FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Peszéri Fanyűvő Kupa

Az ország első, erdei élőhelykezelési versenyét szervezték meg a napokban a Peszéri-erdőben. A megmérettetésre hét csapat nevezett.

A napokban rendezte meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az Oakeylife projekt keretében az ország első, erdei élőhelykezelési versenyét a Peszéri-erdőben – írta a knp.hu. A természetvédelmi célokat szolgáló megmérettetésre hét csapat nevezett. A résztvevőknek nem volt könnyű feladatuk, négy és fél órán át kellett inváziós, fásszárú növények magoncait kihúzkodniuk kézzel, törekedve arra, hogy teljes gyökérzettel távolítsák el az egyedeket. A sűrű aljnövényzetben, meglehetősen sok szúnyog mellett a meleg is nehezítette a versenyzők dolgát.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllői Campusának csapata vihette haza a Fanyűvő Kupát.
Fotó: Tóth Attila / knp.hu

A legtöbb magoncot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt SZIE) Gödöllői Campusának csapata távolította el, így ők nyerték a Peszéri Fanyűvő Kupát. Különdíjat kapott a Madárvédők elnevezésű csapat. A hivatásos természetvédőkből és civilekből álló csoport azzal nyerte el a Peszéri-erdő Doktora címet, hogy tagjai szakították be a legkevesebb gyökeret, és ők tisztították meg a legalaposabban a parcelláikat.

A versenyre 7 szervezet nevezte csapatát: Kunpeszér Község, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gödöllői Campusa, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, illetve egy hivatásos és amatőr természetvédőkből álló csoport is indult, Madárvédők néven.

A Madárvédők csapat különdíjat, a Peszéri-erdő Doktora címet kapta.
Fotó: Tóth Attila / knp.hu

A nemzeti park közleményéből kiderült, hogy a versenyen 24 954 darab invazív faegyedet távolítottak el a résztvevők, leginkább nyugati ostorfát, mirigyes bálványfát és zöld juhart. Ezzel egy több mint 9000 négyzetméteres területet tisztítottak meg az inváziós fásszárú növényektől, amelynek nagy jelentősége van, hiszen ezen növények rendkívüli károkat okoznak a természetvédelmi szempontból értékes területeinken: átalakítják a természetes életközösségeket, kiszorítják az őshonos fajok egy részét.

Fotó: Schneider Viktor / knp.hu

forrás: BAON

Korábban írtuk a FATÁJban: OAKEYLIFE – Peszéri-erdő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A CEPI elégedetlen a „Fit for 55” csomaggal

Következő cikk

Tanösvénnyel és lombkoronasétánnyal gazdagodott a Hévízi-tó környezeteStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések