Kft és Kele Sára – Tangens Office Home irodabútorcsalád
  • Balaton Bútor Kft. és Lakos Dániel – Tiles szék
  • Tilia 2002 Bt. és Ulmann István – Pet Flat intelligens kutyaház
  • POSITION Collective és Úri Lux Kft. – BERRI lámpacsalád
LOOP
MATCH
TANGENS
PET FLAT
Bata-Jakab Zsófia, a HFDA vezérgazgatója az Ügynökség design igazgatójával, Keresztury Árpáddal köszöntötték Habsburg György főherceget, Magyarország párizsi nagykövetét a #BudapestSelect standon.

forrás: HFDA

TV2 tudósítása az eseményt követően

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egy gyerek - egy fa

Következő cikk

EUTR - faanyagok nyomon követhetőségét biztosítani kell



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések