FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A kartonpapír és a babadoboz

Csecsemő kelengye doboz: röviden babadoboz.

Érdekes ismeretterjesztő cikk, mely említést tesz a papír-karton gyártás piaci problémájáról: nagyobb mértékben csökken a papír igény, mint amennyire a kartonfogyasztás nő. 2019-2020-ben 10 millió tonna papír kapacitást kellett leállítani és a karton kapacitás csak 3,5 millió tonnával nőtt. Egyenlegben így 6,5 millió tonna volt a 2019-20-ban a papír-karton gyártás kapacitás csökkenése.

Meg persze a finn megoldást, mint jó példát mutatja a cikk a nemzetközi kitekintésbe ágyazva.


A doboz a gyermek első gyermekágyaként használható – a mellékelt matraccal és takaróval együtt. Fotó: Kela, Veikko Somerpuro

A kartongyártás 2021-ben is folyamatosan növekszik. Az online vállalkozásoknak kartonra van szükségük, az élelmiszeriparhoz pedig erős, jó minőségű csomagolásra van szükség. A hullámpapír kartonból készült doboz felhasználásával a legnagyobb innovációt azonban Finnországban körülbelül 80 évvel ezelőtt vezették be.

Az 1937-ben napvilágot látott finn babadoboz méltán tekinthető valóságos csomagolási újításnak. Jól összeválogatott dolgokat tartalmaz az újszülött és a család számára szükséges cikkekből: ruhák, takaró, fürdőlepedő, partedli stb.

Minden Finnországban született csecsemő családja megkapja a dobozt, ha úgy dönt. Másutt legalább 63 országban terjesztenek különféle születési dobozokat 91 különböző program keretében.

A babadoboz nem csupán doboz, tele dolgokkal. Sok országban a család talál benne információt a gyermek egészségével és nevelésével, valamint a reproduktív egészséggel kapcsolatban.

Finnországban a babadobozt 1937 óta osztják szét, kezdetben a szülők számára korlátozott eszközökkel. 1949-től kezdődően, a második világháború után minden újszülött családja megkapja. Először a ‘doboz’ egy zománcozott gyerekkád volt, amelyet később hullámpapír kartonból készített dobozra cseréltek.

A babadoboz rendkívül fontos, különösen olyan szegény országokban, mint Finnország volt az 1930-as és 1940-es években. Egyrészt kiváló módszer arra, hogy ösztönözzük a hátrányos helyzetű szülőket, hogy regisztrálják gyermeküket az egészségügyi ellátás területén.

A finn babadoboz jól összeválogatott dolgokat tartalmaz az újszülött és a család számára szükséges cikkekből: ruhák, takaró, fürdőlepedő, partedli stb. Fotó: Kela, Veikko Somerpuro

A kereslet évente közel két százalékkal nő

A Tamperei Egyetem tanulmányt készített, amelyben 29 babadoboz programot kérdezett meg. Közülük 16-ban a doboz kartonból készül, amely masszív és biztonságos anyag. Ezek olyan tulajdonságok is, amelyeknek köszönhetően a karton iránti kereslet az elmúlt években magas számokat ért el.

Jenni Kärkkäinen

Jenni Kärkkäinen, az Afry tanácsadó cég igazgatója (csomagolás) a kartonpiacot a fogyasztói csomagolásban használt összecsukható kartonra és az iparban, a közlekedésben és az online vállalkozásokhoz hasonló cégeknél használt hullámkartonra osztja fel.

“Az összecsukható karton, a folyadék csomagoló karton és a papírpohárkarton piacának mérete évente körülbelül 45 millió tonna, és évente körülbelül két százalékkal nő. A hullámkarton piaca csak kissé kevésbé növekszik, de sokkal nagyobb mennyiségben állítják elő. Tavaly például 169 millió tonna volt a kereslet”- mondja Kärkkäinen.

Az online vásárlás növekedése fontos tényező a karton iránti megnövekedett kereslet mögött. ‘A karton iránti keresletet növelő másik tényező a környezeti értékeket hangsúlyozó jogszabály’ – teszi hozzá Kärkkäinen.

Kärkkäinen azzal folytatja, hogy a karton csomagolás erős és jó védelmet nyújt a tartalom számára. Alapanyaga faalapú és így megújuló, újrahasznosítható és a legtöbb esetben újrahasznosításra kerül. Ha újrahasznosított helyett elsődleges rostból készül, garantáltan nem mérgező és biztonságos.

Az élelmiszerek csomagoláshoz a kartont még tovább kell fejleszteni, és a műanyagok továbbra is népszerűek e téren. ‘Ezért dolgoznak ki nagy lelkesedéssel különféle megoldásokat a karton csomagolás védőrétegéhez’ – mondja Kärkkäinen.

A finn babadoboz megjelenését csomagolási szakemberek tervezték. Fotó: Kela

Az északi fenyőből masszív karton készül

Kärkkäinen hangsúlyozza különösen az északi fenyőből származó hosszú rost előnyeit. ‘Ebből a rostból masszív, mégis könnyű karton készül’ – mondja.

Sokan úgy gondolják, hogy a karton csomagolás csak egyszer használható fel, de ennek nem kell így lennie. Jó példa erre a babadoboz. Sokféle célra, sőt évtizedekig használható.

Satu Härkönen

Kialakításának köszönhetően a doboz a gyermek első bölcsőjeként használható – a mellékelt matraccal és takaróval együtt. Ez nem lényegtelen: a dobozban a baba ugyanabban a szobában alhat, mint szülei, mégsem egy ágyban velük. Mindkét dolog csökkenti a hirtelen csecsemőhalál-szindróma vagy a gyermekágyban halálozás kockázatát.

A babadoboz programok középpontjában éppen a gyermekágyban halál elleni küzdelem áll. A tamperei egyetemi tanulmányban megkérdezett 29 program közül tíz igyekezett megakadályozni a gyermekágyban halálozást.

Az 1960-as évek eleje óta a finn babadobozt a Stora Enso kartonból készítette. ‘Rendszerint a kartont és a dobozt nyomtatással együtt a Lahti üzemük csomagolóanyag részlegén készítjük el, de párszor valaki más nyerte el a szerződést a doboz tényleges elkészítésére. A doboz megjelenéséről az ügyfél, a Finn Társadalombiztosítási Intézet dönt.’- mondja Satu Härkönen, a Stora Enso finnországi médiakapcsolatainak vezetője.

Eredetileg a doboz nagyon egyszerű volt, hozzáadott szín és nyomtatás nélkül. Manapság a megjelenést a csomagolás szakemberei tervezik, sőt a tervezésért versenyek is zajlottak.

Papírgyárakat állítanak át kartonra

A papír iránti globális kereslet csökkenése és az egyre növekvő karton iránti kereslet mellett az erdőipari vállalatok számára a piaci változásokhoz alkalmazkodás egyik módja az, hogy az üzemeket papírról karton gyártására alakítják át. Ez azonban nem elegendő az összes kieső papírtermelés pótlására.

Jenni Kärkkäinen elmondta, hogy 2019-ben és 2020-ban a grafikai nyomópapír globálisan leállított teljes termelési kapacitása tízmillió tonna volt. Ez nagyjából megegyezik 30 papírgép kapacitásával. Az átállásnak köszönhetően a globális kartongyártási kapacitás 2019-2020-ban 3,5 millió tonnával nőtt.

Példaként említve a Stora Enso a Varkaus és az Oulu papírgyárait kartonra állította át, miközben úgy döntött, hogy bezárja a Veitsiluoto (Kemi, Finnország északi része) és a Kvarnsveden (Borlänge, Közép-Svédország) papírgyárait. Az átállás nem minden esetben valósítható meg, és a döntést több tényező is befolyásolja.

‘Általánosságban figyelembe kell venni az üzem átalakítás utáni költség versenyképességét, elhelyezkedését a piacokhoz viszonyítva, a tervezett termék piaci helyzetét, az üzem átalakításra alkalmasságát, valamint az alapanyagok elérhetőségét és árát’ – mondja Kärkkäinen.

A baba doboz a legjobb alternatíva a leghátrányosabb helyzetű területeken

Finnországban 1949-ben a babadoboz jelentős pénzösszegnek, egy ipari munkás átlag havi bére egyharmadának felel meg. Manapság a családok választhatnak a doboz vagy 170 eurós pénzbeli juttatás között.

Gyakorlatilag minden első gyermekes anya a dobozt választja, sőt a több gyermeket nevelő családok közül is csak egyharmad választja a pénzt.

A finn babadoboz. Fotó: Kela

A legtöbb babadobozos programot alacsony vagy közepes jövedelmű országokban működtetik, például Finnországban 80 évvel ezelőtt. Néhány kivétel ez alól az Egyesült Királyság és Írország, ahol a babadoboz áttörést hozott, miután a BBC ennek erényeit magasztaló műsorokat sugárzott. Egyes amerikai államok, például Alaszka is futtatnak baba dobozos programokat.

Csakúgy, mint Finnországban az 1930-as években, a babadoboz-programok egyik célja, különösen a szegényebb országokban, annak biztosítása, hogy a gyermekeket és a gyermekes családokat az egészségügyi szolgálatok elérhessék. Finnországban a doboz átvételének feltétele továbbra is az, hogy az anya regisztráljon egy prenatális (szülés előtti) klinikára.

A babadobozok szintén nagy segítséget nyújthatnak katasztrófa sújtotta területeken. Ahol valaki természeti vagy egyéb katasztrófa következtében teljesen elvesztette otthonát, a babadoboz megmentheti az újszülött életét.

A babadobozoknak alkalmazkodniuk kell a helyi viszonyokhoz

Az egyéb támogatással és oktatással összekapcsolt babadobozos programokat számos különféle szerv működteti, a kis, nonprofit szövetségektől a nagy kormányzati szervezetekig. Az egyetemek nagyon aktívak a babadoboz programok kifejlesztetésében.

A legsikeresebb programok a helyi viszonyokhoz igazodnak. A helyi dimenzió kapcsolódik a doboz anyagához és tartalmához. Lehetőség szerint a legközelebb és legbiztonságosabb anyagokból kell előállítani azokat.

Ebben az értelemben természetes, hogy a finn doboz hullámkartonból készül, mint sok más országban.

A Tamperei Egyetem által megkérdezett 29 programból 16 kartondobozt használt, 20-ban pedig a dobozt bölcsőként lehetett használni. Egyéb felhasznált anyagok: a műanyag és a szövet voltak.

Veera Petäjä-t, a Finn Társadalombiztosítási Intézet koordinátorát megkérdezték ehhez a cikkhez.

Egérfészek egy dobozban a szerelmes levelekhez

A hullámpapír bébidoboz sokféle módon használható. Felsoroltuk a legnépszerűbbeket és a legváratlanabbakat.

– Gyerekágy az első babának, a következőnek és a következőnek, még mindig erős az unokák számára

– Macska vagy kutya ágy

– Doboz játékhoz vagy Lego téglához

– Téli ruhák tárolása

– A leendő újszülöttek számára félretett ruhák tárolása

– Játékautó, játékház, játékkocsi, babaház

– Különböző tárgyak tárolása pincében vagy tetőtérben

– Kincsesláda, amelyet gyermeke felnőttként is megtarthat – valahol a legjobb rajzok, ruhák és fényképek megőrzéséhez

– ‘Mindenre jó’ doboz – az a doboz, amely minden otthonban megtalálható az összes kacathoz, amire csak szüksége lehet valamikor

– Költöztető doboz

– ‘Nem tudom, ellopták – biztos valakinek szüksége volt rá’

– Doboz a szerelmes leveleknek

– Egér fészek

Forrás: forest.fi
Írta: Hannes Mäntyranta
SzerkFord: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új innovációs vezető a MOME-n

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 72., 2021/18. adásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…