FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magyarország tűzifa-ellátása biztosítva van

Magyarország tűzifa-ellátása a 2021-2022-es fűtési szezonra biztosítva van. Az ország kétmillió hektárnyi erdejében megtermelt hárommillió köbméter tűzifa áll ugyanis a lakosság rendelkezésére- mondta szerdán Dányban az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára.

Zambó Péter ismertette, Magyarország erdőinek élőfakészlete 400 millió köbméterre tehető, és minden évben 13 millió köbméterrel gyarapszik. Évente 5-5,5 millió köbméternyit termelnek ki, amelyből 3 millió köbméter a tűzifa.

Kiemelte, minden tájegységben az ott előforduló fafajokat használják a leginkább, így a tűzifa nemcsak hazai alapanyagnak számít, hanem a jellemzően kis szállítási távolságok miatt környezetvédelmi szempontból is előnyös. Hegy- és dombvidéki területeken elsősorban a csertölgy, a tölgy, a gyertyán és a bükk fafajok a legkeresettebbek, míg a síkvidéki, alföldi régiókban az akác a legismertebb keménylombos tűzifa. Emellett elérhető még tüzelőanyag a lágylombos fajokból és fenyőből is – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett, a kormányzat a faanyag-ellenőrzési rendszer bevezetésével és működtetésével az elmúlt időszakban jelentősen visszaszorította az illegális fakitermeléseket és az ehhez kapcsolódó kereskedelmet, de továbbra is fontos a vásárlók tudatos viselkedése: csak számlát adó vállalkozástól, igazolt forrásból származó tűzifát vásároljanak.

Zambó Péter és Pogácsás Tibor / Fotó: Fekete István

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról beszélt, hogy idén is ötmilliárd forintos keretre pályázhattak az önkormányzatok a szociális tüzelőanyag-programban, a lehetőséggel 2351 település élt. Pogácsás Tibor ismertette: a pályázatok beadási határideje augusztus 31. volt, a rászorulóknak február 15-éig meg kell kapniuk a támogatást. Pintér Sándor belügyminiszter 2011-ben döntött arról, hogy a minisztérium a saját keretéből tüzelőanyag-támogatást biztosít az 5000 lakosúnál kisebb településeken élő rászorulóknak – idézte fel az államtitkár. Ebben az évben 2351 település pályázott keményfára, 217 barnakőszénre, 43 pedig puhafára – közölte az államtitkár.

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az IKEA-val versenyezne a Media Markt, összebútoroztak az RS Bútorral

Következő cikk

Faipari nagyberuházás Vásárosnaményban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések