FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai Bizottság az EUDR-ről

Brüsszel, 2024. szeptember 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az európai mezőgazdaság jövőjéről Brüsszelben 2024. szeptember 4-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az ipar részéről érkező masszív kritikák közepette Ursula von der Leyen javítani akarja a már hatályban lévő, az erdőirtásmentes termékekkel kapcsolatos (EUDR) jogszabályt. Az EU Bizottság elnöke kedd este jelentette be, hogy ismét felül kívánja vizsgálni a végrehajtási ütemtervet.

Az Euractivnak nyilatkozva Herbert Dorfmann, az EPP (Európai Néppárt) mezőgazdasági szóvivője kifejtette, hogy a következő napokban kerülhet sor egy ilyen javaslat megtételére.

„Az elnök asszony találkozott a néppárti frakcióval, és azt mondta, hogy napokon belül vagy halasztást, vagy egy másik ideiglenes megoldást fog javasolni” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a rendelet újbóli megnyitását és felülvizsgálatát is meg kell fontolni.

„A jelenlegi helyzetben a hatálybalépés lehetetlen” – tette hozzá Dorfmann.

Herbert Dorfmann

A szóban forgó törvény célja annak biztosítása, hogy az EU-ba importált termékek – például kakaó, állattenyésztés, kávé és szója – ne származzanak erdőirtásból, és a vállalatoknak a megfelelés bizonyítékaként a gazdaságok földrajzi helymeghatározási adatait kell bemutatniuk.

Von der Leyennek az EPP ülésén tett megjegyzései magyarázatot adhatnak arra a levéláradatra, amelyet a Bizottság csütörtökön (szeptember 19-én) kapott az erdőirtásról szóló uniós rendelettel (EUDR) kapcsolatban.

A szocialisták megismételték, hogy támogatják a jelenlegi végrehajtási ütemterv fenntartását, míg a Zöldek/EFA képviselőcsoport csütörtök este hasonló követeléseket tartalmazó levelet küldött von der Leyennek, amelyet az Euractiv látott.

A Renew európai parlamenti képviselői, Pascal Canfin, a Környezetvédelmi Bizottság (ENVI) liberális koordinátora és Marie-Pierre Vedrenne, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) képviselője tegnap levelet írtak Maroš Šefčovičnak, a Green Deal vezetőjének, amelyben a fenti kérésekhez csatlakoztak.

Mindhárom csoport a régóta halogatott iránymutatások és a GYIK azonnali közzétételét kéri, hogy a vállalatoknak érdemi segítséget nyújtsanak a szabályok végrehajtására való felkészülés befejezésében. A Bizottság azt ígérte, hogy 2024. márciusára teszi közzé ezeket a dokumentumokat, valamint egy olyan összehasonlító rendszert, amely az erdőirtás kockázata alapján rangsorolja az országokat, de egyiket sem adták ki.

Az Euractivnak nyilatkozva Pascal Canfin arra figyelmeztetett, hogy az EUDR elhalasztása veszélyes precedenst teremtene, és „Pandora szelencéjét” nyitná meg, amely más zöldügyletekre vonatkozó jogszabályokat is megakasztana. Egy ilyen lépést „pusztítónak” nevezett az EU globális hitelességére nézve.

Canfin azt is hangsúlyozta, hogy sürgősen közzé kell tenni a régóta várt iránymutatásokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a vállalatok megkezdhessék a megfelelésre való felkészülést. „Ezek az iránymutatások már hónapok óta készen állnak, de Ursula von der Leyen megakadályozta őket” – tette hozzá a francia politikus.

Mik a következő lépések?

A legfontosabb kérdés most az, hogy von der Leyen hogyan talál megoldást a rendelet végrehajtására, mivel az hivatalosan 2023. júniusában lépett hatályba, a jelenlegi időszak pedig átmeneti időszakként szolgál.

A végrehajtás elhalasztására vonatkozó javaslat még Jessika Roswall környezetvédelmi biztosjelölt hivatalba lépése előtt terítékre kerülhet, mivel a megerősítő meghallgatását csak október végén tartják.

Von der Leyen egyik lehetősége, hogy új erdőirtásmentes termékekről szóló rendeletet javasol, amely kitolja a megfelelési határidőt, amelyet jelenleg 2024. december 30-ra vagy a mikro- és kisvállalkozások esetében 2025. június 30-ra ütemeztek.

Bármely új rendeletnek azonban át kellene mennie a jogalkotási folyamaton, amelyhez a Tanács és a Parlament jóváhagyására is szükség van a tárgyalások után, ami hónapokig, ha nem évekig is eltarthat.

Alternatív megoldásként von der Leyen dönthet úgy, hogy a változtatásokat sürgősségi eljárás keretében, a bizottsági szintű jóváhagyás megkerülésével, közvetlenül a parlamenti plenáris ülés elé terjeszti. Ezt az eljárást alkalmazták például az év elején a közös agrárpolitika (KAP) mezőgazdasági termelőkkel szemben támasztott követelményeinek módosítására.

forrás: EURACTIV

Előző cikk

EUDR halasztást kér 70 szakmai szervezet

Következő cikk

Erdei Iránytű Program




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version