FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lignode: lignin alapú szén a Stora Ensotól akkumulátorhoz

Megkezdte működését – a 2019-ben bejelentett 10 millió eurós beruházást követően – a Stora Enso kísérleti létesítménye, amelynek célja a ligninből származó bioalapú szénanyag előállítása.

A Stora Enso a Lignode kísérleti gyártását – amely faalapú szén az akkumulátorok számára – jelenleg felgyorsítja. A Lignode alkalmazási lehetőségei: az elektromos járművek és a szórakoztató elektronika, valamint a nagy méretű energiatároló rendszerek.

Az előrejelzések szerint a globális akkumulátorpiac tízszeresére nő az elkövetkező évtizedben, amikor az akkumulátorgyártók fenntarthatóbb anyagokat keresnek az elektromos közlekedéshez. Mivel a fenntarthatóság az autóipar számára kiemelt prioritássá válik, az autógyártók és az akkumulátorgyártók nagy hangsúlyt fektetnek az elektromos autók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére.

Ma fosszilis alapú szenet használnak az akkumulátorok anódjához. A fából elválasztott lignin szénalapú anódanyaggá átalakításával a szintetikus és nem megújuló grafit helyettesíthető.

“A kísérleti üzemünk termelésének bővítésével a Stora Enso új értékláncba lép, és fenntarthatóbb anódanyagot szállít az elemek számára” – mondta Markus Mannström, a Stora Enso Biomaterials divíziójának ügyvezető alelnöke. “A Lignode bioalapú, költség-versenyképes és nagy teljesítményű anyag a hagyományos grafit helyettesítésére. Az anódanyag gyorsan növekvő piacának kiszolgálása érdekében most stratégiai partnerségeket vizsgálunk, hogy felgyorsítsuk az európai terjeszkedést és a kereskedelmet.”

A bioalapú szénanyagok kísérleti üzeme a Stora Enso finnországi Sunila termelőhelyén található, ahol 2015 óta ipari úton gyártanak lignint. A biofinomító éves lignintermelési kapacitása 50.000 tonna, így a Stora Enso a világ legnagyobb kraft lignin* termelője.

Forrás: TTJ
SzF: MM

Megjegyzés: *A kraft-lignin a fa lúgos lebontásával keletkezik, ezzel szemben a szulfonált lignin a szulfit-cellulóz-eljárásból származik. Erről részletesebben az érdeklődő itt olvashat. (angolul)

Kapcsolódó: Ligninből grafit, avagy fából akkumulátor (FATÁJ 2020-09-11) A Stora Ensonál azzal kísérleteznek, hogy a szennylúg ligninjéből az akkumulátorok anódjához szükséges grafitot állítsanak elő. 2021-re készül el az üzem, ahol már üzemi méretekben folyhat a gyártási kísérlet.

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hosszú Távú Felújítási Stratégia - fűtési rendszerek, vályogházak

Következő cikk

Válságban a német készházgyártók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…