FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nyír rétegelt lemezek piaca

Az Európai Falemezipari Szövetség és a Lengyel Falemezgyártók Szövetsége által 2024. szeptember 10-én szervezett webináriumon a rétegelt lemez piacán jelenleg tapasztalható kihívásokról adtak tájékoztatást, különös tekintettel az orosz és fehérorosz nyírfából készült termékek illegális importjára az EU-ba.

A közel 400 résztvevőt tájékoztatták a legfrissebb piaci tényekről, a jelenlegi jogi helyzetről, valamint a felelős beszerzés biztosítására irányuló lehetséges stratégiákról Európa-szerte. Az egyik közös következtetés az volt, hogy minden szabályozás csak annyira lehet hatékony, amennyire hatékony a végrehajtása.

Jarosław Michniuk, az Európai Panel Szövetség elnökségi tagja és a Paged Morąg és Paged Meble vezérigazgatója üdvözölte a hallgatóságot, rámutatva, hogy az európai nyírfa rétegelt lemezgyártók és -kereskedők komoly problémákkal néznek szembe, mivel az illegális import olyan alacsony áron történik, amelyet az európai gyártók nem tudnak elérni. Bár a termelési kapacitások bővítésére szükség van, a jelenlegi piaci torzulások megakadályozzák a megfelelő beruházásokat.

Mārtiņš Lācis, az Európai Panel Szövetség igazgatótanácsi tagja és a rétegelt lemez termékcsoport (EPF) elnöke, valamint az AS Latvijas Finieris igazgatótanácsi tagja és marketing, értékesítési és logisztikai vezetője némi történelmi háttérrel és áttekintéssel szolgált a hallgatóság számára az illegális import piaci stabilitásra és az európai faiparra gyakorolt hatásáról. Rövid időrenddel kezdte, amely az EU és az Egyesült Királyság nyír rétegelt lemez piacát befolyásoló kulcsfontosságú eseményekre összpontosított.

Az EU és az Egyesült Királyság piacát befolyásoló orosz nyírfa rétegelt lemez rövid története

A fellendülő piacon 2018 és 2021 között több uniós gyártóüzemnek be kellett zárnia vagy le kellett állítania beruházásait az oroszországi kapacitások és a piacot elárasztó orosz termékek miatt. Miközben az EU nyírfa rétegelt lemez termelése 2020-ban 10%-kal csökkent, az Európai Bizottság vizsgálatai dömpingellenes vámokhoz vezettek. Az ukrajnai háború kitörése után az orosz és fehérorosz fatermékeket 2022-ben kitiltották az uniós importból, ami 2022-ben összességében az uniós termelés 12%-os növekedését eredményezte a dömping előtti állapotba, amit 2023-ban -4% követett, és az illegális import nem elhanyagolható, 19%-os részesedése. A nyírfából készült rétegelt lemez új kereskedelmi besorolása (HS-kód) lehetővé tette e konkrét termék és a piacokon keresztülvezető útjainak pontos nyomon követését is. A szankciók azonban az általános gazdasági stagnálással párosulva kivették a részüket az uniós piacról, és hamarosan olyan pletykák jelentek meg, hogy kazahsztáni és törökországi vállalatok kijátsszák a szabályokat. Az Európai Bizottság további vizsgálatokkal és 2024-ben dömpingellenes vámokkal reagált. De még mindig nincs befektetésbarát környezet, mivel bármikor új közvetítő országok léphetnek fel. 2024 első negyedévében az EU termelése tovább csökkent 5%-kal, így a kapacitáskihasználtság közel 80%-ra csökkent.

Új kereskedelmi áramlások a semmiből?

Mint Lācis kifejtette, a szankciók a nyírfa rétegelt lemez importjának megnövekedett és új kereskedelmi forgalmához vezettek, amely a már ismert termelő országokból, például Kazahsztánból és Moldovából, valamint olyan országokból érkezik, amelyek elegendő helyi nyírfaforrás nélkül termelnek, mint Törökország, Grúzia, Kína, Vietnam, Ghána és mások, továbbá olyan országokból, amelyek nem rendelkeznek termelési kapacitással, mint Üzbegisztán, Egyiptom és Örményország. Eközben az orosz nyírfa rétegelt lemez exportja néhány ilyen országba jelentősen nőtt.

Az orosz rétegelt lemez exportja – amely 95%-ban nyírfa rétegelt lemezből áll – 2023-ban összesen mintegy 1,5 millió m3-t tett ki. A legtöbbet, 337 000 m3-t Egyiptom importálta, ezt követi Kína (244 000 m3), Törökország (196 000 m3), USA (187 000 m3), Kazahsztán (120 000 m3), Azerbajdzsán (92 000 m3), Üzbegisztán (62 000 m3). Dél-Korea (57 000 m3), Izrael (52 000 m3), Grúzia (30 000 m3) és más országok 161 000 m3 -rel.

Vastagabb nyír falemezek Kínából?

Az első negyedévben kiemelkedett a Kínából származó, ugrásszerűen megnövekedett import. De Üzbegisztáné is megduplázódott 2023 első negyedévéhez képest. Az EU és az Egyesült Királyság nyír rétegelt lemez Kínából történő behozatalával a Lācis a rendszerint nagyon vékony nyírfa fedőréteggel rendelkező termékek sűrűségének riasztóan növekvő növekedését észlelte. Az állítások, miszerint a nyírfa egyre inkább a Baltikumból származik, egyáltalán nem fedik a vonatkozó statisztikák, és a szükséges mennyiségek egyszerűen nem lennének elérhetők, és úgy tűnik, hogy például a származási dokumentumokat több szállítmány esetében illegálisan másolják. Egy lett erdőtulajdonos már vizsgálatot kezdeményezett. Összefoglalva, 2024 némi könnyebbséget hoz Kazahsztán és Törökország tekintetében, de Kína növekvő terméksűrűségén felül Grúzia nagyobb termelést követel, és az Oroszország és Egyiptom, valamint Üzbegisztán közötti kereskedelmi forgalom riasztó. Lācis és csapata becslése szerint az EU piacán még mindig 16%-os az illegális rétegelt lemezek aránya. Ráadásul úgy tűnik, hogy a piacon még mindig vannak hamis védjegyek alatt „eladhatatlan” nyírfa rétegelt lemezkészletek.

10 millió EUR visszamenőlegesen beszedett vámok

Yuriy Rudyuk, a Van Bael & Bellis ügyvédi iroda partnere a fakereskedelmet szabályozó jogi keretekről és a szabályok be nem tartásának következményeiről beszélt. Az Európai Bizottság Kazahsztánból és Törökországból származó behozatalra vonatkozó, kijátszás elleni vizsgálatával kezdte. Több vezető uniós gyártó kérte a vizsgálatot, amely 9 hónapon át tartott, és mindkét országban értékelésekre, helyszíni ellenőrzésekre és auditokra terjedt ki.

A vizsgált gyártók egyike sem tudta bizonyítani, hogy nem vett részt az Oroszországból származó rétegelt lemezekkel és/vagy nyersanyagokkal kapcsolatos kijátszási gyakorlatban, ami az eredeti 15,8%-os vám kiterjesztéséhez vezetett a Kazahsztánból és Törökországból az EU-ba érkező behozatalra – kivételek nélkül. A vizsgálati időszak alatt nyilvántartásba vett behozatalokra 2024 augusztusáig visszamenőlegesen is beszedtek vámot – összesen közel 10 millió EUR-t. Az intézkedések kijátszásának leggyakoribb gyakorlata az átrakodás, valamint az orosz termékek minimális átalakítása volt.

Rudyuk rámutatott, hogy a hasonló fejlemények gyors felderítése érdekében az Európai Bizottság most egy szinte just in time monitoring rendszert alkalmaz a gyanús kereskedelmi forgalom korai ellenőrzésére.

Aktív és passzív kijátszás is illegális

Rudyuk ismertette az EU-ba irányuló orosz fatermékimportot érintő jelenlegi szankciórendszert is. 2024 júniusától kifejezetten tilos a szóban forgó rendelet kereskedelmi tevékenységgel történő tudatos, szándékos vagy a lehetőséget elfogadó kijátszása is. A végrehajtásra kitérve világossá tette, hogy a felelősségre vonás jelenleg tagállamonként igen változatos – a közigazgatási bírságoktól kezdve a természetes személyeken és jogi személyeken át az esetleges elkobzáson át a büntetőjogi bírságokig és börtönbüntetésekig terjed. Az Európai Bizottság célja ezek harmonizálása. Az irányelv szerint 2024 áprilisától például a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, árukkal kereskedő vagy a kijelölt személyek számára a tagállamokba való beutazást lehetővé tevő magánszemélyek legfeljebb legalább ötéves szabadságvesztéssel büntethetők. A vállalatok a világméretű forgalom 1-5%-át vagy 8 és 40 millió euró közötti konkrét összegeket veszíthetnek. A tagállamoknak 2025. májusáig kell ezeket nemzeti jogba foglalniuk.

És persze ott van még az EUTR, amely megtiltja az olyan fatermékek behozatalát, amelyek harcokhoz vagy szankciókhoz kapcsolódnak – mint például az Oroszországból és Fehéroroszországból származó nyírfa rétegelt lemez vagy az orosz nyírfát tartalmazó termékek -, és saját felelősséggel jár, például a kereskedelmi engedély azonnali felfüggesztésével.

A legtöbb hamis nyilatkozat kizárása izotópelemzéssel

Victor Deklerck, a World Forest ID tudományos igazgatója bemutatta a hallgatóságnak a World Forest ID-t és az újszerű faanyag-nyomkövetési technológiát, amellyel a fatermékek jogszerűségét és fenntarthatóságát lehet ellenőrizni. Megoldása izotóp- és talajelemzéssel 20 km-es felbontású térképet készít, amelyből nem derül ki, hogy egy adott nyírfa az adott területen nőtt-e, de a legtöbb esetben kizárja a hamis származási nyilatkozatokat, mivel fejlett algoritmusok segítségével a mintaadatokat hatalmas területekre extrapolálja. A növekvő projekt további régiókon és fafajokon dolgozik, és hamarosan le kívánja fedni a leggyakoribbakat.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EPF

Előző cikk

WOODCircle - meghívó

Következő cikk

Az erdők Európa legfontosabb zöldvagyona



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések