FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz (volt) Ausztriában

Várhatóan a hét végére sikerül teljesen eloltani az elmúlt héten Ausztria neunkircheni járásában keletkezett erdőtüzet. A hőkamerával végzett felderítő repülés azt mutatta, már egyre kevesebb helyen parázslik a hegyoldal.

A Raxon működő egyik sífelvonón készült videófelvételek alapján a rendőrök azt gyanítják, hogy a tűz egy népszerű kirándulóhelyen keletkezett. A lángok innen terjedtek tovább – közölte a noe.orf.at.

A lakossági bejelentéseket is komolyan veszik, azokat is kivizsgálják. A rendőrök átnézik a közelben túrázók fényképeit. A tűz kitörése után nem sokkal a Rax hegy felett repült át egy repülőgép. A személyzet pedig újabb információkkal segítheti az eljárást.

A nyomozók olyan területet is átvizsgáltak, amelyről tudni lehetett, hogy ott korábban többször gyújtottak tüzet engedély nélkül. A tűzvizsgálók most azt szeretnék tisztázni, hogy egy ilyen tábortűz vagy esetleg egy eldobott cigaretta okozta-e a pusztító erdőtüzet. Mindenesetre nehéz a munka szakemberek számára. Az oltóvíz és az eső mennyisége miatt a terep felpuhult, ezért az rendkívül csúszós.

A tűzoltók közben folyamatosan dolgoznak a terepen. A korábbi 1000-ről 100 alá csökkent a parázsok száma – ezt egy hőkamerás repülőgéppel végzett vizsgálat is alátámasztotta – olvasható a neo.orf.at-n. A szakemberek azt valószínűsítik, hogy a hétvégére sikerül teljesen eloltani a tüzet. Ám még ekkor sem lehet teljesen megnyugodni, ugyanis hetekig figyelni kell a helyszínt, nehogy új erőre kapjon a tűz.


Folyamatosan küzdenek a lángokkal Ausztriában. Az erdőtűz megfékezésében a fegyveres erők, a belügyminisztérium helikopteri mellett a külföldi országok repülőgépei is részt vesznek. Németországból kettő sepciális helikopter is a helyszínre tartott. Ezek a külföldről érkező repülőgépek valószínűleg több napig Rax körzetében maradnak. A németországi és olaszországi gépek bevetését szerdáig tervezik. Hirdetés

– A földi egységekkel már nagyon szép sikereket érünk. A védekezésben 700-an vesznek részt – közölte Josef Huber műveleti menedzser hétfőn kora délután az ORF Alsó-Ausztriának. – Úgy tervezzük, hogy munkájukra a hét végéig szükség lesz.

A Rax környéki segélyszolgálatok nagy reményeket fűznek az előre jelzett esőhöz. A ausztriai időjárási szolgálat szerint kedd este hidegfrontnak kell érkeznie, és széles körben esni fog. – Itt minden csapadék segít csökkenteni a tűz intenzitását. Ha lesz csapadék, a helyzet minden bizonnyal enyhül – mondta Josef Huber. – A parázs újra és újra fellángolt, de észrevehetően kevesebben, mint az elmúlt napokban. Még mindig sok parázs van a lejtőn belül, amivel ma is harcolnak a földi egységek.

Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő szerint időközben megállapították, hogy a lángok olyan helyen csaptak fel, ahol korábban többször is gyújtottak tábortüzeket. Előkerült egy videófelvétel is, amin látszik az első füstoszlop, amely egy hete, hétfő reggel emelkedett fel az erdőterületről.

A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a tűz előtti napokban kik jártak a környező hüttékben. A lakosságtól érkező számos jelzést is nyomon követik.

A lángok az előző hét hétfőjén csaptak fel. A tűz rendkívül gyorsan terjedt – tíz órán belül öt hektárról több mint 100 hektárra – idézte fel az előzményeket a portál.

forrás: VAOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 99., 2021/45. adás

Következő cikk

Élet Fája



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…