FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria fűrészipara, fapiaca

„A fűrészipar közel két éve tartja magát a nehéz környezetben” – így jellemezte az iparág helyzetét Markus Schmölzer, az Osztrák Fűrészipari Szövetség elnöke a 2024-es Nemzetközi Faanyagnap alkalmából, és hangsúlyozta: „az építőipar továbbra is gyenge, értékesítési áraink stagnálnak, miközben a nyersanyag-, energia- és személyi költségek jelentősen emelkedtek”.

Az osztrák fűrészipar 2023-ban 10 százalékkal kevesebb fűrészárut termelt (2022-höz képest), míg 2024-ben a termelési volumen várhatóan enyhén emelkedik. A fakereskedelem hasonló képet fest. „Jelenleg szinte minden területen értékesítési és forgalmi veszteségekkel kell szembenéznünk. Az építőiparban és az iparban tapasztalható recesszió megterheli tagjainkat” – mondta Franz Teuschler, az egyik jelentős osztrák fakereskedelmi vállalkozás vezetője, hozzátéve: “A csomagolóipar jobban teljesít, mint az építőipar, de nyomás alá került”. A fűrészipar és a fakereskedelem hagyományosan exportorientált vállalatai 2023-ban a faipar számára fontos külpiacokon is visszaesést szenvedtek el. A fenyőfűrészáru exportja, amely számos építőipari alkalmazás alapját képezi, 8 százalékkal csökkent. Enyhe fellendülés 2024-ben kezdődött: Májusra 8 százalékkal nőtt a fűrészelt puhafa exportja. A megnövekedett költségeket azonban nem sikerült ellensúlyozni az értékesítésben.

Aktív gazdaságpolitika

Az építőipar gyengesége ellenére Schmölzer bizakodó a fával mint építőanyaggal kapcsolatban: „Még mindig nagy az érdeklődés a fával való építkezés iránt, de az építőipar finanszírozási költségei túl magasak. Aki fával épít, az fenntartható módon épít, megújuló nyersanyagot használ, és hosszú távon és stabilan tárolja a szenet. Ráadásul a nagyfokú előregyártás rövidebb építési időt tesz lehetővé, kevesebb por és zaj mellett.” Ezért még fontosabb, hogy a fűrész- és faipar gazdaságilag is sikeres legyen. „Vállalatainknak újra pénzt kell keresniük és hatékonyan kell kihasználniuk kapacitásaikat, különben a faipari értéklánc és ezáltal Ausztria mint gazdasági helyszín jelentős károkat szenvedhet” – figyelmeztet Schmölzer, és hangsúlyozza: “Felszólítjuk a következő szövetségi kormányt, hogy aktívabb gazdaságpolitikát folytasson a lakásépítés ösztönzésével és olyan felújítási intézkedésekkel, amelyek növelik az értékteremtést az országban“.

Az EUDR nagy építkezése

Az erdőirtásról szóló uniós rendelet, röviden EUDR fejfájást okoz a fűrésziparnak és a fakereskedelemben érdekelt cégeknek egyaránt. „A rendelet hatálybalépése óta eltelt több mint 12 hónap alatt az EU Bizottság nem tudta úgy megválaszolni a legfontosabb végrehajtási kérdéseket, hogy vállalataink jogszerűen és költséghatékonyan tudják alkalmazni az EUDR-t” – mondja Schmölzer, majd így folytatja:

”A rendelkezésre álló idő nem elegendő ahhoz, hogy vállalataink intézkedéseket hozzanak és például kiigazítsák informatikai rendszereiket. Ezért igazságos és szükséges, hogy iparágunknak hosszabb, legalább 12 hónapos végrehajtási időszakot adjunk.”

Az adatok és a beszállítók védelme hatalmas bizonytalanságot okoz a fakereskedelemben. Teuschler kifejtette: “Elfogadhatatlan, hogy egy kiskereskedőnek az összes upstream beszállítót nyilvánosságra kell hoznia a végfelhasználók számára. Csak az ellenőrző hatóságnak kellene hozzáférnie ezekhez az információkhoz. Ellenkező esetben a piaci szereplőket figyelmen kívül hagyhatják és kiszoríthatják a piacról. Az EU Bizottsága még nem tett javaslatot erre a problémára.”

A fűrészipar és a fakereskedelem kitart az EUDR-rel szembeni alapvető kritikája mellett.

“Más kontinenseken nagymértékű erdőirtás zajlik, Ausztriában és Európában évtizedek óta nőnek az erdők. Ennek ellenére tagjainknak bizonyítaniuk kell, hogy az általuk feldolgozott faanyag nem erdőirtás következtében került a piacra. Az EUDR-rel az az alapvető probléma, hogy a bürokrácia szempontjából nem hoz hozzáadott értéket. Teljesen tisztázatlan, hogy az EUDR technikailag és jogilag valaha is megvalósítható lesz-e, és ha igen, hogyan” – mutat rá Schmölzer. Teuschler hangsúlyozza: “Az EUDR támadás az osztrák gazdaságot jellemző sok kis és közepes méretű családi vállalkozás ellen. Ez egy újabb példája a túlzott bürokráciának, és kárt okoz a közös Európa eszméjének”.

Zöld megállapodás (Green Deal) a faiparral

A Green Deal mint az EU éghajlat- és környezetvédelmi politikájának eddigi útiterve nem váltotta be a faiparban az eredetileg pozitív értékelést. Az Európai Unió néhány, az erdészetre vonatkozó politikai kezdeményezése az erdőgazdálkodás korlátozásához vezethet. A cél vagy az lenne, hogy nagy erdőterületeket még szigorúbb jogi védelem alá helyezzenek, és korlátozzák az erdőgazdálkodást, vagy pedig az, hogy felgyorsítsák a szén-dioxid felhalmozódását az erdőkben.

“Felszólítjuk az EU-t, hogy egyértelműen kötelezze el magát a fenntartható erdőgazdálkodás mellett. Fakitermelés nélkül nem lehet éghajlatbarát faépítés. Erdőgazdálkodás nélkül pedig nem lehetnek éghajlatbarát erdők. A korábbi Green Deal-határozatokat ezért ki kell igazítani, ha azok aránytalanul korlátozzák a fa mint megújuló és fenntartható erőforrás felhasználását. Olyan Green Dealre van szükségünk, amely garantálja a nyersanyagok megbízható és gazdaságos elérhetőségét” – követeli Schmölzer.

„A biogazdaság megerősítését és a fa felhasználásának kiterjesztését célzó megközelítés pozitív” – hangsúlyozza Teuschler, és hozzáteszi: ”Éghajlatvédelem, erőforrás-védelem, körforgásos gazdaság és fenntartható gazdálkodás; az erdészet és a faipar nagyban hozzájárulhat ezekhez a célokhoz. Ezért azt várjuk az újonnan megválasztott EU Parlamenttől és az új EU Bizottságtól, hogy a jövőben párbeszédet folytasson a gyakorlati szakemberekkel, ahelyett, hogy irányelveket adna ki a fejünk felett”.”

Tények a fűrésziparról

Az osztrák fűrészipar több mint 1000 vállalatból áll. Ezek többsége generációk óta családi kézben van, és a vállalatok széles spektrumát képviselik: a globális piacvezetőktől a számos kis- és középvállalkozásig. A fűrészipar mintegy 10 000 embert foglalkoztat Ausztria vidéki területein, és biztosítja a régiók stabilitását és jólétét. A fűrészipar 2023-ban 2,7 milliárd euró termelési értéket termelt.

Tények az osztrák fakereskedelemről

A Szövetségi Építőanyag-, Vas- és Fakereskedelmi Bizottság az osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara Szövetségi Kereskedelmi Osztályának legnagyobb szakmai szövetsége, amely közel 22 000 tagvállalatot tömörít, és az osztrák kereskedelmi szektor tagvállalatainak mintegy 10%-át foglalja magában. A fakereskedelemnek jelenleg mintegy 4500 tagja van. A fakereskedelem nagy- és kiskereskedői megbízható partnerek a teljes faipari értékláncban. Az alkalmazás alapú „Wood-Star” tanfolyammal a fakereskedelem innovatív képzési programot kínál a jövő szakmunkásai számára.

RÓLUNK

Az Osztrák Faipari Szövetség közel 1300 fafeldolgozó vállalat érdekeit képviseli az építőanyag-, bútor-, lemez-, fűrész- és síléciparban, valamint más fafeldolgozó vállalatokét, például raklapgyártókét. A mintegy 27 400 alkalmazottal a faipari vállalatok 9,74 milliárd euró értékű termékeket állítanak elő, és 1,5 milliárd euró külkereskedelmi többletet termelnek. A faipari értékláncon belül a faipar kulcsfontosságú ágazat és a fa számos más felhasználási módjának kiindulópontja. Az erdészeti és faipari értékláncban több mint 320 000 ember dolgozik, különösen a vidéki régiókban. A faipar az osztrák gazdaság nélkülözhetetlen része.

Az osztrák faiparral kapcsolatos további információk az aktuális ágazati jelentésben találhatók.

forrás: Holzindustrie.AT

Előző cikk

EUDR DDS online regisztráció

Következő cikk

Erdész szakszemélyzeti képzések Mátrafüreden



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések