FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nyír rétegelt-lemez eredete aggályos lehet

A Timber Development UK (TDUK) figyelmeztette a nyír rétegelt lemez importőreit és vásárlóit, hogy ügyeljenek arra, hogy ne kerüljenek az orosz fára vonatkozó szankciók hatálya alá, miután kiderült, hogy orosz nyírfát tartalmazó termékkel illegálisan kereskednek alternatív kereskedelmi csatornákon keresztül.

Hónapok óta keringenek pletykák arról, hogy az orosz fát tartalmazó nyírfa rétegelt lemezt szokatlan kereskedelmi útvonalakon és országokon keresztül értékesítik, és a TDUK elmondta, hogy tagjai arról számoltak be, hogy egyre több nyírfa rétegelt lemezt kínálnak a távol-keletről, különösen Kínából. Ez a szervezet szerint “aggasztó fejlemény”.

“Tekintettel arra, hogy a nyírfaerdők Észak-Oroszországban és Eurázsiában koncentrálódnak, szinte biztos, hogy a kínált rétegelt lemezben található nyírfa valójában Oroszországból származik” – áll a TDUK közleményében.

“Ennek két oka van. Először is, Kína nem osztja a Nyugat nézeteit az ukrajnai konfliktust illetően. Ez azt jelenti, hogy Kína nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és a kereskedelmi szokások ugyanúgy folytatódnak, mint a konfliktus előtt.

“Emellett az orosz gazdaság növekvő elszigeteltsége üzleti lehetőséget jelentett számos kínai faanyag és/vagy fatermék szállító számára, mivel a szankciókkal sújtott termékek, mint például az orosz nyírfa, széles körben elérhetővé váltak importra és feldolgozásra.

“Annak ellenére, hogy a nyírfa rétegelt lemezt Kínában dolgozzák fel, az Oroszországból származó bármilyen faanyagot illegális importálni az Egyesült Királyságba vagy az EU-ba. Bármely tag vagy nem tag, aki az EU-n kívülről importál nyírfa rétegelt lemezt, nagy a kockázata annak, hogy megsérti az Egyesült Királyság szankcióit.”

A probléma megoldása érdekében a TDUK közvetlenül ír a Távol-Keletről nyírfa rétegelt lemez szállítását felajánló szervezeteknek, hogy felhívja figyelmüket mind az Egyesült Királyság, mind az EU szankcióira.

A TDUK hangsúlyozza, hogy amennyiben ilyen termékeket találnak az Egyesült Királyság/EU piacán, az importőr és minden olyan vásárló, aki ilyen termékeket vásárolt, jogi lépéseknek, bírságoknak és hírnévkárosodásnak lesz kitéve, ami a gyártó országbeli kereskedelmi partnereikre is hatással lenne.

szerk: Tóth János, forrás: TimberTradeJournal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Északi Faépítészeti Fórum

Következő cikk

Erdőtűz Albániában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések