FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EP jelentéstervezet az EU Erdészeti Stratégiájáról

Az Európai Parlament az Európai Bizottság által 2021. július 14-én közzétett, 2030-ig szóló uniós erdészeti stratégiáról szóló jelentést készít elő. A munka két bizottságban folyik, amelyek közül az AGRI bizottság a vezető bizottság, az ENVI bizottság pedig társbizottságként készít majd véleményt.

Az AGRI bizottság előadója Ulrike Müller (RE/DE) európai parlamenti képviselő. Müller képviselő asszony közzétette jelentéstervezetét és bemutatta azt az AGRI bizottságnak. A bizottság várhatóan júliusban szavaz a jelentésről, a plenáris ülés pedig szeptember-októberben.

Az ENVI bizottság véleményét Luisa Regimenti (EPP/IT) európai parlamenti képviselő készíti elő, és az ő véleménytervezetét is közzétették. A bizottsági szavazásra várhatóan júniusban, a plenáris szavazásra pedig szeptember-októberben kerül sor.

Az előadók munkájának támogatására február 28-án nyilvános meghallgatást szerveztekAz EU új erdészeti stratégiája 2030-ig – hogyan lehet összeegyeztetni az erdőgazdálkodásban rejlő gazdasági lehetőségeket a faanyagon túl a biológiai sokféleséggel és az éghajlati célokkal” címmel. A meghallgatás lehetőséget adott az AGRI és az ENVI bizottságok tagjainak, hogy a tudomány, a gyakorlat és a civil társadalom szakértőivel megvitassák az erdőgazdálkodás területén bekövetkezett legújabb fejleményeket, és betekintést nyerjenek a már meglévő lehetőségekbe.

A meghallgatás során Ulrike Müller EP-képviselő kiemelte az erdőtulajdonosok megfelelő bevonását a stratégia végrehajtásába, és hangsúlyozta, hogy több uniós országban figyelembe kell venni az erdőbirtokok kis méretét.

A Régiók Európai Bizottsága

Joan Calabuig Rull, a NAT szakbizottság előadója, aki a stratégiáról szóló REB-vélemény előkészítéséért felelős. A véleménytervezetről a NAT szakbizottságban február 3-án szavaztak, a plenáris szavazásra pedig az április 27-28-i plenáris ülésen kerül sor.

A véleménytervezet az Európai Unió Tanácsának következtetéseihez és a Gazdasági és Szociális Bizottság véleményéhez hasonlóan fogalmaz. A vélemény többek között kérdéseket vet fel a regionális és helyi szintek, valamint az erdőtulajdonosok bevonásával kapcsolatban a stratégia előkészítésébe, valamint az erdők többféle funkciójának egyensúlyával kapcsolatban. A jelentéstervezet (magyarul is olvasható) a fenntartható erdőgazdálkodás koncepciójának nagyobb támogatására, valamint a stratégia végrehajtását megelőzően a stratégia pontosítására is felszólít.

szerk: Tóth János, forrás: CEPF

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Drónforradalom az erdőgazdálkodásban?

Következő cikk

EU Tanácsi következtetések a fenntartható szénkörforgásokról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések