FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nyír rétegelt lemez alternatívák keresése

Oroszország 2021-ben 2 758 393 m3 nyírfa rétegelt lemezt exportált. A 2022-es évben ez kevesebb lesz.

A rétegelt lemezeket vásárló és tovább-feldolgozó vállalatok világszerte különböző lehetőségeket térképeznek fel az elkerülhetetlen hiány leküzdésére. A lista így néz ki:

- Alternatív beszállítók
- Alternatív rétegelt lemezfajták
- Alternatív fatáblák
- Egyéb alternatív anyagok
- A termék tervezésének/konstrukciójának megváltoztatása

Ha a hiány ideiglenesnek tűnik, az 1. lehetőség elegendő. Ha a helyzet súlyosnak tűnik, több lehetőséget kell mérlegelni. Ma, (2022. március 11-én) nehéz megjósolni, hogy meddig tart a nyírfa rétegelt lemez hiánya. A kereskedelempolitika egy ideig még zavaros/csavaros lesz. A rétegeltlemez-felhasználók minden lehetőséget ki fognak használni. Ez egy nehéz és komoly kérdés. A keményfa rétegelt lemez piaca alaposan át fog rendeződni.

Az elmúlt évtizedekben a kockázatelemzés elkészítése olyan érdekes volt, mint az irodai kellékek, például tollak és papírok fix költségvetésének elkészítése. Mert soha semmi sem történt. A világ mostanra megváltozott. A B-tervekre nagy a kereslet.

Jelenleg azonban a rétegelt lemez kereskedelme másodlagos probléma. Az elsődleges probléma az ukrajnai gyilkosság és őrület. Minél tovább tart, annál mélyebbek a sebek az élet minden területén.

szerk: Tóth János, forrás: PlywoodThisWeek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Jysk csoport teljesen kivonul Oroszországból

Következő cikk

Ezüstérmes a Magyar Pavilon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések