FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szociális tűzifa – Gyulaj Zrt. kiszállításai

A Gyulaj Zrt. immár egy évtizede aktív részese a programnak, mely azt a célt szolgálja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juthassanak tűzifa formájában, mellyel csökkenthető az érintett háztartások tüzelőanyag költsége.

A téli időjárás a kistelepüléseken élő családok, idősek egy részének komoly nehézséget okoz. Ezért indította el a Magyar Kormány már 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag programot, amelynek keretében évről évre többszázezer rászoruló családnak nyújt segítséget. A biztosított tüzelőanyag jelentős részét az állami erdőgazdaságok által előállított faanyag szolgáltatja.

A 2021/22 -es fűtési szezonra az 5000 fő alatti települések önkormányzatai nyújthattak be pályázatot tűzifa vásárlás támogatásának elnyerése céljából a Belügyminisztériumhoz. A nyertes önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát 2022. február 15-éig osztják ki a rászorulók részére.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a gazdálkodási területének vonzáskörzetében, Tolna megyében 58 nyertes önkormányzattal kötött szerződést. A leszállítandó faanyag a pályázati feltételeknek megfelelő minőségű, keménylombos, méteres, vastag tűzifa kiszolgálását jelenti.

A mintegy 5300 m3 tűzifa leszállításának jelentős hányada megvalósul 2021. év végéig a sok csapadék miatt kialakult rendkívül kedvezőtlen erdei szállítási körülmények ellenére is. A kiszolgálás folyamatos, mivel a tűzifa kitermelés ebben az időszakban az önkormányzati szociális tűzifa prioritását veszi előtérbe.

A leszerződött mennyiség 60 százalékát a Gyulaj Zrt. az önkormányzatok telephelyeire a felázott erdei talajon nagy erőfeszítésekkel már beszállította, a fennmaradó részt a korábbi évekhez hasonlóan a pályázatban meghatározott végső határideje előtt teljesíti a társaság.

Az elmúlt években kialakult hatékony és eredményes együttműködés az önkormányzatokkal most is érvényes, mivel partnereink ezen szolgáltatásunkkal is elégedettek. Bízunk abban, hogy a novemberi és decemberi kedvezőtlen időjárásra visszavezethető szállítási nehézségeken túllendülve a következő hetekben fokozott mértékben folytatódhat a még hátralévő mennyiség kiszállítása.

forrás: GYULAJ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szlovák nemzeti parkok reformja

Következő cikk

1000 FA - projekt Szombathelyen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések