FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német faipar: fél év = 23,3 milliárd euró

A német faipar forgalma 2022. januárja és júniusa között 19,7 százalékkal 23,3 milliárd euróra nőtt 2021. első félévéhez képest. Ez derül ki a Német Faipari Szövetség (HDH) elemzéséből, amely a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatain alapul.

“A németországi faipar biztosítja a vállalatok és a végfelhasználók számára a kiváló minőségű termékekkel való ellátást egy olyan környezetben, amelyet nagy gazdasági és politikai bizonytalanság jellemez” – magyarázza Dr. Denny Ohnesorge, a HDH vezérigazgatója.

A faipari alágazatoknak – irányultságuktól függően – az év eddigi részében jelentős beszerzési költségnövekedéssel kellett szembenézniük. A forgalom növekedése igen változatos volt. Idén január és június között a faipari csomagolóiparban nőttek a legnagyobb mértékben az eladások 2021 első félévéhez képest, mintegy 56 százalékkal, ezt követi a fűrészipar 33 százalékos, majd a faalapú lemezipar 25 százalékos növekedéssel. A faipar építőiparhoz kapcsolódó ágazatában (+15,5 százalék) és a bútoriparban (+13,4 százalék) szintén az előző évi szint felett volt az értékesítés, de itt a növekedési ütemek lényegesen alacsonyabbak voltak. “A faipar építőipari ágazatában a forgalom növekedését az anyagok korlátozott elérhetősége, a KfW-támogatások átmeneti leállítása és a finanszírozási költségek év eleje óta tartó jelentős növekedése lassította” – magyarázza Ohnesorge. A túlnyomórészt középvállalkozásként strukturált bútoripar számára a nyersanyagok és az előkészítő termékek jelentősen magasabb árainak továbbadása csak korlátozott mértékben volt lehetséges, tekintettel a kereskedelmi oldal nagyfokú koncentrációjára.

“Legyen szó konyhabútorról vagy hangszerekről, tetőgerendákról vagy padlódeszkákról: A fatermékek sokféleképpen alakítják életünket a munkahelyen és a szabadidőnkben, az úton és otthon. A HDH alszektorai tükrözik ezt a sokszínűséget. A magasabb energiaárak és a beszállítói termékek megnövekedett költségei azonban problémákat okoznak a faipar számára” – magyarázza Ohnesorge.

Felhívás a politikusokhoz: Ne gördítsenek újabb akadályokat!

A nehéz gazdasági környezet miatt az év további részében további kihívások várhatók a faipar számára. “A függőben lévő faépítési és erőforrás-stratégiával a német kormány számára lehetőség nyílik arra, hogy a fenntartható növekedéshez vezető helyes útra lépjen az építőiparban és más ágazatokban, például a fosszilis nyersanyagokból származó szürke energia figyelembevételével a hagyományos építési termékekben” – hangsúlyozza Ohnesorge.

A HDH különösen aggódik amiatt, hogy az éghajlatbarát anyagok használatát nem szabad tovább akadályozni, sem az építőiparban, sem a fa mint nyersanyag biztosításában. “Amit azonban jelenleg a koalíció köreiben látunk, azok a német erdőkből származó fa fenntartható felhasználásának további korlátozására irányuló tervek. Ez azért veszélyes, mert a vállalatok elvándorlásához vezetne, és a nyersanyagokban szegény Németország még inkább importfüggővé válna” – figyelmeztet a HDH vezérigazgatója a Thünen Intézet tanulmánya alapján, amely a német erdők felhasználásának további korlátozásának hatásait modellezi.

szerk: Tóth János, forrás: HDH 08-26

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Raklapok szállítják a német exportot

Következő cikk

Budapest megvédi erdőit



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések