FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Válságban a német készházgyártók

Az Európai Készházgyártók Szövetsége (EFV Europäischer Fertigbauverband) rendkívüli online értekezletet tartott, a kialakult drasztikus áremelkedés, és áruhiány miatt bekövetkezett válságos helyzet miatt. Nagy bajban a svédek és németek! Akár 50%-os áremelkedés a kulcsrakész családiházak árában! Magyarországon megúszhatjuk 25% alatt? 

Valamennyi tagországban hasonló helyzet alakult ki 2021-re, a gazdaságok újraindítása kapcsán. Először az építőfa hiány, és ezzel párhuzamos áremelkedés jelezte a probléma kezdetét, majd a műanyag és fém termékek. Az építőfa ára fajtától függően soha nem látott mértékben 100-300%-os áremelkedést ért el. A legdrasztikusabb mértékben az úgynevezett KVH ára emelkedett, ez egy hossztoldott, egységes 13m hosszban készülő, többféle keresztmetszetben készülő, vákum-szárított, hőkezelt, gyalult, garantált alacsony nedvesség tartalmú (12%),szerkezet építésre alkalmas fenyőfa termék, ezért fóliázva szállítják. A 2020 novemberi 270 €/m3 átlag árról indulva, mára elérte a 900 €/m3 feletti árat is, viszont nincs a szükségletnek megfelelő mennyiség. A probléma gyökere mint ismeretes az amerikai és kínai vásárlók, akik minden terméket, bármilyen áron, mennyiségben felvásárolnak. A másik ok a hiányra, hogy az építtetők többsége tart a gazdasági válságtól, félti, hogy elértéktelenedik a pénze, ezért ingatlanba fektet. A legsúlyosabb a hiány Svédországban, a legnagyobb kitermelőnél, ahol 90% kerül exportra, és mindössze 5% marad házépítésre. 

EFV tagországok

A családi házak kulcsrakész árai nem csak a fa hiánya és ára, valamint a kereslet növekedés miatt nöttek meg, de egyéb termékek, különösen a fém és műanyag alapú építési termékek is 100% körüli áremelkedést produkáltak. Németországban legsúlyosabb a helyzet, mivel a kivitelezések időbeni csúszásai és az áremelkedések miatt akár 50%-os áremelkedés tapasztalható 2021 januárja óta. Ez nem csak az építtetőket sújtja, de a kivitelezőket is, mivel a korábban megkötött kivitelezési szerződések többségében nem tudnak árat módosítani, így több vállalat is csődközeli helyzetbe juthat! Az érdeklődés az építtetők részéről nem csökken, de a kivitelezők nem tudják a szokásos gyorsasággal sem kiszolgálni a megrendelőket, mivel az áremelkedés mellett nagymértékű áruhiány is keletkezett, így a szokásos 3 hónapos szállítási határidő, akár egy évre is kinyúlhat. Természetesen maga a kivitelezésre fordított idő, amikor rendelkezésre állnak a termékek az nem növekedett.

Milyen megoldási lehetőségek vannak?
– Az EFV tagjai együttesen fordulnak Brüsszelhez, hogy vezessen be export korlátozó intézkedéseket, exportot, kvóta vagy export vám bevezetésével, hogy biztosítani lehessen az EU tagállamai igényének kielégítését. Ez a javaslat az elnökség részéről már jóval korábban is elhangzott. A fellépés erejét pl.: az osztrák tetőfedők petíció aláírásának gyűjtésével kívánják nyomatékosabbá tenni, de máshol is alakul a kezdeményezés. Nem tudjuk elfogadni, hogy hazai megrendelőink elől a szabadkereskedelmi elvek miatt, kínai és amerikai vevők elvigyék előlünk az építtetőink, ill.  mint gyártók számára fontos, az Unióban fejleszett, és előállított fontos termékeket!

Más megoldási javaslatok:. –  Kutatás fejlesztéssel, a tagországok hazai fafajok felhasználásával váltsák ki a hiányzó temékekete. (Magyarországon a nemes nyárfával való korábbi vizsgálatok, nagyon pozitív eredménnyel zárultak. Tovább kell lépnünk!)

– Egy-egy épületben felhasználható alapanyagokkal optimálisabb gazdálkodás. Ilyen pl.: ahol a statikailag felesleges a tömör fa használata, ott új innovatív megoldások, létrás kialakítás, üreges terekkel csökkenteni a fa mennyiségi igényt. Ebben az EUROCODE 5 módosítását kérjük, hogy elég legyen kisebb keresztmetszetű fa szerkezetek használata. (Az Eurocode 5, egy egységes, Eu tagállamaiban használandó táblázati rendszer, amivel az épület szerkezeteket lehet méretezni, alkalmasságukat kiszámítani. Laborvizsgálatok, és tapasztalatok alapján tudjuk, hogy sok esetben túlbiztosított feleslegesen sok anyagot kell használni)

– Az anyaghiány miatt javasolt optimalizálás ellen hatnak a nagy multik. A piaci igényt szolgálják ki, így pl.. egyre népszerűbb termék, a  minden szempontból megfelelő úgynevezett CLT anyag, ami tömbösített, lapragasztott többféle vastagságban, épülethosszban készülő termék. (A szendvics panel több rétegből áll, belül a szálas vagy fújt hőszigeteléssel. A CLT teljes vastagságában fenyő.) A hátrány, hogy rengeteg fa kell hozzá, ezért 2 millió m3 az éves igényük a gyártóiknak. Ausztriában és Németországban 2022-ig 3 új CLT üzemet állítanak munkába. Mivel magán cégek, igazából nincs eszköz, hogy egy ideig fogják vissza magukat. Ilyen anyagból már Magyarországon is építettek családi házakat, de Monoron pl. óvodát.

– Az EFV az erdőgazdálkodók és a fakitermelők szövetségével kezdett tárgyalás alapján, egy új együttműködési megállapodást készít elő, a megfelelő mennyiségű, és árú alapanyag biztosítása érdekében, az európai készházgyártók számára.

– Az Európai Bizottság által javasolt új Erdő stratégia, amely ellen – többek között – Magyarország is tiltakozott már, nem kedvez a faépítészetnek, így a készházgyártóknak sem, mivel az elképzelések szerint 30% erdőterülethez egyáltalán nem nyúlnának hozzá, de az exportot nem korlátozzák érdemben. Amit egy lehetséges útnak látnak a németek, hogy elkészítsék az egyes gyártók az épületeik ökológiai lábnyomát, és bebizonyítsák hogy az USA-ba és Kínába kivitt fa nem fogja csökkenteni az ottani CO2 kvótát ezért nem érdemes kivinni.

– Több ország képviselője is jó megoldásnak tartja, hogy a magán építtetők, családok megnövekedett terheit csökkentsék, ill megszabadítsák,  Önálló építkezés helyett ösztönözni kell, a bérlakás építést, és a lehetséges befektetőket kell támogatni. 4-8-100 lakásos társasházak esetén, egy lakásra jóval kevesebb építőanyag, fa szükséges, így olcsóbb lehet a lakás megépítése. A technológiát tekintve pedig könnyedén passzív házként tud működni, így a rezsije is minimálisra csökkenthető, de számos példa van rá, hogy aktív ÖKO-házként is tud működni, azaz többet termel mint elfogyaszt, ökológiai lábnyoma a legkisebb lehet. Másrészt a kivitelezés ellenőrzése, klímavédelmi előírások, és a rezsi fogyasztással történő csökkentése is egyszerűbben megvalósítható, és utólagosan is ellenőrizhetőbb. A szociálisan rászorulók támogatása, akár a bérleti díjban lévő támogatással is egyszerűbb, kisebb teher lehet.

Az EU szorgalmazza a zöld gazdaságot, a klímavédelmi kötelezettségünk betartását, batartatását, a karbon semlegesség elérését el is várja! Ezeknek a célokna az eléréséhez,  megvalósításához jóval több központi támogatásara új koncepcióra van szükség! Konkrétabban meg kell határozni kinek mekkora a felelőssége, mekkora és milyen kötelezettségre van szükség, hogy eredménye is legyen az elvárásoknak, a célkitűzéseknek. Mérhető, érezhető eredménye legyen a klímavédelmi tevékenységnek.

– Az országoknak javasolt minél inkább a saját megoldás megtervezése, támogatások elérése, és az innováció! Javasolták továbbá az egyes országok, saját tagjainak szorosabb együttműködését a beszerzésre, raktározásra mivel meglátásuk szerint még a 2022-es évben sem lesz jelentős javulás a kialakult helyzetre. (Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) már korábban így tett, és sikerült tagjainak egy jelentős nagyságú kontingenst lekötni erre az évre.)A helyzetet súlyosbítja jelenleg Kanadában az erdőtüzek és az hogy a kínai fafelvásárlási kedv nem hagy alább és magasabb árakat kínálva továbbra is megszerzik a készleteket. 

Magyarországon az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) egyik jó megoldásnak a hazai fa állomány értékesebb terméknek történő felhasználását szorgalmazza, és egyetemi karokkal, erdészettel részt vállal a kutatásban fejlesztésben.

A klímavédelmi célok elérése érdekében tagozat tagjai elégtelennek tartják az ezirányú hazai ösztönzést ellenőrzést. Akinek támogatást, különösen vissza nem térítendő támogatást adunk, magánembereknek építésre felújításra, cégeknek hatékonyság növelésre üzem fejlesztésre, tegyen is a klma védelemért, a karbon semlegesség minél előbbi eléréséért! A klíma védelmi célok, a karbon semlegesség elérését, és  más termékforgalmazási, minősítési előírás betartását, betartatását, hatékonyabban kell ösztönözni, ellenőrizni, a be nem tartókat szankcionálni!   

A legtöbb készház, ill. fából épült családi ház Svédországban épül ahol ezek részaránya a 75%-ot is meghaladja, míg Olaszországban a rohamos terjedés ellenére is most éri el az 5%-os arányt. Hazánkban, meghaladtuk a családi házak között a 15%-os részarányt.

A megoldások megtalálása érdekében, az elért intézkedések áttekintése érdekében ebben az évben a szokástól eltérően még 2 konferenciát tervez megtartani az elnökség.

További információ érdekében szívesen állunk rendelkezésre:
Kárpáti József
ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat
elnök, email: karpati@evosz-makesz.hu , tel.: 06 30 206 3360

Bíró Péter
ÉVOSZ-MAKÉSZ Nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tag
ügyvezető, nemzetközi épületbiológus, IBN, NATURICA GROUP KFT.
Tel: +3670 363 9868 email: biro@naturicagroup.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lignode: lignin alapú szén a Stora Ensotól akkumulátorhoz

Következő cikk

A tanulmány a nyersanyagok további áremelkedésére számít



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések