FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fapiaci előrejelzés Lettországból

A főleg fa rakodólapokat és csomagolóanyagokat (22 gyártósoron, 600 fővel, évente 12-13 millió raklap), illetve ezekhez alapanyagokat gyártó, lett központú nemzetközi vállalat, a KRONUS vezérigazgatója, Andrejs Dikins november végén osztotta meg gondolatait a fapiac lehetséges alakulásáról.

Általános piaci helyzet

Számos piaci mutató azt mutatja, hogy a gazdaság zord vizeken halad, és ennek a történelmi zavarnak még nem érkezett el a vége:

- Az infláció szeptemberben 9,9%-ra emelkedett az euróövezetben az egy évvel korábbi 3,4%-kal szemben. A fából készült csomagolóanyagok és kertészeti cikkek fontos beszállítóinak számító balti országoknak szeptemberben 22% feletti inflációval kellett szembenézniük;
- Az ECB jelzálogkamatlábának további emelése, az ECB több mint egy évtizedes távlatú legmagasabb szintre, 1,5%-ra duplázta meg az irányadó kamatlábat, és jelezte, hogy haladást ért el a rekordszintű inflációval folytatott küzdelemben. Ez a döntés nagy hatással van az építőiparra és a befektetők ingatlanbefektetési hajlandóságára. A házak vagy lakások vásárlása vagy felújítása a legtöbb ember számára megfizethetetlenné vált.
- Minden régióban magasak az áram, az üzemanyag és egyéb energiaköltségek árai: még a gáz és a fa pellet némi csökkenése is megfigyelhető, a végfogyasztók nem profitálnak ebből a fejleményből. A tél folyamán további gázáremelkedés várható.
- Az Ukrajnában zajló háború további nyomást gyakorol az amúgy is nehéz piaci helyzetre.
- A piaci kereslet csökkenése logikus következménye a kialakult helyzetnek. A fogyasztóknak több piaci szereplő is azt javasolja, hogy halasszák el a nagyobb vásárlásokat, és csökkentsék a nem szükséges árukra fordított kiadásaikat.

A fűrészáru árai követik az általános piaci tendenciát, és továbbra is nyomás alatt vannak a vevői oldalról.

Bár a fűrészáru iránti kereslet meglehetősen alacsony, Európában a rendkívül magas energiaköltségek miatt a rost- és energiafa iránt nagy a kereslet. Az energiafa viszonylag magas árai (különösen a fapelleté) segítik a fűrészüzemeket abban, hogy kompenzáló számításokat végezzenek a teljes választék-kínálatra vonatkozóan. Így a fűtő-pellettet előállító fűrészüzemek még mindig nyereségesen tudnak termelni.

Eközben a vevők többsége már megtette a következő hetekre és hónapokra vonatkozó pelletvásárlásait. Ezért a gyártók és a kereskedők kénytelenek voltak jelentősen csökkenteni a pellet árát. Németországban például a novemberi pelletárak több mint 9%-kal csökkentek októberhez képest. Az EUWID Holz szerint a következő hónapban további jelentős árcsökkenés várható. A közelmúltbeli árcsökkenés ellenére az értékek még mindig 150-160%-kal magasabbak az előző évi szintnél.

A jó hír a pelletfelhasználók számára riasztó hír a fűrészáru felhasználók számára. Mint fentebb említettük, a pelletet gyártó fűrészüzemek most vegyes számításokat végeznek a teljes választékra vonatkozóan.

Tehát a pellet, az energia és a szálfa magas árai lehetővé teszik számukra, hogy az úgynevezett melléktermékeken keresztül keressék a nyereségüket, és csökkentsék a fűrészáru árát. Tehát közvetlen függőség van ezen áruk árai között.

A fűrészüzemek már bejelentették, hogy az energiafa árának csökkenése esetén a fűrészáru árának emelkedése következik. Ennek alapján nagyon valószínű, hogy 2023 első negyedévében a fűrészáru árának emelkedését láthatjuk.

Ezt a lehetséges forgatókönyvet erősíti a rendkívül magas villamosenergia- és fűtési árak miatt megnövekedett termelési költségek. A faipari termelők szenvednek ezektől a költségektől. Nem sok forrás áll rendelkezésre e megnövekedett költségek ellensúlyozására, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ez egy alacsony árrésű üzletág.

Végül a piaci igények döntenek majd az ár további alakulásáról. A kereslet és kínálat törvénye végül is egyensúlyba hozza a piaci árakat.

Mindazonáltal azt a következtetést kell levonnunk, hogy az áremelkedés forgatókönyve 2023 első negyedévében igenis lehetséges. Ezért a piaci szakértők nem javasolják a szükséges vásárlások későbbi időpontra történő elhalasztását, alacsonyabb árakra spekulálva 2023 első negyedévében. Javasoljuk, hogy a vásárlásokat a piaci helyzethez igazodó, rendszeres ütemben végezze el.

Nyersanyag- és fából készül csomagolóanyag árindexek

A jelenlegi piaci trendek Európában és az USA-ban időközben szinkronban vannak. Európában és az USA-ban is csökkenő nyersanyagárak figyelhetők meg.

a) Német árindex HPE

A legfrissebb, 2022.11.21-i HPE index 7,4%-os csökkenést mutat az előző hónaphoz képest. A jelenlegi árszint most mintegy 2,0%-kal magasabb a 2021. novemberi árszintnél.

A faalapú lemezek, például az OSB és a rétegelt lemez árai az általános piaci tendenciát követve tovább csökkennek. A rétegelt lemez ára 2,1%-kal csökkent, míg az OSB-árak 3,8%-kal csökkentek. A nyír rétegelt lemez eltérő tendenciát mutat. Az Oroszországból származó nyír rétegelt lemez hiányzó szállítmányai különleges helyet foglalnak el az eltérő ártrendet mutató választékok között, mivel a nyír rétegelt lemezek többsége Oroszországból érkezett. Oroszország volt az egyik legnagyobb nyírfa rétegelt lemez szállítója világszerte. Ezért az Oroszországból érkező rétegelt lemezek alulkínálatát más gyártóknak kell pótolniuk, ami az áru magasabb árát okozza.

b) Amerikai fűrészáru

A chicagói fűrészáru határidős jegyzése az ezer deszkalábankénti 500 dolláros szint alá süllyedt, ami közel 70%-os csökkenést jelent a márciusi csúcs óta, mivel a magasabb kamatlábak továbbra is nyomasztják az ingatlanpiaci aktivitást. A Federal Reserve agresszív szigorítási ciklusa 2001 óta nem látott szintre emelte a 30 éves jelzáloghitel-kamatlábakat, ami az otthonépítés lassulásához és a lakásépítők hangulatának romlásához vezetett. A lakáspiacot mély recesszióval fenyegető aggodalmakat erősíti, hogy az újonnan épített lakások eladása az Egyesült Államokban szeptemberben 10,9%-kal csökkent augusztushoz képest, és 17,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A rekordalacsony készletek és a termelés csökkenése mégis felhajtotta a fűrészáru árát. Az ukrajnai háború és az Oroszország és szövetségese, Fehéroroszország elleni szigorodó szankciók – amelyek a globális faanyagkivitel több mint 10%-át adják – beszűkítették a globális kínálatot. Ugyanakkor a fűrészüzemek leépítéseinek sorozata – az Interfor, a Canfor és a West Fraser Timber leépítéseket jelentett be – tovább növelte a szűkös kínálattal kapcsolatos aggodalmakat.

Az USA-ban azonban az energiafa nem gyakorol nagy nyomást a faanyagárakra, mivel az általános energiaköltségek az USA-ban jóval alacsonyabbak, mint az euróövezetben. Így az amerikai árak alakulása a jövőben eltérhet az európaitól.

c) Svéd fűrészáru-árindex

A legutóbbi, októberi svéd fűrészáru-árindex hasonló tendenciát mutat, mint az összes többi rendelkezésre álló fűrészáruindex. Az alacsonyabb kereslet miatt a svéd fűrészüzemek kénytelenek áraikat a jelenlegi piaci helyzethez igazítani.
teljes oldal-kép

d) Fából készült raklapok

Az EPAL-árak 2022 júliusában kezdtek csökkenni. Októberben az EPAL-árak követték az általános piaci tendenciát, és tovább csökkentek. Az EPAL raklapok árai azonban jelenleg még mindig magasabbak, mint 2021 negyedik negyedévének végén.

A raklapárak alakulása ismét a piaci kereslettől függ majd, amelyet jelenleg nehéz megjósolni.
teljes oldal-kép

Következtetések

A fentiekben leírtak szerint a fapiac helyzete rendkívül változékony. Az árak további alakulása az általános gazdasági helyzettől és a piaci kereslettől függ.

A fűrészüzemek már bejelentették, hogy amint a tűzifa és a fűtőpellet ára csökkenni fog, a fűrészáru árának emelkedése is követni fogja. Figyelembe kell vennünk, hogy a folyamatosan emelkedő energia- és villamosenergia-költségek negatív hatással lesznek a teljes fafeldolgozó ipar termelési költségeire.

A jelenlegi helyzetben különböző forgatókönyvek lehetségesek. A fent említett tényeket figyelembe véve az árak emelkedése 2023 első negyedévében a legvalószínűbb forgatókönyv.

Ezért javasoljuk, hogy rendszeresen dolgozzanak és tervezzék meg előre a beszerzési megrendeléseiket. A Kronus mindent megtesz annak érdekében, hogy további kapacitást tartson fenn a megrendelések következő csúcspontjainak kezelésére.

A piac jelenleg nagyon turbulens. A csökkenő árak arra ösztönözhetik a vevőket, hogy az elkövetkező időszakban alacsonyabb árakra játszanak, és visszatartják a szükséges megrendeléseket. Ez a teljesítmény károsíthatja a vevők és a beszállítók között fennálló hosszú távú partnerségeket. Ezért arra ösztönözzük partnereinket, hogy legyenek lojálisak, osszák meg aktívan a piaci visszajelzéseket és tárgyaljanak közösen. Biztosak vagyunk abban, hogy így együttesen képesek leszünk leküzdeni a közelgő kihívásokat, és fenntartani kiváló partnerségünket!

Nagyon szorosan követjük a piacot, és heti rendszerességgel értékeljük a helyzetet. Így folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önt a további piaci fejleményekről.

szerk/ford: Tóth János, forrás: KRONUS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

KSH – átlagkereset Magyarországon

Következő cikk

Faépítő fesztivál lesz a Halápon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések