FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR halasztást, módosítást követelnek

Németország: Az Európai Bizottság vezetőjének haladéktalanul kezdeményeznie kell az erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet (EUDR) elhalasztását. Ezt követeli közösen a Német Gazdaszövetség (DBV), az Erdőtulajdonosok Szövetsége (AGDW) és az Erdő- és Földbirtokos Családi Gazdaságok Szövetsége (FABLF) az EU Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és a CDU elnöke, Friedrich Merz brüsszeli találkozója alkalmából.

Hatalmas fennakadás

Az EUDR az eredeti szándékkal ellentétben óriási hatással lesz a német mezőgazdaságra és erdőgazdálkodásra egyaránt, ha a rendelet a jelenlegi formájában 2024/25. év fordulóján hatályba lép. Ez új, bürokratikus dokumentációs követelményeket és olyan gyakorlatlan szabályokat foglal magában, mint a fakitermelés, a szarvasmarhák takarmánytermő területeinek kismértékű geolokalizációja és a hazai szója termesztése.

„Most az EU Bizottságán múlik, hogy megakadályozza a rosszabb dolgok bekövetkezését. Ha az EUDR 2024. december 30-án hatályba lép, fennáll a veszélye annak, hogy sok erdőtulajdonos kiesik a piacról, ami érezhető fahiányt eredményez az ipar és a fogyasztók számára” – mondja Prof. Andreas Bitter, az AGDW elnöke. Nemcsak az EU-tagállamok, hanem az Európai Parlament is az EUDR elhalasztását követeli.

Nincs erdőirtási probléma

Németországnak bizonyíthatóan nincs erdőirtási problémája. Éppen ellenkezőleg: az erdőterületek az elmúlt években növekedtek. Ennek ellenére a hazai fa-, marha- és szójatermelőkre külön regisztrációval és kiterjedt dokumentációval járó bürokratikus eljárást akarnak bevezetni. Ez egy újabb bürokratikus őrültség, amely senkinek sem segít, legkevésbé a világ más részein lévő, veszélyeztetett erdőknek” – figyelmeztet Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke – “Szükség van egy mentességre azokban a tagállamokban, ahol nincs probléma az erdőirtással vagy az illegális fakitermeléssel.”
A szervezetük szerint ez egy újabb bürokratikus őrültség, amely senkinek sem segít.

Max von Elverfeldt, a Familienbetriebe Land und Forst (FABLF) elnöke kifejti: „Most már sürgősen ideje, hogy Ursula von der Leyen kezdeményezze a rendelet elhalasztását, és második lépésként annak felülvizsgálatát. Az olyan országokban, mint Németország, ahol nem áll fenn az erdőirtás veszélye, az erdészeti vállalkozásokat nem szabad további megterhelő jelentéstételi kötelezettségekkel terhelni. Ellenkező esetben a bürokrácia csökkentésére tett ígéretek csak szájbarágósak maradnak.”

Az EU az EUDR-rel az erdők jobb védelmét akarta biztosítani a túlzott kiaknázás és a felperzseléses mezőgazdaság hátterében – amit ebben az országban már régóta törvénybe iktattak, és ami a fenntarthatóság és a tanúsítás elvein alapul. Ennek ellenére a helyi gazdálkodók és erdőtulajdonosok új bürokratikus követelmények sokaságának lesznek kitéve.

“A sürgősen szükséges halasztás mellett a szövetségek ezért az EUDR felülvizsgálatát is követelik, hogy ne rójon felesleges terhet a helyi gazdálkodókra és erdőtulajdonosokra” – hangsúlyozta Rukwied, Elverfeldt és Bitter.

szerk/ford: Tóth János, forrás: AGDW / DBV / FABLF

Előző cikk

Magyarország erdei - összefoglaló




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version