FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Harc az illegális fakitermelés ellen

„Folytatjuk a harcot az illegális szemétimport felszámolása ellen, a törvénytelen fakitermelés megállításáért, a fenntartható hulladékgazdálkodásért és a tisztább levegőért” – hangsúlyozta Tánczos Barna, aki az RMDSZ megbízásából folytathatja a környezetvédelmi tárca élén megkezdett munkáját, miután csütörtökön a parlament megszavazta a Nicolae Ciucă által vezetett új kormányt.

A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője kiemelte, hogy az erdő szociális és gazdasági jellegének a megerősítésére is külön figyelmet fordít a szaktárca:

„Az EU-s erdőstratégia, az EU-s direktívák teljesen más utat szabnak, más perspektívákat jelentenek hosszú távon minden tagállamnak. Romániának figyelnie kell arra, hogy nálunk az erdő – túl azon, hogy levegőtisztító és a biodiverzitás szempontjából fontos szerepet játszik – komoly szociális vetülettel is rendelkezik, hiszen több mint 3 millió háztartás számára biztosítja a faanyagot a fűtéshez, és több százezer tulajdonos van olyan helyzetben, hogy nagyon szigorú szabályokat kell betartson akkor, amikor akár erdőgazdálkodásról, akár Natura2000-es területekről beszélünk. Közép és hosszú távon őket kell támogatnunk abban, hogy a saját erdeikből a saját tűzifájukat vagy a műfát, azaz az ipari felhasználású faanyagot úgy tudják kitermelni, hogy azzal ne bántsák a természetet, betartsák a Natura2000-es előírásokat, de ugyanakkor élvezhessék a hasznát annak az erdőnek, területnek, famennyiségnek, amelynek a tulajdonosai” – magyarázta Tánczos Barna.

A koalíció és a kormányprogram kapcsán a tárcavezető elmondta, környezetvédelmi szempontból nincsenek különbségek az előző és a mostani között, és a kormányprogram környezetvédelmet tárgyaló fejezetében sincsenek jelentős különbségek, csak kiegészítések: „A bizottság előtti meghallgatáson is elmondtam, hogy a környezetvédelem területén nem folytathatunk pártpolitikát, a környezetvédelem, az erdőgazdálkodás, a levegőminőség, a hulladékgazdálkodás, a biodiverzitás, az élőhelyek megőrzése nem lehet politikai csatározások témája. Meggyőződésem, hogy a következő 3 évben pártszínezet nélkül együtt tudunk működni annak érdekében, hogy Románia környezetvédelmi szempontból olyan országgá váljon, amelyre bárki büszke lehet.”

forrás: maszol.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nemzeti parkok fejlesztései

Következő cikk

Magyar Innovációs Nagydíj pályázat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések