FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német fűrészipar aggodalmai

Fotó: DeSH

Az aktuális gazdasági fejlemények és a jövőbeli kihívások álltak a középpontjában annak a több mint 100 tagvállalat körében végzett felmérésnek, amelyet a Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH) legutóbbi sajtótájékoztatóján ismertetett.

Az eredményekből kiderül, hogy az ágazat előtt milyen nagy kihívások állnak. A gyenge gazdaság és a lakásépítés válsága komoly nyomás alá helyezi a vállalatokat. Ugyanakkor az EU erdőirtásmentes termékekkel kapcsolatos rendeletének (EUDR) bevezetése azzal fenyeget, hogy megzavarja a fapiacokat és gyengíti a hazai iparágat. A DeSH gyors cselekvésre szólítja fel a politikusokat.

„Szövetségi felmérésünk eredményei nemcsak a fűrész- és faipar jelenlegi helyzetébe nyújtanak betekintést, hanem hangsúlyozzák azokat a felhívásokat is, amelyek az egész ágazatból hónapok óta érkeznek: Határozott politikai fellépés nélkül nem lesz gyors fellendülés” – hangsúlyozza Dr. Stephan Lang, a DeSH elnöke. „Különösen az építőipar válsága súlyosbodik tovább. A fűrész- és faiparral nem csak az erdő- és faértéklánc egyik központi eleme van nyomás alatt, hanem a fenntartható és klímabarát építés és életmód szempontjából a jövő ipara is. Ennek a riasztó fejleménynek a fényében az eddigi politikai intézkedések cseppnek tűnnek a tengerben.”

Az építőipari válság megrendelések hiányát okozza

A megkérdezett 105 vállalat mintegy háromnegyede az építőipart tartja a legnagyobb gazdasági kihívásnak a vállalata számára. „A hónapok óta csökkenő építőipari tevékenység erősen szorongatja az iparágat. Már a vállalatok 40 százaléka rossz üzleti helyzetről számol be – és javulás nem látszik” – kommentálja Lang a felmérés eredményeit. „Mivel a nyersanyag- és munkaerőárak minden eddiginél magasabbak, a vállalatoknak nemzetközi összehasonlításban rendkívül nehéz piaci környezettel kell szembenézniük.”

A vállalatok csaknem háromnegyede jelenleg az építőipart tartja a legnagyobb kihívásnak. A vállalatok mintegy fele a személyzeti és nyersanyagköltségekkel kapcsolatos problémákat említi.

Gazdasági torzulások az EUDR miatt

Ehhez jönnek még a növekvő bürokratikus terhek. Különösen az EUDR év végi bevezetése rejt gazdasági dinamitot. A vállalatok 94 százaléka ugyanis úgy véli, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem lesz képes a megadott határidőn belül végrehajtani a rendeletet. „A felmérés világossá teszi azt, amit mi szövetségként már hónapok óta kommunikálunk: Az EUDR a jelenlegi formájában sem megvalósítható, sem megvalósítható. Éppen ellenkezőleg, azzal fenyeget, hogy torzulásokhoz vezet a fapiacokon, és hosszú távon gyengíti a hazai ipart” – magyarázza Julia Möbus, a DeSH ügyvezető igazgatója. A számos megoldatlan kérdés és a technikai követelmények hiánya mellett a vállalatok több mint háromnegyede versenyhátránytól tart a nemzetközi kereskedelemben, valamint más anyagokkal szemben.

Gyors cselekvésre van szükség

„A fa a jövő nyersanyaga, és az erdő és a faépítés határterületén működő iparág központi szerepet játszik a gazdaság és a társadalom fenntartható fejlődésében. További bürokratizálás helyett megbízható keretfeltételekre és a fa felhasználása előtt álló meglévő akadályok megszüntetésére van szükség” – mondja Lang. „A jelenlegi gazdasági fejlődés és a lakásépítés válsága miatt ezért gyors cselekvésre szólítjuk fel a politikusokat. A klímabarát átalakulás nem fog sikerülni, ha várunk és csak reménykedünk a javulásban” – hangsúlyozta Lang végezetül.

A felmérésben 105 cég vett részt
A válaszadók rönkfeldolgozási kapacitásuk: több mint 27,7 millió köbméter/év, a összes németországi fűrészipari kapacitásnak ez mintegy 70 százaléka.
-> A fenyőt feldolgozó vállalatok aránya 75 százalék.
-> A lombos és vegyes fafajtát feldolgozó cégek 14, illetve 11 százalékos arányban képviseltetik magukat.

A fűrész- és faipar gazdasági helyzetéről szóló DeSH-felmérés kiválasztott eredményei

szerk/ford: Tóth János, forrás: DESH 09-17

Előző cikk

Nemzeti Tehetség Program

Következő cikk

EP a természeti katasztrófákról




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version