FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Újabb csoport kér EUDR halasztást

A Német Fakereskedelmi Szövetség (GD Holz) ismét felszólítja az EU Bizottságát, hogy halassza el az EUDR alkalmazásának időpontját. Ennek hátterében az áll, hogy az EU Bizottság még mindig késésben van a sürgősen szükséges segítséggel. Ennek megfelelően saját állításával ellentétben sem az EUDR GYIK-et nem tette közzé – noha áprilisban májusra hirdette meg -, sem az új rendeletről szóló bejelentett útmutatót nem bocsátotta rendelkezésre.

Az sem világos még, hogy az EU Bizottsága az év végére befejezi-e a háromlépcsős országonkénti teljesítményértékelési rendszert.

“Azáltal, hogy néhány releváns beszállítói országot “alacsony kockázatú” kategóriába sorolnak, az ország benchmarking jelentősen egyszerűsítheti az átvilágítási kötelezettségeket. Ha a benchmarking nem áll időben rendelkezésre, akkor először az összes “normál kockázatú” országot kellene először értékelni. Ez további bürokratikus munkához vezetne, amitől a vállalatok könnyen megkímélhetnék magukat” – mondja Nils Olaf Petersen, az Európai Fakereskedelmi Szövetség (ETTF) főtitkára.

A GD Holz már többször hangsúlyozta e három elem sürgősségét, és az ETTF-fel együtt felszólított az EUDR alkalmazásának elhalasztására, ha az nem állhat időben rendelkezésre. Ezt azonban nem csak a fakereskedelem követeli, hanem más ágazatok és az érintett beszállító országok is a halasztás mellett vannak. Hat dél-amerikai ország (Argentína, Brazília, Chile, Uruguay, Paraguay és Bolívia) mezőgazdasági miniszterei például nemrégiben levélben fordultak Maroš Šefčovič biztoshoz, az Európai Bizottság alelnökéhez, amelyben az EUDR alkalmazásának elhalasztását kérték. A július 29-én küldött üzenetben ezek az országok emlékeztetnek az európai kereskedelemben való jelentős részvételükre, és hangsúlyozzák, hogy „felháborítónak tartják az EU egyoldalú döntését”. A levélben arra is rámutattak, hogy az EUDR nem veszi kellőképpen figyelembe a helyi alkalmazási kapacitásokat.

A dél-amerikai országok rámutattak arra a kockázatra is, hogy a bevezetendő mechanizmusok magas költségei miatt a kistermelők kizárásra kerülhetnek – ezt a kritikát a GD Holz kifejezetten osztja, és az importőrök oldaláról is ugyanezt látja.
Amikor augusztus 22-én erről a kérdésről kérdezték, az EU Bizottság szóvivője arra a kijelentésre szorítkozott, hogy „a Bizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy minden időben elkészüljön”.

„Az EU Bizottságának most már végre oda kell tennie a pénzét, amiről beszél, ha az EUDR-t a tervek szerint december 30-tól alkalmazni akarják a vállalatoknál. Ellenkező esetben az időben történő felkészülés hatalmas bizonytalanságokkal és kirívó többletmunkával jár majd” – mutat rá Thomas Goebel, a GD Holz ügyvezető igazgatója.

szerk/ford: Tóth János, forrás: GD Holz 08-30

Előző cikk

Természetközeli erdőgazdálkodás

Következő cikk

EUDR DDS online regisztráció




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version