FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fenyő fűrészáru ára észak-amerikában erősen csökken

A feldolgozó kapacitások folyamatos bekapcsolódása, illetve a vásárlói igények azt eredményezték, hogy június közepén közel 26%-os árcsökkenést mutatott észak-amerikában (USA és Kanada) a szerkezet-építéshez használt fenyő fűrészáru ára.

2021. június 11-i héten a “Western Spruce-Pine-Fir-KD 2 × 4 # 2 & Btr” jelzéssel forgalmazott árukör drámaian, 1275 millió dollárra csökkent (nettó FOB fűrészüzem), ami 325 dollárral, vagyis teljes 26%-kal alacsonyabb, mint egy héttel korábban, amikor 1600 dollár volt a Madison’s Lumber Reporter szerint.
(Az egységárak USD/ezer köbláb-ban értendők.)

Az árrobbanás okaihoz hozzátartozik, hogy 2021. májusában az Egyesült Államokban indult lakásépítések száma 1,572 millió egység volt (szezonálisan igazítva), ami több mint 50%-os növekedést jelent 2020 májusához képest. Az egycsaládos méretű épületek (jellemzően favázas építkezés!!!), az új otthon építésének legnagyobb eleme és a legtöbb fát használó típus 1,098 millió egység, ami több mint 4%-os növekedést jelent 2021 áprilisához képest. Az összes lakásépítési engedély 1,681 millió darab volt, ami csaknem 40%-kal több, mint egy évvel korábban.

Forrás: Madison Lumber Reporter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Aki szereti az erdőt, vigye haza a szemetét!

Következő cikk

Megújult a Csodabogyó tanösvény a Mecsekben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések