FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Románia erdőstratégiája elkészült

Az erdőtulajdonosok felelősségét hangsúlyozza többek között Románia frissen elkészült, a 2030-ig tartó időszakra érvényes országos erdőstratégiája.

A dokumentumot bemutató hétfői brassói eseményen Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte a stratégiát, amely meghatározza a hazai erdők jövőjét, a középtávú közpolitikai irányvonalakat. A tárcavezető szerint a több éves szakmai előkészítés és széleskörű közvita után a minisztérium célja egyensúlyt teremteni az erdők társadalmi, gazdasági szerepe, valamint az erdővédelem, a biológiai sokféleség megőrzése között, és növelni az erdők klímaváltozással szembeni ellenállóképességét.

„A stratégia középpontjában a tulajdonosok felelősségvállalása és az erdővédelmi korlátozások után járó méltányos kompenzáció, az erdészeti tevékenységet nyomon követő és ellenőrző rendszer reformja, valamint az erdőállomány védelme, helyreállítása és bővítése áll” – sorolta a miniszter. Ismertetése szerint az új erdőstratégia hangsúlyosabb felelősségvállalással ruházza fel az erdőtulajdonosokat, legyenek azok állami, önkormányzati vagy magánkézben. Tekintettel arra, hogy a természetvédelmi előírások miatt számos erdőtulajdonos hátrányba kerül, a stratégia kitér az ilyen esetek kompenzálására is, ugyanakkor a másik fontos elem az erdőterület bővítése, amelyhez a forrásokat is beazonosítja.

Tánczos Barna ismételten kiemelte: a Romániát megillető országos helyreállítási alapból 56 ezer hektár új erdőt telepítenek 2026-ig.

Az uniós erdőstratégiával összhangban kidolgozott országos stratégiáról szeptember végéig kell határozatot elfogadnia a bukaresti kormánynak az országos helyreállítási és reziliencia építési tervben vállalt kötelezettség alapján. A stratégia elfogadását követően kezdődhet a jogszabályi keret módosítása a meghatározott célkitűzések alapján, ennek egyik fontos eleme egy új erdészeti törvénykönyv elfogadása lesz a környezetvédelmi miniszter szerint.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte az új erdőstratégiát
Fotó: Tánczos Barna/Facebook

Különben az erdőstratégia 1,2 millió lejből készült el (a költséget az országos helyreállítási tervből fedezték), kidolgozásában a brassói egyetem Erdészeti és Erdőgazdálkodási Karának, valamint a szucsávai egyetem Erdészeti Karának oktatói, továbbá az ágazat más szakértői vettek részt.

A 2030-ig tartó időszakra vonatkozóan öt területen határoztak meg cselekvési irányokat: az erdő társadalmi-gazdasági funkcióinak támogatása, valamint az erdészeti biogazdaság ösztönzése a fenntarthatóság keretében; az erdőállomány védelme, helyreállítása és bővítése; stratégiai nyomonkövetés, az erdészeti adatok begyűjtése, feldolgozása és közzététele; kommunikáció, tudatosítás, oktatás és tudományos kutatás; hatékonyság és átláthatóság az erdőgazdálkodásban, valamint az erdők kezelésének ellenőrzése.

forrás: KronikaOnline.ro

Előző cikk

i2connect - szaktanácsadók szerepének erősítése

Következő cikk

Munkaszüret állásportál - már ukrán nyelven is



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések