FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lecsapott a román famaffia

Két újságíró és egy zöld aktivista a romániai illegális erdőkitermelésről forgattak egy készülő dokumentumfilmet csütörtök délután a Suceva megyei Dornavátra közeli erdőkben, amikor mintegy húsz személy rájuk támadt és megverték őket – adta hírül a romániai Greenpeace környezetvédelmi szervezet, amely egyúttal bejelentette, hogy a sértetteknek jogi védelmet nyújtanak.

A verekedésben nemcsak a stábot bántalmazták, az illegális tevékenységüket palástolni akarók minden filmezéshez használt eszközt tönkretettek. A film rendezőjét, Mihai Dragoleát és operatőr kollégáját, Radu Constantin Mocanut, Tiberiu Boșutar helyi zöld aktivista kísérte el, mivel ő jól ismeri a bukovinai erdőkben zajló illegális tevékenységeket.

Mihai Dragolea rendező a sajtónak kifejtette, hogy egy magánerdészetbe látogattak ki, miután az egyik közeli falu lakója jelezte nekik, hogy a gyanú szerint illegális erdőkitermelés folyik ott. Amikor megérkeztek az erdő szélére, járműveket hallottak közeledni, amelyekről azt hitték, hogy az erdő tulajdonosa, valamint az erdőfelügyelőség vezetője közeledik hozzájuk, hogy beszélgetésbe elegyedjenek. Ehelyett megjelent húsz ember fejszékkel és botokkal a kezükben, közöttük volt az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is. A három filmes bemenekült a Dacia Duster márkájú autójába, de a támadók felfeszítették az ajtókat, kirángatták őket és elkezdték ütlegelni. A rendező elmondása szerint ő beleesett egy mélyedésbe, ekkor adódott lehetősége elővenni a telefonját és felhívni a 112-t.

A feldühödött erdőkitermelők a másik két áldozatot addig verték, amíg eszméletüket veszítették. A dornavátrai kórházba szállították őket, Radu Constantin Mocanunak a fejét többször megütötték, aminek következtében emlékezetkiesésben szenved azóta is. A bántalmazott zöld aktivista azt nyilatkozta a Newsbucovina.ro hírportálnak, hogy az a személy, aki a legbrutálisabban verte meg őket, azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb egy autóhoz kötözik, és addig húzzák őket, amíg csak a lábuk marad meg.  

News Bucovina / Facebook

A helyi rendőrség még nem tudta azonosítani az összes támadót – mutat rá közleményében a Greenpeace, akik megjegyzik, hogy ügyvédeik felvették a kapcsolatot az áldozatokkal és felajánlották nekik, hogy jogi segítséget nyújtanak. Ugyanakkor kérik a Román Rendőrség és a Suceava Megyei Rendőr-főkapitányság közbelépését, hogy az ügyet mihamarabb megoldják, és a tetteseket megbüntessék.

A zöld aktivista nem akarta megnevezni azt a támadót, akit még ismert is, mert az még a családját is megfenyegette. Hozzátette: nem elszigetelt esetről van szó, hanem egész hálózat dolgozik az illegális erdőkitermelésben. Mint mondta, korábban már megtörtént vele az is, hogy a törvényszegők elfogták őt, meztelenre vetkőztették, és ráparancsoltak, hogy így menjen haza.

A Suceava Megyei Rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott a Digi24 televíziónak, hogy az ügyben jelenleg öt személyt hallgatnak ki a dornavátrai rendőrőrsön. A gyanú, amely alapján nyomoznak, ütlegelés, erőszakos cselekedetek és rongálás. Mint mondta, két áldozat még nem tett feljelentését, mivel állapotuk nem teszi ezt lehetővé. Hozzátette: az öt kihallgatott személy között van az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is.

Arra a kérdésre, hogy miért csak öt embert hallgatnak ki, miközben körülbelül 20-an támadtak, hozzátette, hogy a nyomozók azon vannak, hogy pontosítsák, hányan érintettek az ügyben.

(Címlapkép: Pixabay/JerzyGorecki)

forrás: maszol.ro; 24.hu

Tánczos Barna az elkövetők megbüntetését sürgeti

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elítélte pénteken annak a körülbelül húsz személynek a tettét, akik csütörtök délután egy illegális fakitermelésről szóló dokumentumfilmet forgató két újságírót és egy zöld civil aktivistát bántalmaztak a Suceava megyei erdőkben. A szaktárcavezető szerint az eset azt mutatja, hogy a dolgok elfajultak.

Tánczos Barna felszólította az erdészettel és környezetvédelemmel foglalkozó hatóságokat, hogy mindenben működjenek együtt a nyomozó hatóságokkal, és segítsék őket a tettesek kilétének felderítésében. Hozzátette, a Suceava Megyei Erőőrség már ellenőrzésekbe kezdett az érintett területen, és minden észlelt rendellenességet azonosítanak, és ha kell, drasztikusan büntetnek.

A környezetvédelmi miniszter a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt találkozott személyesen a bántalmazott zöld aktivistával, Tiberiu Boșutarral, akivel éppen az ő és kollégái által végzett munka fontosságáról tárgyaltak. Rámutatott, hogy az Erdőfelügyelő (Inspectorul Pădurii) alkalmazásban már körülbelül egymillió illegális fakitermelésről vagy -szállításról szóló bejelentést regisztráltak, ami azt bizonyítja, hogy az állampolgárok támogatják a falopás megelőzése céljából tett intézkedéseket.

Tánczos szerint azonban ez az eset azt mutatja, hogy az illegális fakitermelők túl messzire mentek, elfogadhatatlan, amit tettek, annál is inkább, mert az erdővédők testi épségét, sőt életüket veszélyeztették. „Elítélek minden hasonló cselekedetet, és azt szeretném, ha a Tiberiu Boșutar és a két újságíró ellen elkövetett tettekért felelős személyeket, és az őket elkísérőket azonosítanák, és viselnék tettük törvényes következményeit. Ha pedig kiderül, hogy a bántalmazók közül néhányan az erdészet munkatársai, őket azonnal ki kell zárni az ágazatból – jelentette ki.

Tánczos Barna

forrás: maszol.ro (2021-09-17)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egy a Természettel Világkiállítás nyitóhétvégéje

Következő cikk

Az építőipar növekedéseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…