FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemes nyár termesztési konferencia

A minőségi nemes nyár termesztéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek átadását egyaránt szolgáló rendezvényen a szakmai hátteret biztosító Magánerdőkért Egyesület (MERD), a SOE Erdészeti Tudományos Intézet (SOE ERTI) és a Derula Kft. szakemberei mellett három vármegye (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén) erdészeti szakirányítói vettek részt Taktaharkányban, június közepén.

Dr. Keserű Zsolt a SOE ERTI képviseletében a nemes nyár termesztésről, a nemes nyár iparifa ültetvényekben használható fajtákról, azok termőhelyi igényeiről és legfontosabb kár- és kórokozóiról adott tájékoztatást.

A Derula Kft. ügyvezetője, Szabó Noémi a nyárfa feldolgozó szektor széleskörű fejlesztésével piacvezető szerepre törekvő – idén 30 éves fennállását ünneplő – nagymúltú céget mutatta be. A Derula Kft. elsősorban nyár hámozott furnért és rétegelt lemezt állít elő.

A biztos alapanyagellátás érdekében nemes nyár ültetvényeket hoztak létre szerte az országban. 2008-ban kezdték el a programjukat, mára az ország több pontján összesen 2100 ha területen nőnek a fáik, melynek a jövőben további bővítését tervezik. A saját nemes nyár iparifa ültetvények elsősorban a gyár első osztályú hámozási rönk igényét hivatottak biztosítani, mely a színfurnér előállítás alapanyagául szolgál.

Előadásában kitért a saját ültetvényekben alkalmazott termesztés technológia és az ültetvények gazdasági mutatóira is. Ennek kapcsán leginkább az ültetvények létesítési költségei, fenntartási ráfordításai és az ültetvényekből származó bevételek keltették fel a megjelent szakemberek érdeklődését. A kérdések többsége a nyár iparifa ültetvények jövedelmezőségére irányult, a hagyományos nyárfatermesztéshez képest nagyobb bekerülési költség tükrében. Emellett hangzottak el kérdések a termesztéstechnológiával – elsősorban a vadkár elleni védekezéssel – kapcsolatban is.

Az előadások sorát Kiss János (MERD) zárta, aki a délutáni terepi program felvezetéseként a 2019 őszén és 2021. tavaszán megvalósult mintegy 59 ha nemes nyár ipari célú faültetvény létesítési, ápolási munkáiról beszélt.

1. ábra: 4 éves I214 ültetvény

A terepi program keretében a Taktakenéz 086/12, 090/3 helyrajzi számú területeken megvalósult ültetvények bemutatására került sor. A kivitelező képviselője, Hodosi Lajos (AGROTREND Kft.), bemutatta az ültetvények ápolása során használt gépeket, eszközöket és megosztotta az azokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalataikat is.

A 2021 tavaszán I214 fajtájú, kétéves csúcsrügyes karódugvánnyal telepített ültetvényben elhangzott, hogy különös gondot fordítanak az ültetvény talajának gyommentesen tartására, a megfelelő tápanyag utánpótlásra – műtrágya formájában –, a faegyedek növényvédelmére és nyesésére. A koronaalakító és törzsnyesési munkákat a 8 méter magas ágtiszta törzs kialakításáig folytatják. Cél az ültetvény 12 éves korában történő letermelésekor a minél nagyobb arányú elsőosztályú hámozási rönk kihozatal elérése.

A MERD szervezésében Taktaharkányon 2024.06.14-én megrendezett szakmai előadások anyaga elérhető a MERD weboldaláról!

“Nemes nyár termesztési és faanyag feldolgozási tapasztalat” : MERD prezi 20240614

“A nemes nyár termőhelyi igényei és jellemző károsítói”:  Nemes nyár 2024-06-14 Taktaharkány

“Kötött talajon létesített nemes nyár ipari faültetvény termesztési tapasztalatai”:  Szakmai előadás 20240614

forrás: NAK / Erdészet

Előző cikk

OEE Szaktudás Füzetek 4.

Következő cikk

Ismét a fásítások fakitermelésének bejelentéséről



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések