FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új EUSTAFOR stratégia 2024-re és utána

Az EUSTAFOR új kiáltványát azért indította útjára, hogy bemutassa a az állami erdőgazdálkodók vízióját az európai erdőkről 2024-re és azon túlra, amelyet az erdőkkel kapcsolatos számos szempontot érintő cselekvési felhívások támasztanak alá. Az új kiáltványban foglalt javaslatokkal az EUSTAFOR a következőket reméli elérni: tájékoztatja és inspirálja a politikai és döntéshozókat az EU-ban és azon kívül is.

Az európai állami erdők az európai erdők közül az egyik legváltozatosabb és legjobban biodiverzitásban gazdag élőhelyek közé tartozik Európában. Munkahelyet biztosítanak és szociális szolgáltatásokat nyújtanak a vidéki és városi közösségeknek egyaránt. Jelentős mértékben hozzájárulnak a vidéki területek fejlődéséhez. Erdők kulturális szerepet is játszanak társadalmunkban, mivel a fák helyet adnak európaiak milliói számára a pihenés, a spiritualitás és a kikapcsolódás helyszínei. polgárok számára. Az európai állami erdők emellett enyhítik az éghajlatváltozást is. többféle módon, például a szén-dioxid megkötése és tárolása révén az erdőkben. az élő erdőkben és az erdőtalajokban. A szén-dioxid-helyettesítés révén, az erdőgazdálkodás a biogazdaság egyik fő hajtóereje, amely klímabarát és megújuló nyersanyagokat kínál a fosszilis és energiahordozók alternatívájaként. intenzív termékek alternatívájaként.

Annak érdekében, hogy az európai erdők hatása mindezen különböző területeken a lehető legnagyobb mértékben érvényesüljön, elengedhetetlen a proaktív és kutatásalapú erdőgazdálkodás. Tagjaink szakértelmükkel és erőforrásaikkal folyamatosan azon dolgoznak, hogy megtalálják a legjobb egyensúlyt a mindennapi gazdálkodásukban, az EUSTAFOR pedig arra törekszik, hogy ezt a tudást nemzetközi és uniós szinten is terjessze. Ezért az alábbi javaslatokat szeretnénk megosztani az európai politikai és döntéshozókkal:

1. A proaktív erdőgazdálkodás ösztönzése, az erdők ellenállóvá és a változó éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodóvá tétele.
2. A bioalapú gazdaság támogatása és a biogazdasági termékekkel kapcsolatos kutatás és innováció ösztönzése.
3. Az állami erdészeti szervezetek által kínált szakértelem és lehetőségek teljes körű kihasználása a természetközpontú erdőgazdálkodás legjobb gyakorlatainak kifejlesztése érdekében.
4. Támaszkodjon az erdőkkel kapcsolatos szakpolitikai döntéshozatalban a tapasztalatokon alapuló erdészeti szakértelemre és az érdekelt felek bevonására. 

Az EUSTAFOR 27 európai ország 39 tagját képviseli, amelyek több mint 60 millió hektár földterületet, köztük 54 millió hektár erdőt kezelnek fenntarthatóan. Együttesen jelentősen hozzájárulnak a társadalomhoz, mivel az erdőgazdálkodás többszörös előnyeit biztosítják a biogazdaság, az éghajlat, a természet és a rekreáció számára. Az országok és régiók közötti együttműködés és tudáscsere révén minden nap arra törekszünk, hogy emeljük színvonalunkat.

Olvassa el kiáltványunkat, hogy többet megtudjon az Európai Állami Erdők 2024+ jövőképéről! (7 oldal, pdf, angolul) A kiáltvány az alábbiakat fejti ki.

Felhívás cselekvésre

1 . Rugalmas, jól kezelt, többfunkciós erdőkre van szükségünk, amelyeket alkalmazkodóképes nemzeti politikák támogatnak az éghajlatváltozás kihívásainak kezeléséhez.

2. Az EU-nak ki kell használnia az innovációból és a biogazdaság növekedéséből származó előnyöket.

3. Annak elismerése, hogy a biológiai sokféleség védelme a hosszú távú fenntartható erdőgazdálkodás részét képezi az SFMO-k (állami erdőgazdálkodási szervezetek) által Európa-szerte folytatott erdőgazdálkodásban.

4. Az erdővel kapcsolatos szakpolitikák megalapozott kialakítása megköveteli, hogy az erdészeti szakértelem álljon a szakpolitikák kialakításának középpontjában.

Víziónk az európai erdőkről

  1. Az európai erdőknek meg kell őrizniük többfunkciós rendeltetésüket.
  2. Az ellenálló erdők hozzájárulnak a fenntarthatóbb jövőhöz.
  3. Az erdők és az erdészeti termékek csökkentik a fosszilis kibocsátásokat, és az európai biogazdaság sarokköveként működnek.
  4. Az erdőgazdálkodás aktívan hozzájárul a biológiai sokféleség fenntartásához és növeléséhez.

      Forrás: EUSTAFOR

      Előző cikk

      Global Wood Summit 2024

      Következő cikk

      Erdőmérnöki bALEKhét 2024 támogatóit keresik



      Stihl
      (x) hirdetés
      Kapcsolódó bejegyzések