FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

REDIII: Európának több megújuló energiára van szüksége

Igen a nagyobb megújuló energia ambíciókra. Nem az erdei biomassza fenntarthatósági kritériumai újbóli megnyitásához. A Svéd Erdőipar válasza a felülvizsgált Megújuló Energia Irányelv kiszivárgott tervezetére.

A felülvizsgált Megújuló Energiákról Irányelv (Renewable Energy Directive = RED) nemrégiben kiszivárgott tervezetében az Európai Bizottság felveti a megújuló energiákra vonatkozó ambíciókat 2030-ra Európában.

– A felvetett ambíciókat nagyon üdvözöljük, mivel egyértelműen több megújuló energiára van szükségünk ahhoz, hogy Európa az első éghajlat-semleges kontinens legyen. Az erdei bioenergia ma jelentős európai megújuló energiaforrás, és úgy látjuk, hogy ennek még tovább kell növekednie – mondja Anna Holmberg, a Svéd Erdőipar brüsszeli irodájának vezetője.

A csavart (elferdített) üzenetek félreértéseket okoznak

2018 végén, évekig tartó kemény tárgyalások után, az erdei biomassza fenntarthatósági kritériumairól sikerült politikailag megállapodni a REDII-ben. A kritériumokat ez év június 30-ig kell bevezetni a nemzeti jogszabályokba, hogy minimalizálják az EU-ban a bioenergia használatával kapcsolatos fenntarthatósági kockázatokat. A REDIII kiszivárgott tervezetében a Bizottság a kritériumok átfogó felülvizsgálatát javasolja, még a meglévők végrehajtása előtt.

– A környezetügyi NGO-k hatalmas kampányai, a bioenergiával kapcsolatos szén-dioxid-elszámolás szándékos félreértésein alapuló csavart üzenetekkel megpróbáltak nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra a kritériumok idő előtti újbóli megnyitására – mondja Mårten Larsson, a Svéd Erdőipar bioenergetikai vezetője.

Az EU-nak nem kellene az erdészeti politikát alkotnia

A tervezet a mezőgazdasági biomassza meglévő földhasználati kritériumait tartalmazza közvetlenül az erdei bioenergiára. Az erdő széles körű és pontatlan meghatározása, mint például a „rendkívül biodiverz erdő”, hirtelen az erdei bioenergia számára „tilos területet” jelenthet.

– Fennáll annak a veszélye, hogy az erdőtulajdonosok, akik növelik az erdőben a biodiverzitást, nem használhatják a fakitermelési maradványt (apadék) a bioenergiához. Fennáll annak a kockázata is, hogy korlátozzák a fenntartható erdei bioenergia fosszilis helyettesítésre való felhasználásának lehetőségét. Lehetetlen, hogy a tagállamok és az érdekelt felek megállapodjanak olyan jogszabályokban, ahol az eredmény és az indoklás nem egyértelmű. Az EU energiaügyi jogszabályainak nem szabad meghatározniuk az erdőpolitikát, különösen akkor, ha más hasonló folyamatok koordináció nélkül zajlanak – mondja Emma Berglund, a Svéd Erdőipar erdőügyi igazgatója.

A tervezet szerint a Bizottság fontolóra veszi új fogalom, a „kiváló minőségű törzs-fa” (rönk) és szigorúbb megfogalmazás bevezetését arra vonatkozóan, hogy a tagállamok hogyan használhatják erdei biomasszájukat.

– Az ilyen korlátozásokat jó okokból egyértelműen elvetették a korábbi RED-tárgyalásokon. A jó szándék ellenére a bürokratikus beavatkozások arra, hogy az ipar és a tagállamok hogyan használják fel a nyersanyagokat „hatékonyabban”, ritkán sikerülnek vagy kívánatosak – mondja Mårten Larsson.

További javasolt változtatások: a beépített létesítmények méretének csökkentés és az üvegház-hatású-gáz kritériumok (ÜHG) visszamenőleges hozzáadása a meglévő létesítményekhez. (ÜHG határértékek visszamenőleges előírása a már létező létesítményekre.)

– A kisüzemek (kis méretű létesítmények) megcélzása azt mutatja, hogy nagy a hiány azon ismeretekben, hogy ezen gazdasági szereplők milyen adminisztratív és gazdasági terheket képesek elviselni. Az erdészeti bioenergiáról szóló JRC-jelentésben a jobb adatok elérésére említett törekvés erre nem jogos ok. Az olyan visszamenőleges jogszabályok, mint az üvegházhatást okozó gáz kritériumok, szintén nagyon károsak az EU politikai folyamatai iránti bizalom terén – zárja le Mårten Larsson.

Forrás: forestindustries.se (2021-06-18)
SzF: MM

Kapcsolódó:

Svédek a Megújuló Energia Irányelv felülvizsgálatáról (FATÁJ 2021-04-20) A RED, a Megújuló Energia Irányelv (2009/28/EC) újabb felülvizsgálata van folyamatban, s a javaslatban bizonyos célú erdei biomasszára új megkötések szerepelnek. Az alábbi írás a Svéd Erdőipari Szövetség véleményét tartalmazza.

A fa biomasszából származó energia környezeti fenntarthatósága (FATÁJ 2021-01-31) Egy új EU KKK-jelentés a fás biomassza energiatermeléshez való felhasználásáról az EU-ban megmutatja: a bioenergia fenntarthatósága továbbra is összetett kérdés, nincs egyetlen válasz mindenkinek, a nyertes-nyertes és a vesztes-vesztes erdőgazdálkodási módok is léteznek az éghajlat és a biológiai sokféleség szempontjából.

Észrevétel:

Már az EU elődszervezete születésekor az erdőgazdálkodók, erdőtulajdonosok és a faipar leszögezte, hogy hogy nem kérnek erdőpolitikát. Az EU-ban amire politika van, arra címzett pénzforrások is vannak, ugyanakkor az adott szakterületre érvényes számos előírás szabályozza a teendőket árufolyamatokat egységesen és kötelezően. Az EU Erdészeti Stratégiája a szubszidiaritás elve alapján fogalmaz meg javasolt irányelveket, melyek nem kötelezőek. Úgy tűnik, hogy a Bizottság föderációs elképzelései az Erdészeti Stratégia és a Megújuló Energia Irányelv most zajló felülvizsgálata során is teret nyertek. Érdekes, hogy, hogy mindkét tervezet kiszivárgott a társadalmi egyeztetést követő intézményközi egyeztetési folyamat (tárcaegyeztetés) közben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőstratégia: elfogadhatatlan kísérlet az erdészet szabályozására

Következő cikk

Ne csak tekAIRj, láss is!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések