FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipar és a modern technológiák

Szinte már nincs is olyan szakma, ahol az informatikai tudás, a modern technológiák ismerete ne kellene a sikeres munkavégzéshez. A mai fiatalok ismerik és használják is a legújabb fejlesztéseket, de mi a helyzet a felnőttekkel?

Ha idősebb korban döntünk úgy, hogy kitanulunk egy szakmát, akkor számolnunk kell azzal, hogy nehézséget fog jelenteni az, ha nincsenek alapvető számítástechnikai ismereteink. Nemcsak azért, mert sokszor már az elméleti oktatás is online zajlik, hanem azért is, mert a szakmán belül szükség lehet informatikai tudásra is.

A faiparban is ez a helyzet: ha megnézzük a TanfolyamGURU.hu Fa- és bútoripar tanfolyamait, láthatjuk, hogy mind a famegmunkáló, mind az asztalosipari szerelő képzésen fontos szerepet kapnak a modern technológiák.

Mit lehet tanulni a faipari képzéseken?

A fa- és bútoripari tanfolyamok nagyon népszerűek, de nem csupán asztalosnak vagy ácsnak lehet állni: vannak részszakmák is, amelyekkel szintén el lehet helyezkedni – ilyen a famegmunkáló és az asztalosipari szerelő is.

Ezeket a tanfolyamokat azoknak ajánljuk, akik még nem döntötték el, hogy teljes mértékben elvégeznék-e az asztalosok, ácsok nehéz munkáját, de érdekli őket a szakma. Azoknak a fiataloknak is jó lehet, akik nem rendelkeznek érettségivel, nem is vágynak továbbtanulni, ugyanakkor szeretnének minél előbb elhelyezkedni és pénzt keresni.

Azok, akik itt végeznek, könnyen és gyorsan találnak munkát, segédkezhetnek a nagyobb építőipari cégeknek, lehetnek alkalmazottai egy asztalosüzemnek, bútorgyártó vállalkozásnak is.

A famegmunkáló feladatai

A famegmunkáló szakembernek is jól kell ismernie a modern gépeket, tudnia kell értelmezni a műszaki dokumentációkat és a gyártási utasításokat. Az ő legfőbb feladata az, hogy a meglévő fűrészáruból és laptermékekből kialakítsa a különböző alkatrészek (ajtók, bútorok, fiókok stb.) kész méretét.

Kézi és gépi szerszámokkal egyaránt dolgozik, precíznek és alaposnak kell tehát lennie. Természetesen maradéktalanul be kell tartania a munkavédelmi előírásokat is, és csakis az utasításoknak megfelelően cselekedhet, így a balesetek elkerülhetőek lesznek.

Az asztalosipari szerelő feladatai

Az asztalosipari szerelő is hasonló munkakört lát el, mint a famegmunkáló, ám ő jellemzően asztalosüzemekben tevékenykedik. Ő az, aki összeállítja a bútortestet a lapraszerelt elemekből ragasztók, szerszámok segítségével.

Rábízhatjuk az ajtók, ablakok, álmennyezetek beépítését, utólagos szerelését, javítását, cseréjét is. Neki is ismernie kell az asztalosiparban használt gépek jellemzőit, tudnia kell kezelni azokat. A munkavédelmi előírások betartása itt is alapkövetelmény.

A tanfolyamokon minden megtanulható!

Aki szeretne tehát e területen elhelyezkedni, annak a TanfolyamGURU.hu oldalán érdemes megnézni a részletes tájékoztatót a képzésekkel kapcsolatban: itt meg lehet tudni, mely városokban indulnak tanfolyamok felnőttek számára, mik a jelentkezés feltételei és legkorábban mennyi idő múlva lehet kézhez venni a bizonyítványt.

Norra Timber (korszerű) fűrészüzemi/gyaluüzemi vezérlője Hissmofors-ban (Svédország) – az üzem jelenleg 170 000 köbméter fenyőt dolgoz fel évente, a most folyó fejlesztések ezt 200 000 köbméterre emelik

forrás: raketa.hu szponzorált tartalom

Előző cikk

Új vezetők az IKEA-nál

Következő cikk

Svéd fűrészüzemi beruházás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések