FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtulajdonosok kárpótlása Romániában

Törlesztette a védett erdők tulajdonosai felé 2019-ben és 2020-ban felhalmozott tartozásait a román Környezetvédelmi Vízügyi és Erdészeti Minisztérium – közölte honlapján a tárca.

A minisztérium 191,5 millió lejt (14,3 milliárd forint) kárpótlást fizetett ki a védett területen fekvő erdők tulajdonosainak, akik környezetvédelmi okokból nem termelhetnek ki fát az erdőikből.

Az összeg teljes mértékben tartalmazza a 2019-es és 2020-as elmaradásokat. A 2021-es évre járó összeg egy részének a kifizetése átcsúszik 2022 első negyedére. Emellett 47,7 millió lejt (3,55 milliárd forint) fizetett ki a minisztérium az erdészeteknek, amelyek azonosítatlan tulajdonosok erdőit őrzik.

Ez az összeg tartalmazza a 2019-es évre vonatkozó, több mint 21,4 millió lejes kifizetéseket (375 tulajdonos esetében), a 2020-as évre vonatkozó, több mint 103,7 millió lejes kifizetéseket (955 tulajdonos esetében) és a folyó évre vonatkozó, több mint 66,3 millió lejes kifizetéseket (636 magánerdő-tulajdonos esetében).

“Ha valóban meg akarjuk védeni a környezetet, és az értékes ökoszisztémákat, az államnak kötelessége kifizetni ennek a költségeit” – idézte Tánczos Barna minisztert a közlemény.

A miniszter emlékeztetett arra: a törvény előírja azoknak a tulajdonosoknak a kárpótlását, akik erdői védett területeken fekszenek, és nem termelhetnek ki fát az erdőkből. Épp csak az utóbbi években nem volt elég pénz elkülönítve a költségvetésben erre a célra.

“Egy éve jelentős elmaradásokkal vettem át a tárca irányítását, de elhatároztam, hogy a kárpótlások kifizetését prioritásnak tekintem” – fogalmazott a miniszter.

illusztráció

forrás: MTI, MMEDIU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Építő faanyagok export-bejelentése - rendelet módosítás

Következő cikk

Agrárminisztérium környezeti nevelési programjai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések