FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A furnérpiac közelmúltja és a mai trendek

A furnérpiac az utóbbi 20 évben hatalmas magasságokat és mélységeket élt meg, ami óriási kihívások elé állította, mind a furnérgyártókat, mind a kereskedőket, mind a felhasználókat.

A 2000-es évek elején hatalmas felfutás volt furnérgyártás területén, amit a termelés bővítésével, jobb és hatékonyabb, gyorsabb gépek munkába állításával igyekeztek a gyártók kiszolgálni. Ebben az időszakban Magyarországon is hatalmas fejlesztések voltak az egyetlen hazai gyártó: a Budapest Furnér Művek (BFM) üzemében. Új hasítógépek, szárítók kerültek a termelés folyamatába. Nyugat-Európa gyárai Közép- és Kelet-Európa országaiban zöld mezős beruházásként, illetve régebbi gyárak átvételével és modernizálásával új termelő kapacitásokat nyitottak, fejlesztettek. Ekkor nyitott például a Danzer csoport Csehországban és Lettországban, a Losán csoport Romániában, az Overlack csoport Ukrajnában és Lengyelországban. A furnér igény mindamellett stabilan magas volt, úgy is, hogy a laminált lapok forgalma is gyors ütemben fejlődött. Az osztrák Frischeis csoport (JAF Holz) zöld mezős beruházásként elkezdte felépíteni furnérgyárát Romániában.

Ebben az időszakban már jelentkezett egy trendváltás, ami a magyar gyártónál nehézségeket okozott. A korábbi bükk/cseresznye irányvonal megváltozott, újra a tölgy jött divatba. A termelését 90%-ban a bükkre koncentráló BFM ezt időben nem követte le, így gazdaságilag nehéz helyzetbe került.

A 2008-as gazdasági világválság hatalmas változásokat hozott. Európa- és világszinten a beruházások/új építkezések nagyon rövid idő alatt a minimálisra csökkentek. A korábban többnyire bankhitelből újonnan felépített új kapacitások kihasználatlanul álltak. A mennyiségi igény nagyságrendekkel csökkent, a jövedelmezőség leromlott.

A válság sajnos súlyosan érintette Magyarországot is. Az egyetlen helyi gyártó, a BFM 2009-ben leállította a termelést. A továbbiakban importból beszerzett anyagok értékesítésével foglalkozott. Ebben a válság sújtotta helyzetben kezdte termelését az osztrák Frischeis csoport (JAF Holz) romániai gyára.

Európa és világszerte az összes korábban működő kapacitás hozzávetőlegesen 60%-át leépítették.

A válságot követő években a COVID járványhullámig (2013-2020) a megmaradt kapacitások alacsony jövedelmezőséggel vagy veszteségesen működtek. Ennek köszönhetően további jelentős gyárak álltak le/kerültek eladásra az utóbbi néhány évben, pl: Nordbayerische Furnierwerk Németország (2015), Frischeis csoport (JAF Holz) romániai gyára (2020), stb.

A 2008 előtti gyártó kapacitások kb.30%-ával rendelkező furnér ipar így találkozott szembe a 2020 II. félévétől beinduló, korábban nem tapasztalt felívelő konjunktúrával. A világszinten mindenhol államilag erősen támogatott építőipar hatalmas kihívást jelent a megmaradt kapacitásoknak. Jelenleg mindenhol teljes kapacitással dolgoznak a gépek, amennyiben ezt az újra fel-fel törő járvány lehetővé teszi.

A furnér gyárak új megkereséseket többnyire nem tudnak fogadni. A meglévő vevőkört igyekeznek a rendelkezésre álló termékkel úgy kiszolgálni, hogy mindenkinek szállítani tudjanak. Sok esetben ezt csak részteljesítéssel tudják megoldani.

A furnér gyárak a 2008 óta csak romló jövedelmezőségi szintjüket – nyilván az erős kereslet segítségével – most próbálják javítani. Az árfelhajtó hatást még erősítik az elszálló energia árak, illetve az erdészetek, fakitermelők részéről a faipari rönkök árának emelése. A 2021-22-es rönkbeszerzési szezon szeptemberben kezdődött. A végső „eredményeket” még pontosan nem is látjuk, csak az árak felfelé ívelő tendenciáját érezzük.

A magyar piacon jelenleg két számottevő, furnér értékesítéssel foglalkozó vállalkozás dolgozik. A JAF Holz Kft. és a Furnér Művek Kft. Mindkettő saját gyártási kapacitás nélküli kereskedő. Különbség a két cég értékesítési stratégiájában tapasztalható.

A JAF Holz, mint a Frischeis csoport tagja, on-line felületen és fényképek alapján a csoport összes közép-európai kirendeltségének létrehozott ausztriai furnérközpontjából, illetve a kisebb magyarországi raktárából igyekszik kiszolgálni az igényeket.

A Furnér Művek Kft., mint független magyar kereskedő, Budapesten rendelkezik a régióban is minden igényt kielégítő furnérkészlettel. Az anyagok személyesen a raktárban megtekinthetők, azonnal átvehetők. Furnérok, éllécek, élfurnérok, ALPI kétszer késelt furnérok teljes körűen megtalálhatók a raktárban. A vevők hatékonyságát segítve csomagküldő szolgálat útján akár másnapra ki tudják szállíttatni a kívánt terméket.

A furnér piac jövőjét még nem láthatjuk, de bízunk benne, hogy a „műanyag világ” nem nyeli el a természetes anyagok szeretetét és megmarad az igény az egyediségre.

Szerző: Tóth Miklós ügyvezető – Furnér Művek Kft.
(x)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Áremelés várható a bútorpiacon

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 99., 2021/45. adás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések