FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Jelentősen nőtt a német bútorexport

A német bútor gyártók exportüzlete idén az első három negyedévben jelentősen megnőtt“ – állapítja meg Jan Kurth, a Német Bútoripari Szövetség (VDM/VHK) ügyvezetője. Szeptember végéig a bútorkivitel 17%-kal nőtt, és ezzel 6,2 milliárd EUR-ra emelkedett, amint a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai mutatják.

Németország TOP10 bútor-export célországa (2021. I-III. negyedévi export értéke euróban / az előző évhez képest elért növekedés %), Magyarország a 17. helyen végzett

„Örvendetes, hogy minden szakágazat kétszámjegyű növekedést ért el“ – mondja Kurth. A legnagyobb növekedés a konyhabútorok (19,6%) és kárpitosbútok (15%) terén volt. A válság előtti 2019-es esztendőben a német bútorkivitel kereken 10%-os többletet mutatott.

A legmagasabb növekedést Franciaország esetében tapasztaltuk, amely ország a német bútorgyártók legnagyobb felvevőpiaca. A szomszédos országban 2021 első három negyedévében kereken 1 milliárd EUR összeget tett ki a német export (30,7%). Növekedést mutatott Svájc (12,2%), Ausztria (17,3%), Hollandia (12,5%), az Egyesült Királyság (21,3%), Belgium (12,9%), Olaszország (20,5%) és Spanyolország (22,8%) is.

Bútorexport értéke 1000 eur-ban, illetve a korábbi év I-III. negyedévéhez viszonyított növekedés országonként

Európán kívül is növekedést ért el a német bútoripari export. Az Egyesült Államokba az eladás szűk 7 %-al nőtt. Kínával majdnem 2 %-os növekedést értük el, Oroszországgal pedig szűkösen számolva 9%-ot. A német bútorgyártók termékeik majdnem egy harmadát (32,8%) külföldre szállították szeptember végéig.
 
Emellett dinamikusan fejődött a Németországba irányuló bútorbehozatal is, 18,8%-al növekedve, 7,4 milliárd EUR-ra. A szállító országok rangsorában első helyen továbbra is Kína áll. Innen átlag feletti növekedés volt tapasztalható majdnem 41%-kal, miközben Lengyelország, a 2. helyezett, csupán 6,6%-os növekedést ért el. Szembeötlő Vietnam (33%), Törökország (33%) és India (78%) eredményessége.

szerk: Tóth János, forrás: Möbelmarkt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

+3 milliárd fa ültetése - online számláló indult

Következő cikk

Német bútoripar növekedése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

HOMAG okos élzárás

A HOMAG új, okos élzárási technológiáját üdvözlik a bútorgyártók. A kézművesség iránti megbecsülés egyre inkább növekszik, ami olyan…