FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

80 fenntartható új magyar designtermék született

Újrahasznosítható anyagból készült home office bútorcsalád, ruhaipari hulladékból előállított akusztikai panel, kovamoszatok inspirációjából született üvegbúrák és még sorolhatnánk milyen sokszínűek lettek a második design LAB program során létrejött termékek.

Ami viszont egyértelműen közös, hogy a fenntarthatóság és az innováció jellemzi a fél éves intenzív kutatást és termékfejlesztést igénylő alkotásokat. A 7 gyártó és tervező közös együttműködésének gyümölcse közel 100 formabontó és környezettudatos szériaérett alkotás lett. A kreatívipar fejlődése, innovatív és ösztönző jellege kiemelkedő szerepet játszik országimázsunk erősítésében. Az inkubációs program során megszületett tárgyak ezt egyértelműen igazolják és nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi kiállításokon is megállhatják a helyüket.

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2021 tavaszán indította el a nagysikerű design LAB inkubációs program második kiírását, amely ismét értékes és egyedi szériaérett magyar termékek létrejöttét tette lehetővé. A programra a gyártók és a tervezők egy közösen beadott pályamunkával jelentkezhettek, a sikeres együttműködések létrejötte érdekében az Ügynökség újra megrendezte a Speed Dating szakmai kapcsolatépítő rendezvényét. A beérkezett 35 pályázat fókuszában a fenntartható designtermékek ötletei álltak. A szakmai döntés értelmében végezetül hét gyártó-tervező páros nyerte el a támogatási keretet, és kezdhették meg termékeik legyártását. A közös munka pedig nem olyan rég befejeződött, az elkészült szériaérett alkotások pedig ismét kimagasló színvonalat képviselnek.

Az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté közreműködésének köszönhetően létrejött a JEAN inas projekt. A termék és kiegészítői megalkotása során a fenntartható gondolkodásmód kiemelt fontosságú volt, a fém alkotórészek újrahasznosított alapanyagokból is előállíthatóak, az egyes fa elemek pedig minimális hulladék keletkezés mellett gyárthatóak. A Flaar Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft. és Juhos Lehel közös munkájának eredménye a HORIZON szénszál erősítésű kompozit asztal. A termék megvalósításával a céljuk a kompozit anyag és különleges technológia adta alternatívákban rejlő lehetőségek maximális kihasználása egy szokatlan arányokkal és jellemzőkkel bíró bútor esetében. A Kárpitos Partner Group Bt. és Hevesi Annabella a Dedas moduláris ülőbútorcsaládot alkották meg, amely elsősorban közönségforgalmi terek látványos berendezési elemeiként lett definiálva. Modularitásának köszönhetően a fotelek/kanapék bármely hosszúságban elkészülhetnek, fenntarthatóságuk végett bármikor szétszedhetőek és javíthatóak, így kitolva a termék életciklusát.

A Meshlin Composites Zrt. és Temesi Apol a SOUND WOOL akusztikai panel kialakításán dolgozott, amely termékcsalád a hazai és regionális gyapjú maradékokat éleszti újra saját technológia alkalmazásával. A termék háromdimenziós felülete kifejezetten segíti az akusztikai adottságokat, továbbá az egyedi préseléssel előállított belsőépítészeti panelek kiváló zengéscsillapító hatásúak. A Rotte Kft. és Kele Sára közös projektje a CoTangens bútorcsalád, mely a nagysikerű Tangens bútorcsalád testvére. A hajlított köracél érdekes designt kölcsönöz a bútoroknak, a termékcsalád alapértékei az íves formák, variálhatóság, a mobilitás és a fenntarthatóság. A tervező és gyártó páros olyan közösségi terekbe szánja a bútorcsaládot, ahol szabadon létrejöhetnek értékes emberi találkozások, beszélgetések. A SIXAY Bt. és Horváth Máté kollaborációja az UPP! ergonomikus irodabútor család, amely célja olyan ökologikus, ergonomikus, barátságos, ember- és természetközeli munkakörnyezet létrehozása, ahol az irodai munka egészségesebb és kellemesebb hangulatban történik. Az irodabútor család 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült, mint például a tömörfa, illetve az asztalok burkolata is természetes anyagból készült, a felületkezelés is fenntartható forrásból származik. Az Üvegmanufaktúra Kft. és a Position Collective létrehozta a CEL lámpacsaládot, amely gyakorlatilag egy olyan függesztékekből álló lámpacsalád, amely magyarországi kézi megmunkálású fújt üvegtechnológián alapul. A projekt célja, hogy kiemeljék az üveg áttetsző jellegét, színezhetőségét és rétegezhetőségét.

A nagysikerű design LAB program elsődleges célkitűzése továbbra is a szektor szereplői közötti együttműködések elősegítése, valamint a hazai gyártói háttér fejlesztése és korszerűsítése. A visszajelzések alapján, a résztvevők szakmailag és üzletileg is elégedettek voltak a program megvalósításával. Úgy vélik, a program egy kihagyhatatlan lehetőség, hiszen a részvétellel a tervezők ötlete a gyártókkal együttműködve testet ölthet a lehető legkevesebb kompromisszum kíséretében. Mindezek mellett elmondható, hogy nem csak egyedi termékek születtek, értékes szakmai kapcsolatok is kialakultak a résztvevő felek között, amely tovább segíti a szereplők érvényesülését és sikerességét az iparágban.

Május 31-ig még lehet jelentkezni a 2022. évi design LAB programra. A jelentkezési felület a következő linken elérhető: https://hfda.hu/hu/cikkek/design-lab-2022-2746 

Árkossy Bútor és Forms Design

Árkossy Bútor és Forms Design

JEAN szobainas

http://arkossy.hu/hu / https://www.instagram.com/_formsdesign/ Tovább

Flaar Kft. és Juhos Lehel

Flaar Kft. és Juhos Lehel

HORIZON szélszál erősítésű kompozit asztal

https://flaar.eu/ / https://leheljuhos.com/ Tovább

Kárpitos Partner Group és Hevesi Annabella

Kárpitos Partner Group és Hevesi Annabella

Dedas moduláris ülőbútorcsalád

http://www.karpitosgroup.hu/index.php?oldal=1 / https://lineandround.io/Tovább

Meshlin Composites Zrt. és Temesi Apol

Meshlin Composites Zrt. és Temesi Apol

SOUND WOOL akusztikai panel

https://meshlin.com/hu/ / https://apoltemesi.com/ Tovább

Rotte Kft. és sarakele studio

Rotte Kft. és sarakele studio

CoTangens bútorcsalád

http://www.rotte.hu/ / https://www.sarakele.com/Tovább

Sixay Bt. és Forms Design

Sixay Bt. és Forms Design

UPP! ergonomikus irodabútor család

https://www.sixay.com/ / https://www.instagram.com/_formsdesign/ Tovább

Üvegmanufaktúra és Position Collective

Üvegmanufaktúra és Position Collective

CEL lámpacsalád

http://uvegmanufaktura.hu/  / https://position-collective.com/Tovább

forrás: HFDA

Előző cikk

Tehetsz méh többet! / Zöld Szív programok

Következő cikk

Szakma Sztár Fesztivál - eredmények



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések