FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Emlékkeresztet avattak Tompán

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus magyarországi rendezésének alkalmából, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére, dr. Nagy István agrárminiszter tulajdonosi támogatásával megerősítve, az Erdőkért Felelős Államtitkárság irányításában 2021. évben egy monumentális fa emlékkereszt felállítására kapott felkérést 21 erdészeti részvénytársaság.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. ebből az alkalomból a magyar-szerb államhatár közelében, Tompa közigazgatási területén, Felsősáskalaposon állította fel az emlékkeresztet, az egyik legjelentősebb balkáni tranzitútvonal mellett, a tompai határátkelőhelytől mintegy 2 kilométerre található körforgalom környezetében, idős feketefenyőkkel borított buckaoldalban.

A kereszt felavatására 2021. szeptember 7-én került sor.

Ünnepi köszöntőt mondott Sulyok Ferenc, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója, aki beszéde során hangsúlyozta: a kereszt elhelyezésekor fontos volt, hogy jól látható, forgalmas helyre kerüljön a monumentális emlékjel. – Tompa határában, a város Felsősáskalapos nevű külterületi részén, a magyar-szerb államhatár közelében, az egyik legjelentősebb balkáni tranzitútvonal mellett találtunk alkalmas helyszínt – mondta el a vezérigazgató. A keresztet így a tompai határátkelőhelytől körülbelül 2 kilométerre helyezték el, egy idős feketefenyőkkel borított buckaoldalra. – Egy olyan pontra került a kereszt, ahol az 53-as főút zúgó forgatagát egy körforgalom csillapítja, ezáltal óhatatlanul is ráveszi az utazóközönséget arra, hogy figyelmét az őt körülvevő környezetre, így az emlékkeresztre irányítsa – sorolta Sulyok Ferenc.
A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az erdőknek nélkülözhetetlen szerepe van a gazdasági-, természetvédelmi- és a társadalmi életben is. – Mindemellett erdőink óriási mértékben hozzájárulnak a lakosság egészségvédelméhez, könnyen és biztonságosan elérhető kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak, ökoturisztikai fejlesztések alapját képezik és mint jelen esemény is illusztrálja, kulturális értékek elhelyezésére biztosítanak méltó teret – fogalmazott Sulyok Ferenc.

– Az emlékhely nem csak a pápalátogatás évének állít emléket, hanem a jövőben is sok éven át lehetőséget biztosít, hogy jótékony hatásai által közelebb hozzon mindenkit a természethez. Az ilyen kegyhelyek esztétikus, meghitt környezetben teszik lehetővé a befelé fordulást és büszkén mutatják gyermekeinknek és a világnak a magyar lakosság elhivatottságát és meggyőződését – mondta keresztszentelés előtt beszédében Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője.

A keresztet dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg. A műsorban közreműködtek a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola és a Tompai Szabó Dénes Általános Iskola diákjai.

Az 5 méteres kereszt teljes tömege 600 kilogramm

A tompai körforgalomnál felállított kereszt vörösfenyőből készült, rétegragasztásos technológiával. Sulyok Ferenc az avatón elmondta: a másfél köbméternyi faanyag pontos származási helyét nem ismerik, de annak mintegy kétharmad része egy szülői hagyatékból származik és az örökös büszke arra, hogy a féltve őrzött fenyőpallók nemes célra lettek felhasználva. A kereszt teljes tömege talp nélkül, körülbelül 600 kilogramm, a talajtól mért teljes magassága 5 méter. A nagy tömege és magassága miatt, illetve a homokos talaj miatt három köbméteres betonalap készült, amibe elhelyezték a 150 kilogrammos, egyedi gyártású tűzihorganyzott acél talpelemet. A kereszten olvasható a katolikus világesemény biblikus jelmondat: „Minden forrásom belőled fakad”.
A kereszt kivitelezője a kecskeméti Baugenerál Kft. volt.

forrás: KEOL; BAON

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A francia faipar problémái

Következő cikk

Dr. Herpay Imre emlékére szobrot avattak Sopronban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések