FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Román jogszabály az erdészek védelmére

Az erdészek elleni bűncselekmények büntetését súlyosbító törvénytervezetet fogadott el kedden a román képviselőház.

A jogszabály 290 támogató szavazatot kapott, egy tartózkodás volt. A Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által beterjesztett tervezet a büntető törvénykönyvet módosítja.
Előírása szerint az erdészek ellen az eljárásuk közben vagy az eljárásukkal összefüggésben elkövetett bűncselekmények is hivatalos személy elleni bűncselekménynek minősülnek, és akárcsak a rendőrök és a csendőrök esetében, a kiszabható büntetésük a felével nő.

A képviselőház döntő szabályozóként fogadta el a törvénytervezetet – közölte az Agerpres hírügynökség.


Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter beterjesztése nyomán olyan törvényt fogadott el döntő házként a képviselőház, amely az erdészekkel szemben elkövetett bűncselekmények büntetését súlyosbítja.

A tárcavezető a Maszol érdeklődésére elmondta: számos esetben szembesültek azzal, hogy az erdészeket, az erdészeti szakszemélyzetet bántalmazás, támadás érte, miközben dolgukat végezték és őrizték, védték az erdőket. Mint kifejtette: emiatt nyújtott be egy törvénytervezetet, amelyben azt javasolta, hogy a szolgálatban levő erdészek ellen irányuló támadások, agresszió esetén olyan büntetéseket szabhasson ki az ügyészség, mintha rendőrt, vagy csendőrt bántalmaztak volna.

„Legalább annyira fontos az erdészek által végzett munka, mint a közrend fenntartása. Mindannyian tudjuk, mennyire fontos, hogy az erdők törvényes és fenntartható módon legyenek kitermelve; akkor történhessen fakivágás, ha minden szabályt betartottak” – fogalmazott Tánczos Barna. Hozzáfűzte: abban bízik, hogy jelentősen visszaszorul az erdészek elleni agresszió és a támadások száma. Kiemelte, hogy akár többéves börtönbüntetést is kaphat az, aki erőszakosan lép fel az erdészeti szakszemélyzet ellen.

A Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által beterjesztett tervezet a büntetőtörvénykönyvet módosítja. Előírása szerint az erdészek ellen az eljárásuk közben vagy az eljárásukkal összefüggésben elkövetett bűncselekmények is hivatalos személy elleni bűncselekménynek minősülnek, és akárcsak a rendőrök és a csendőrök esetében, a kiszabható büntetésük a felével nő. A képviselőház döntő házként fogadta el a törvénytervezetet.

forrás: kronikaonline.ro, maszol.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Karácsonyi fenyő a közösségért

Következő cikk

34000 karácsonyfát kínál a RomsilvaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések