FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szakmunkások átlagbérei – EuroSkills után

Magyarország jövője nem csak a Nobel-díjasokon múlik, hanem azon is, lesznek-e világszínvonalú szakmunkásaink. Megnéztük, menyit lehet átlagosan keresni, azokban a szakmákban, melyekben a szakmák Európa bajnokságán kiválóan teljesítettek a fiatalok.

Minden várakozáson felül szerepeltek a magyar fiatal szakemberek a szakmák Európa-bajnokságán.A szeptember végén Grazban a szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen az országok közötti versenyben 6. helyen végeztek, négy arany, egy ezüst, egy bronz és hat kiválósági érmet nyertek.

A EuroSkills Graz 2021 rendezvényen szeptember 22-26 között 31 ország vett részt, a 400 versenyző 19 országból érkezett, és 38 szakmában versenyeztek. A magyar válogatott 21 szakmában, 26 versenyzővel indult. A magyar fiatalok a modern gazdaság szempontjából fontos informatikai területen kiválóan szerepeltek, emellett az épületasztalok eredményei is figyelemre méltóak, az ő szerepük a hazai beruházások megvalósításánál egyre fontosabb – mondta el Parragh László, a MKIK elnöke. EuroSkills A EuroSkills Graz versenyen aranyérmes lett Fekete Martin épületasztalos, a Bokor Péter és Hutter Péter alkotta kertépítő csapat, Cságoly Laura szépségápoló, Mérő Bálint webfejlesztő. Ezüstérmet nyert a Papp Ádám és Bóné Áron Zoltán alkotta informatikai rendszerüzemeltető csapat, bronzérmet kapott Sajtos Dániel bútorasztalos. Kategóriájában, az átlag pontszámon felül elért teljesítésért, kiválósági érmet vett át Simon Olivér festő szakmában, Nagy Nikolett fodrász, Uszkó Dorka Csenge grafikus, a Bakonyi Dávid és Kövér Dániel alkotta mechantronika csapat, Kató Szabolcs Áron virágkötő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő.

A miniszterelnök az október 8-i Kossuth Rádiónak adott reggeli interjúban a Nobel-díjat firtató kérdésre úgy válaszolt, nem bánja, hogy Karikó Katalin magyar származású tudós nem kapta meg sem az orvosi, sem a kémiai díjat. Karikó Katalin Nobel nélkül is a mi hősünk – fogalmazott a miniszterelnök. Vannak azonban másfajta érdemek is, és itt megemlítette a Grazban kiválóan szereplő magyar csapatot:

Magyarország jövője nem csak a Nobel-díjasokon múlik, hanem azon is, lesznek-e világszínvonalú szakmunkásaink. Sőt, a világ legjobb munkásai Magyarországon kell, hogy legyenek, mert másként nem tudunk a világ legjobb gazdaságai közé tartozni.  – mondta a miniszterelnök.

De tényleg megéri szakmát tanulni? Megnéztük a KSH által nemrég közreadott foglalkozásokra lebontott kereseti statisztikáiban, mennyit lehet keresni itthon ezeken a területeken átlagosan:

  • Szépségápoló (kozmetikus) bruttó 229 708 forintot keres
  • Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő bruttó 231 382 forintot keres
  • Fodrász bruttó 247 883 forintot keres
  • Bútorasztalos bruttó 249 476 forintot keres
  • Épületasztalos bruttó 254 990 forintot keres
  • Festő és mázoló bruttó 261 109 forintot keres
  • Vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz, fűtés) bruttó 322 675 forintot keres
  • Webrendszer- (hálózati) technikus (webfejlesztő) bruttó 455 988 forintot keres
  • Grafikus és multimédia-tervező bruttó 485 680 forintot keres
  • Informatikai és kommunikációs rendszereket kezelő technikus bruttó 549 667 forintot keres
  • Hálózat- és multimédiafejlesztő (webfejlesztő) bruttó 709 591 forintot keres

Megnéztük azt is, mely korcsoportokban miképp alakulnak a keresetek:

forrás: pénzcentrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Születésnapos XXXLutz

Következő cikk

Újra Soproni Nyugdíjasegyetem



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…