FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR – HDH is módosításokat kér

Az erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet (EUDR) azzal fenyeget, hogy az Európai Unión belüli erdészeti, faipari és mezőgazdasági vállalkozások számára hatalmas torzulásokhoz vezet. Ezért több uniós tagállam kezdeményezte, hogy Brüsszelben kampányoljanak a rendelet sürgősen szükséges kiigazításaiért. A Német Faipari Szövetség (HDH) felszólítja Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági minisztert, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez.

A gyakran hangoztatottakkal ellentétben az EUDR jelenlegi formájában nem csak az áruk behozatalát érinti, hanem kifejezetten az Európai Unión belül termelő vállalatokat is, nem utolsósorban az erdészeti, a faipari és a mezőgazdasági ágazatban. Az EUDR tehát a hazai termékek ellátási láncáról, azok biztosításáról is szól. Ezért még súlyosabb, hogy majdnem egy évvel a rendelet elfogadása után még mindig nincsenek konkrét iránymutatások Brüsszelből a végrehajtására vonatkozóan.

Johannes Schwörer, a HDH elnöke ezért felszólítja Cem Özdemir minisztert, hogy támogassa több uniós tagállamnak az EUDR-ről szóló jelenlegi indítványát. Ebben az indítványban az aláíró osztrák, finn, olasz, lengyel, szlovén, svéd, szlovák és szlovák miniszterek többek között arra szólítják fel az EU Bizottságát, hogy halassza el az EUDR végrehajtását és vizsgálja felül a rendeletet.

“A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy maga Brüsszel láthatóan nem tudja, hogyan lehet az EUDR végrehajtását észszerűen, az EU belső gazdaságának komoly károkozása nélkül végrehajtani. Az eddigi tapasztalatok ezt mutatják: Egyrészt az EUDR-t sürgősen el kell halasztani, másrészt az uniós rendelet módosítására van szükség” – magyarázza Schwörer. Különösen nagy súllyal esik latba, hogy a rendelet módosítására irányuló kezdeményezés olyan uniós tagállamokból érkezik, amelyek nagy tapasztalattal rendelkeznek a fenntartható erdőgazdálkodás terén és jól működő faiparral rendelkeznek.

Vegye komolyan a szövetségi államok figyelmeztetését!

A 2024. március 15-i erfurti mezőgazdasági miniszteri konferencián az összes (német) szövetségi állam mezőgazdasági minisztere már felszólította Özdemir szövetségi mezőgazdasági minisztert, hogy végezzen kockázatértékelést a tervezett uniós rendeletről, és lobbizzon az EU-nál a módosításért, hogy elkerülhető bürokratikus terheket lehessen elkerülni.

A működő erdőgazdálkodás és faipar az éghajlatvédelem javát szolgálja

“Nemcsak a szövetségi államok valamennyi erdészeti minisztere, hanem más uniós államok is elismerik, hogy az EU Bizottsága az erdőirtási rendelettel teljesen túllőtt a célon. Nemcsak a rendkívül bonyolult ellenőrzési kötelezettségek kezeléséhez szükséges digitális platform nem készül el időben. A felügyeleti hatóságok ellenőrzési erőfeszítései olyan mértékben megnövekedtek, hogy most már tömegesen kongatják a vészharangot” – magyarázza Schwörer, és hangsúlyozza: “Egyetlen hektár erdőt sem lehet megvédeni, ha ilyen bürokratikus béklyókat szabunk magunkra Európában. Éppen ellenkezőleg: az EUDR jelenlegi formájában nagy valószínűséggel azt eredményezné, hogy a németországi erdőtulajdonosok kivonulnának a piacról, és a fakínálat csökkenne. Özdemir miniszter úrnak fel kellene ismernie, hogy a jól működő erdőgazdálkodás és faipar nagyban befolyásolja Németország éghajlatvédelmi céljainak elérését. Ezért nem lehet a szövetségi kormány érdeke, hogy ilyen módon akadályozza a hazai erdő- és faipart” – figyelmeztet a HDH elnöke.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH

Előző cikk

Erdőtűz Kárpátalján

Következő cikk

EUDR lazítást vár 7 tagállami miniszter



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések