FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rönkexport korlátozás érdekében nemzetközi aláírásgyűjtés zajlik

Franciaországból a tölgy fűrészrönk-export tilalma érdekében indult június elején, de ma már nemzetközi és a faanyagok szélesebb körét érinti az a kezdeményezés, amely az iparilag hasznosítható, feldolgozatlan faanyagok Európán kívüli piacokra történő kivitelének megtiltásáért gyűjt az érintett iparágak szereplőitől támogató aláírásokat. Jelenleg kilenc nyelven olvasható a petíció üzenete, melyhez már 13000 érdekelt vállalkozás csatlakozott.

Az Európai Unió tagállamainak és az európai hatóságoknak határozottan és gyorsan kell fellépniük a fafeldolgozó ipar megmentése érdekében. Az ágazat kulcsfontosságú elemének jövője, valamint a gazdasági fellendülési és áthelyezési politika a tét.
Ellátás nélkül a kialakult válságnak közvetlen következményei lesznek a fűrésziparra épülő ágazatokban (ipar és kézműipar, építőipar és logisztika) is, ha már nem lesz képes Európában nyersanyagot beszerezni, és az Európán kívülről származó importtól válik függővé. Tévedés ne essék: a fűrészüzemek rönkellátási válsága soha nem látott erőszakot (és nem mellesleg áruhiányt, továbbá orrvérzésig emelkedő árakat) okoz, és csak súlyosbodni fog.

Itt az ideje felismerni, hogy az európai fűrészüzemek most bezárásokkal és felszámolással néznek szembe, ha semmit sem tesznek a szemünk előtt zajló “kivéreztetés” megállítására. 2020-ban 18 millió köbméter fenyőrönköt szereztek meg az Európán kívüli országok: kétszer annyit mint 2019-ben. Az elmúlt 4 hónapban ez a nyersanyagelszívás ismét 1,5 millió köbméterrel nőtt. Ugyanez igaz évek óta a bükk és tölgy rönkökre, amelyek a fűrészáru EU-n belüli termelés csökkenését eredményezik. Összesen: 20 millió m3 2020-ban; 30 millió m3 2021 végén, ha semmi sem változik! A rönkök, faanyagok minden minősége érintett, még a falemez-ipari és papír ipari alapanyagok is elhagyják a térséget.

Széles globális kereslettel szembesülve, amely minden ágazatban feszültséget teremt a kínálatban, egyedül az európai fűrészüzemek képesek garantálni az ellátást az európai piacokra gazdaságilag és ökológiailag megfelelő körülmények között. Semmit sem tanultunk a covidos maszkok és oltások epizódjából?

Oroszország azon döntése, hogy betiltja az új kitermelésű, feldolgozatlan rönkök exportját, és Kínának a nyersanyagok felvásárlásán alapuló stratégiája tízszeresére növeli azoknak az Európán kívüli szereplőknek az étvágyát, akik kihasználják az európai kormányok passzivitását, hogy korlátozzák az európai gyártók munkájához szükséges erőforrások korlátozását, ami aztán növelhetné az európai fogyasztást.

Most minden ágazatot érint, és az ellátási problémák minden piacon – az ácsok, házépítők, kiskereskedők és iparosok körében egyaránt – érezhetők. Az ellátás biztosításához nem támaszkodhatnak és nem versenyezhetnek a nemzetközi piacokon. A logisztikai szektort az ellátási láncok (csomagolás, szállítás stb.) fennakadásának jelentős kockázata is fenyegeti, ha a raklapgyártók, csomagolóanyag-előállítók nem találnak fatermékeket helyben.

Ennek a gazdasági és ökológiai aberrációnak most le kell állnia.

Míg Európa erőteljes politikai akaratot mutat az ökológiai átmenet és a CO2-kibocsátás csökkentése iránt, céljainak elérése érdekében a fára, mint a jövő építőanyagára számít. A rönkök hatalmas mennyiségű exportja egyszerűen megsemmisíti ezeket a számításokat, mivel több széndioxidot bocsát ki, mint amennyit a fa életében tárolt.

Az európai gyártók nem tudnak befektetni és korszerűsíteni anélkül, hogy biztosítanák nyersanyag-ellátásukat. Európa az egyik legutolsó régió a világon, amelynek nincs stratégiája a természeti erőforrások felértékelésére (valorizálására), miközben mi, a fa elsődleges feldolgozásában részt vevő vállalatok, munkánk révén egy olyan európai ipart építünk, amellyel Európa modern, felelősségteljes és fenntartható lehet.

A tagállamok hatóságai és az európai intézmények képviselői tíz éve hagyják, hogy ez a mérgező kereskedelem érvényesüljön. Most a szakadék szélén vagyunk.

A nyersanyag exportjának lehetővé tétele az európai ipar stratégiai és kiemelt ellátásának biztosítása nélkül egyszerűen:
– A faipart arra ítéljük, hogy ne legyen önellátó
– A helyi munkahelyeket biztosító ágazat ellehetetlenül
– A kézművesek (asztalosok, bútorgyártók), az építőipar, a logisztika ágazatának veszélyeztetése
– Hátat fordítunk ökológiai ambícióinknak
– Feláldozzuk elődeink munkáját, és nem kínálunk gyermekeinknek jövőt ebben az iparágban.

Vállalkozók, fafeldolgozók és fatermék felhasználók ÉBRESZTŐ: a TI FŰRÉSZIPAROTOKAT halálos veszély fenyegeti! Ti fogjátok megírni az európai fafeldolgozó ipar végének vagy újjászületésének történetét.

https://www.stoplogexport.net/

Az érdeklődők francia, angol, német, olasz, lengyel, spanyol, cseh, holland és portugál nyelven olvashatják a fentieket.

szerk/ford: TJ, forrás: Stop Log Export

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Élet fája program indult Nógrádban

Következő cikk

Megkésett nekrológ - Fodor László Sándor



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…