FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Itt az EU új Erdészeti Stratégiája

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta, bemutatta és elfogadásra javasolja az új 2030-ra vonatkozó erdészeti stratégiát, az Európai Zöld Megállapodás kiemelt kezdeményezését, amely az EU biodiverzitási stratégiájára épül.

Az új Erdészeti Stratégia hozzájárul az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2030-ig legalább 55%-kal történő csökkentésének és 2050-ig az éghajlat-semlegességnek az EU-ban javasolt intézkedéscsomaghoz.

Ez is segíti az EU-t abban, hogy teljesítse elkötelezettségét a természetes elnyelők szén-dioxid-eltávolításának fokozása iránt az éghajlati törvény szerint. Az erdészeti stratégia a társadalmi, gazdasági és környezeti szempontok együttes kezelésével az EU erdőinek multifunkcionalitását kívánja biztosítani, és kiemeli az erdészek döntő szerepét – áll az Európai Bizottság hivatalos közleményében.

Európa erdőgazdálkodói, továbbá az erre alapozó fafeldolgozó ágazatok (erdő-alapú ipar) szereplői viszont úgy látják, hogy a most kihirdetett uniós erdőstratégia a magukat a közvélemény szószólójaként felkent zöld civil szervezetek szája íze szerint, egy jóléti államnak könnyed elengedő megközelítésével, az erdőgazdálkodási ágazat észrevételeinek érdemi figyelembevétele nélkül készült.

A dokumentum alaposabb megismerését követően részletesebb be fogjuk mutatni.

Ugrás az Erdészeti Stratégia angol joganyagához.

szerk: Tóth János, forrás: Európai Bizottság

kiegészítés: az MTI tudósítása

Az Európai Bizottság új stratégiát mutatott be az európai erdők védelmére és helyreállítására

    Brüsszel, 2021. július 16., péntek (MTI) – Az Európai Bizottság elfogadta az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát, mely a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul – tájékoztatott az uniós bizottság pénteken.

    Közölték: az új erdőstratégia hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig teljes klímasemlegességet érjen el.
    Segít abban, hogy az EU az európai klímarendeletnek megfelelően fokozza az úgynevezett természetes elnyelők által végzett szén-dioxid-eltávolítást. Azáltal, hogy átfogó megközelítést alkalmaz a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontok tekintetében, az erdőstratégia az uniós erdők sokoldalúságát hivatott biztosítani, és kiemeli, mennyire fontos szerep hárul ebben az erdészekre.
    “Az erdők stratégiai szövetségeseink az éghajlatváltozás és a biodiverzitás-csökkenés ellen folytatott harcban. Szénelnyelőként működnek, és segítenek csökkenteni a klímaváltozás hatásait. Lehűtik a városokat, védelmeznek a súlyos áradásoktól, és az aszály hatásait is mérséklik” – fogalmaztak.
    A közlemény kiemelte, több különböző tényező, köztük az éghajlatváltozás is veszélyt jelent erdők jövőjére nézve. Az új uniós erdőstratégia ezért jövőképet vázol fel és konkrét intézkedéseket határoz meg azzal a céllal, hogy az erdők kiterjedése növekedjen, állapotuk és ellenálló képességük javuljon, védelmük és helyreállításuk pedig lendületet kapjon.
    A javasolt intézkedések a szénelnyelők és szénkészletek növelése révén fokozni fogják a szénmegkötést, hozzájárulva ezáltal az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A stratégia keretében az EU elkötelezi magát a természetes és őshonos erdők szigorú védelme, a leromlott állapotú erdők helyreállítása, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása mellett, és vállalja, hogy ennek során megőrzi az erdők által nyújtott és a társadalom számára nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatásokat.
    A stratégia a leginkább éghajlat- és biodiverzitásbarát erdőgazdálkodási módszerek alkalmazását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy a faalapú biomassza használatát a fenntarthatóság határain belül kell tartani, és a lépcsőzetes felhasználás elvével összhangban ösztönzi a faanyagok erőforrás-hatékony felhasználását – közölték.
    Magyarország a héten írta alá azt a levelet, amelyet Ausztria kezdeményezésére 11 európai uniós tagállam küldött Frans Timmermansnak az Európai Bizottsági alelnökének, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az Európai Unió akkor még készülő erdészeti stratégiájának tervezetét. Az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleményében Nagy István kiemelte, az erdőgazdálkodás egész Európában a fenntartható gazdálkodás modelljeként szolgál, mivel egyszerre figyelembe veszi a fenntarthatóság társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontjait. Helytelen és elfogadhatatlan megközelítés, ha a brüsszeli bürokraták ebből az egységből egyoldalúan csak a zöld szempontok érvényesítésére törekednek, mert nem lesz meg a társadalmi és gazdasági alap az egyébként szükséges környezet- és klímavédelmi intézkedések végrehajtásához. Nem lehet a gazdálkodók ellehetetlenítésével megvédeni az európai erdőket – tette hozzá a tárcavezető.

forrás: MTI

2 megjegyzések

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Másodszor maradt el az első forwarder-szimulátor tanfolyam!

Következő cikk

Gátat szabtak az árvíznek: megújult a németbányai Pisztrángos-tó környékeStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések