FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Elégedetlenség az EU Erdészeti Stratégiával

A tagállamok jelentős aggodalmuknak adnak hangot, és pontosításokat kérnek az EU 2030-ig szóló új erdészeti stratégiájával kapcsolatban. 7 európai szakmai szövetség közös nyilatkozata. Az európai erdőtulajdonosok és gazdálkodók üdvözlik az EU 2030-ig szóló erdészeti stratégiájáról november 15-én elfogadott tanácsi következtetéseket, és teljes mértékben osztják a tagállamok által kifejezett aggályokat. Ezek a következtetések fontos kéréseket fogalmaznak meg az Európai Bizottság felé a stratégiában javasolt intézkedésekkel kapcsolatban, és egyértelmű felszólítást tesznek arra, hogy valóban vonják be és hallgassák meg a tagállamokat és azokat, akik naponta gondozzák erdeinket.

Az európai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók által közölt nézetekkel összhangban a következtetések hangsúlyozzák az európai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók kulcsszerepét a stratégia célkitűzéseinek megvalósításában, kiegyensúlyozott jövőkép kialakítására szólítanak fel a fenntarthatóság különböző dimenzióiról, és hangsúlyozzák a tagállamok kompetenciájának fontosságát.

Az európai erdőtulajdonosok és gazdálkodók az EU 2030-ig szóló erdészeti stratégiájában szereplő intézkedések jelentős tisztázására szólítottak fel. Ezek az intézkedések kérdéseket és aggályokat vetnek fel a tagállamok részéről is, amelyek többek között:

  • kiemeli a társadalmi-gazdasági célok megerősítésének szükségességét;
  • kérjen felmérést a fenntartható erdőgazdálkodáshoz szükséges új uniós szintű mutatók, küszöbértékek és tartományok szükségességéről és hozzáadott értékéről;
  • emlékeztet arra, hogy az adatgyűjtésnek, -feldolgozásnak, jelentésnek és értelmezésnek a lehető legjobban és leghatékonyabban kell felhasználnia a meglévő nemzeti erdőleltárt és a nemzetközi együttműködést;
  • hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy tisztázzák az új „természetközeli” uniós tanúsítási rendszerek szükségességét és azok kimutatható hozzáadott értékét.

Az erdőtulajdonosok és gazdálkodók csatlakoznak a tagállamokhoz, és sajnálják, hogy a stratégiát nem a tagállamokkal és az érintett felekkel együtt dolgozták ki. Az elmúlt hónapokban az európai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók többször is hangsúlyozták, hogy a stratégia nem tükrözi a gyakorlatban tapasztalható valóságot, és hogy a stratégiában alkalmazott „egy méret mindenkire” megközelítés [egységes, sablonos, mindenkire ugyanaz] figyelmen kívül hagyja az európai erdők sokféleségét. Ezt tovább erősítik a tagállamok következtetéseikben, amelyek hangsúlyozzák, hogy az ilyen megközelítés akár kontraproduktívnak is bizonyulhat, és hangsúlyozzák az erdők sokféleségének és sajátosságainak elismerését, tiszteletben tartását és fenntartását az EU-ban.

Az európai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók eltökélt szándékkal teljesítik kötelezettségvállalásaikat. A stratégiában javasolt intézkedések további fejlesztése [kidolgozása] előtt azonban el kell végezni a tagállamok és az érdekelt felek által meghatározott szükséges pontosításokat és alapos értékeléseket.

Forrás: EUSTAFOR (Állami Erdőgazdálkodók EU Szövetsége)
(MM)

Kapcsolódó:

Erdészeti politika = nemzeti hatáskör (FATÁJ, 2021-11-15) Nagy István magyar agrárminiszter is részt vett a Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén.

A Tanács következtetéseket fogadott el a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdőstratégiáról Az EU Tanácsának sajtóközleménye magyarul november 15-én.

A Tanács következtetései a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdőstratégiáról A részletes (11 oldal magyarul) tanácsi következtetések. (pdf)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Dió-fekete dió hibridek magyar-francia kutatása

Következő cikk

Deszkatemplom Miskolcon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések