FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Dr. Herpay Imre emlékére szobrot avattak Sopronban

Az elődökre emlékezni alapvető kötelességünk, idén a „Hűség évében” pedig különösen fontos, hogy tisztelegjünk prof. Dr. Herpay Imre előtt, aki úttörője volt annak a folyamatnak, amelynek eredményeként napjainkra az erdőgazdálkodás szerves része a természetvédelem, az ökoturizmus, a klímavédelem és az egészségvédelem – emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Botanikus kertjében, prof. Dr. Herpay Imre ünnepélyes szoboravatásán.

Fotó: Soproni Egyetem

Zambó Péter beszédében kitért arra, hogy az erdészeti ágazat sorsát a napi napig a professzor útmutatása, munkássága és az általa megnevezett szervezetek, közösségek alakítják. Azt mondta, hogy ennek a megújulásnak az élére állt a Soproni Egyetem is, amikor küldetését újrafogalmazva a fenntarthatóság oktatását és kutatását tűzte zászlajára. Ennek a lépésnek egyik fontos mérföldköve, hogy az egyetem egységes irányítása alá került az Erdészeti Tudományos Intézet és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Emlékeztetett arra is, hogy az erdészek az elmúlt években kampányaikkal, szemléletformáló munkájukkal, a vándortáborokkal az erdők ügyének szószólóivá, legfontosabb szereplőivé váltak.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormányzat kiemelt célként tekint a meglévő erdők megőrzésére és az erdőterület gyarapítására. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Agrárminisztérium alá tartozó állami erdőgazdasági cégcsoportok közel egymillió hektár erdő megőrzéséről gondoskodnak, emellett kiveszik a részüket az erdőterület gyarapításából, a klímavédelmi és ökoturisztikai fejlesztésekből, az oktatás és a kutatás színvonalának emeléséből.

Zambó Péter arról is beszélt, hogy az építő munkával párhuzamosan zajlik az erdőtulajdonos réteg megszólítása a minőségi erdők fenntartásában. Kiemelte, a rendszerváltozás óta a magyar gazdák a magánerdészeti szektor közreműködésével több, mint kétszázezer hektár új erdőt telepítettek. „Célunk, hogy az erdőgazdálkodás a gyenge termőképességű területeken valós, jövedelmező és vonzó alternatívát jelentsen a gazdák számára”- tette hozzá az államtitkár.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere emlékező beszédében azt emelte ki, hogy Sopron és az egyetem összeforrt, ahogy Dr. Herpay Imre élete és munkássága is elválaszthatatlanul összenőtt a Soproni Egyetemmel és Sopronnal. Munkásságával nem csak az egyetemet, de hazánkat és a városunkat is méltó módon és becsülettel szolgálta – mondta.

Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke azt mondta, hogy Dr. Herpay Imre a magyar erdészet meghatározó alakja és színes egyénisége volt. Felidézte, hogy az egyesületnek 1979 és 1990 között volt az elnöke, és a lehető legnagyobb következetességgel, a saját egészségét sem kímélve védte az erdész szakma becsületét, az ágazat érdekeit.

Dr. Heil Bálint, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja arról beszélt, hogy a professzor szakmai hagyatéka ma is él, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is sikerül megtartani azokat a fiatalokat, akik a zálogát jelentik a szakmai örökség továbbadásának.

Az ünnepségen dr. Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet kutatója megosztott néhány emléket egykori professzoráról, majd Dr. Herpay Imre özvegye, Herpay Imréné köszönte meg a szobrot, amely közadakozásból készülhetett el. Az avatáson részt vett Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és prof. dr. Fábián Attila rektor.

forrás: AM Sajtóiroda 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Emlékkeresztet avattak Tompán

Következő cikk

Egy a természettel -> 44 somogyi programStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések