FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Növényjelölő táblák QR kódokkal

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjében modern növényjelölő táblák kerültek kihelyezésre a tudományos ismeretterjesztés és a látogatói élmény elősegítése érdekében. Az új, informatív táblák célja, hogy a kert látogatói, beleértve az egyetemi hallgatókat, diákokat, szakembereket és turistákat, egyszerűen hozzáférhessenek a kertben található növények részletes információihoz.

A QR kódok, azaz kétdimenziós vonalkódok leolvasásával az érdeklődők mobil eszközeik segítségével pillanatok alatt megismerhetik a kertben található növények tudományos és közismert neveit, növényrendszertani besorolásukat, földrajzi származásukat, valamint főbb jellemzőiket. A QR kódok alkalmazása a látogatói élmény bővítésében rendkívül rugalmas és nyomon követhető, lehetőséget adva bármilyen specifikus bemutatóhoz, vezettet sétához.

A 17 hektáros kertben jelenleg nagyjából 4000 fás szárú és 2000 lágyszárú növény taxon található meg, többek között számos  ritka, védett hazai növényfaj, illetve nem őshonos fajok is szép számmal felfedezhetőek a kertben.

A botanikus kert több mint 100 évvel ezelőtti kialakítása óta számos, eredeti termőhelyről származó növényfajjal gyarapodott és napjainkban is folyamatosan bővül. A „belső gyakorlóhely fejlesztés – Botanikus kert – QR kódos növényjelölő táblák kihelyezése, oktatás, kutatás és harmadik misszió fejlesztése céljából” – projekt keretében első körben 800 tábla került kihelyezésre és további 2500 telepítése várható.

Az új QR kódos táblák hozzájárulnak a természet iránti tudományos érdeklődés fokozásához, a kertbe ellátogatók pedig teljesebb és informatívabb élményekkel gazdagodhatnak.  A kezdeményezés része a Soproni Egyetem elkötelezettségének a fenntarthatóság és a zöld egyetem eszméi iránt, erősítve az egyetem szerepét a környezettudatos nevelés és a tudományos kutatás terén.

forrás: Soproni Egyetem

Előző cikk

Amit a számok mutatnak – Tűzifa saga – EVGK18

Következő cikk

Erdő Bajnokok Díj idei nyertese



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések