FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az az új korszak, hogy feltörjük az aszfaltot

A Budapest TE meg ÉN podcast vendége ezen a héten a 10 millió fa mozgalom kitalálója és vezetője, Bojár Iván András, aki szerint régóta időszerű felhívni a figyelmet arra, hogy nem építkezni kell, hanem betont feltörni és fákat ültetni. Zakar András, a Főkert főigazgatója szintén szerepet kap a műsorban, hogy elmondhassa véleményét a civil faültetésekről.

Bojár Iván András, a 10 millió fa vezetője: Mindent az életnek!

A közterületről másképp kell gondolkozni, mint eddig. Ha úgy gondolkozunk, hogy mindent az autóknak, akkor tényleg nincs helye a fának. Ha azt mondom, hogy mindent az életnek, a holnapnak, a gyerekeinknek, akkor mondjuk minden ötödik autó helyére lehet ültetni egy fát.”

A 10 millió fa munkája

„Azt csinálják a kerületi közösségeink, hogy utcáról-utcára végigjárják Budapestet, a szerintük legjobb helyeket kijelölik, ahol fákat lehetne vagy kellene ültetni, ezeket a közmű szervezetekkel és az önkormányzattal egyeztetjük, és utána megy az ültetés. És el fogjuk kezdeni a betonfeltörést is, mert most ez az új korszak és az új város, hogy feltörjük az aszfaltot.”

„Van egy alapelvünk: mi őshonos, ha lehet erdőtelepítés szerint elegyes fákat ültetünk. Ez azt jelenti, hogy vannak a Kárpát-medencében vannak bizonyos őshonos fák, bükk, szil, kőris, tölgy, bükk, ezekből dolgozunk.”

„Egy fának a sorsát az első 3-5 évben kísérnünk kell. Közterületi ültetés esetében meg kell oldani a locsolást. Nekünk a nyarunk az locsolással telt. Locsolóautókra gyűjtünk, hogy a jövő nyarat két-három olyan autóval tudjuk elindítani, hogy Budapesten és más helyeken is, például Kecskeméten is tudjon folyamatosan körbejárni a locsolóautó. Ahogy egyre többet ültetünk, úgy az eszközparkunk is egyre nő.”

Kellenek a támogatók

Ez a szituáció win-win, vagy loose-loose bizonyos értelemben, mert ha mi ezt nem csináljuk, akkor nem csinálja más, vagy csak kevesen. Ez abszolút közcélú dolog, aki nekünk ad, magának ad, mert az ő gyerekének a levegőjéről is szó van.

Költői és szép az egész

„A titkos „drive” -ja a 10 millió fa programnak, hogy van egy lelki-filozófiai tartalma. Ha elültetünk egy fát, akkor egy olyan történetbe lépünk be, vagy leszünk alkotói, ami messze túlmutat a mi emberi időléptékünkön. Ettől nagyon költői és szép az egész, és nagyon emberi is. Most, hogy van klímaválság és civilizációs véghangulat, egy ilyen üzenetnek, hogy elültetek egy fát, ami akár 250-400 évig is élhet, jelentősége van.”

Zakar András, a Főkert főigazgatója: Jó cél, higgyünk benne

„Volt egy kertészeti konferencia, ahol a szakmai kollégák azt kérdezték, ki van e mögött és miért csinálja. Ez a bajunk nekünk magyaroknak, hogy mindig azt keressük, hogy ennek biztos valami üzleti oldala van és ebből valaki biztos meggazdagszik. Nekem az volt a fejemben, hogy miért keressük, hogy ki van mögötte? Ez egy jó cél, higgyünk benne és próbáljunk inkább mi is fát ültetni.”

További kérdések
  • Mi vezetett a 10 millió fa kitalálásához?
  • Nem sok az a 10 millió?
  • Meddig felelős egy ember az elültetett fájáért?
  • Az elpusztult fákkal is foglalkozik a szervezet?
  • Mekkora a mortalitás aránya az erdészeti ültetésnél?
  • Hogy befolyásolta a covid az ültetéseket?
  • Mennyibe kerül 10 millió fa elültetése?
  • Melyik fa a kedvence Bojár Iván Andrásnak?
  • Zakar András civil életében hogyan ültet fát saját lakóhelyén?
  • Milyen jogi és szakmai szempontokat kell figyelembe venni egy köztéri fa ültetésekor?

Borítókép: A Blaha Lujza tér Corvin Áruház előtti térrésznek látványterve. Forrás: BKK/Lépték Terv Tájépítész Iroda

forrás: ÉnBudapestem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Környezeti nevelés fontossága

Következő cikk

5 év alatt 100 millió fa ültetése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések