FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bükk fűrészüzem új kézben

A Reliance Global Holdings befektetői csoport Romániában terjeszkedik, egy Kovászna megyei fűrészárugyárat vesz át – adta hírül a Profit.ro. A Bermudán bejegyzett és a hongkongi tőzsdén is jegyzett vállalat feltételes megállapodást írt alá a JWC Romwood teljes részvénytőkéjének megvásárlásáról az osztrák JW Cappelen csoporttól, amely tranzakció értéke 2,286 millió euró.

A Reliance Global Holdings vállalat Romániában terjeszkedik egy Kovászna megyei fűrészüzem átvételével, amiért cserébe több mint 2 millió eurót fizet (ez kb. 840 millió forint). Az Întorsura Buzăului-i székhelyű JWC Romwood egy 60 000 négyzetméteres területen található fafeldolgozó üzemet működtet Kovászna megyében. A bükk feldolgozó fűrészüzem termelési kapacitása évi 8000 köbméter, és mintegy 36 embert foglalkoztat.

A Reliance Global Holdings 2019 novemberében lépett be a román piacra, miután felvásárolta a brassói Woodlands Industrial fakereskedelemre szakosodott vállalatot. Ezt követően a vállalat fafeldolgozó üzemet és elosztóközpontot nyitott, mindkettő a Kovászna megyei Oituzban található. A Reliance romániai tevékenysége mellett fűrészüzemekkel és faanyagelosztó központokkal rendelkezik Horvátországban és Szlovéniában. A vállalat ugyanazt az üzleti modellt kívánja alkalmazni, amelyet az Oituz fűrészüzem esetében is elfogadott, és fel kívánja gyorsítani terjeszkedési stratégiáját az európai faanyagellátási ágazatban. A JWC Romwood az elmúlt két pénzügyi évet veszteséggel zárta, alacsony kihasználtsági arányok mellett. A bükkfűrészárura szakosodott üzem várhatóan ismét nyereséges lesz, és a Reliance kiterjedt üzleti hálózatának előnyeit fogja élvezni.

FATÁJ kiegészítés: a vélelmezhetően kínai érdekeltségű befektetői csoport 2021-re vonatkozó beszámolója (angolul) itt érhető el. Néhány megállapítást kiemeltünk ide.

Szlovéniai, romániai és horvátországi elosztóközpontok
A TSC-Operation (Timber Supply Chain operation) a szlovéniai Mariborban, a romániai Oituzban és a horvátországi Ravna Gorában hozta létre elosztó központjait Horvátországban. A művelet jelenleg a mérsékelt égövi puhafa és keményfa fűrészrönköt (beleértve a luc-, fenyő-, tölgy- és bükkfát) és fatermékeket (beleértve a bükk- és kőrisfűrészárut) a következő helyről szerzi be: fabeszállítóktól, erdőbirtokosoktól többek között Németországból, a Cseh Köztársaságból, Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Olaszországból, Ausztriából, Lengyelországból, Szlovákiából, Magyarországról és Szerbiából, és főként a következő országokban értékesíti vagy forgalmazza a vevőknek Kínában és más ázsiai országokban, a művelet által biztosított logisztikai támogatással, amely általában szárazföldi szállítással jár, vasúti és teherautókon keresztül történő szárazföldi szállítás, valamint konténereken keresztül történő tengeri szállítás.”

Fafeldolgozó vállalkozás Romániában
A TSC-művelet fafeldolgozó vállalkozást hozott létre a romániai Oituzban, és négyéves időtartamra fakitermelési jogot kötött egy vezető finn erdőgazdálkodási csoporttal az Oituzban lévő erdei érdekeltségében történő fakitermelésre. A művelet helyi fakitermelő csapatokat bízott meg a fakitermelési tevékenységek elvégzésével és egy fafeldolgozó üzemet a fűrészáru előállításával. A fakitermelő csapatok által kitermelt fát, valamint a más erdőtulajdonosoktól vásárolt fát (az értékesítési megrendelések megrendelt mennyiségétől függően a művelet más erdőtulajdonosoktól is vásárolhat fát az értékesítési megrendelések teljesítése érdekében, amennyiben a fakitermelő csapatok által kitermelt fa nem elegendő a megrendelések teljesítéséhez), a fűrészáru előállítására alkalmazott feldolgozó üzem alapanyagaként használják fel. Amikor a vevők értékesítési megrendelései meghaladják a csoport által megbízott feldolgozóüzem termelési kapacitását, a művelet más helyi beszállítóktól is vásárolhat fűrészárut a vevők megrendeléseinek teljesítése érdekében. Az előállított vagy megvásárolt fűrészárut ezután raktározzák és készleten tartják, amíg el nem adják és ki nem szállítják a vevőknek a művelet által biztosított logisztikai megállapodások alapján.

Fafeldolgozó vállalkozás Horvátországban
A TSC-művelet 2021 januárjában befejezte egy másik fafeldolgozó vállalkozás létrehozását Horvátországban. A művelet három évre szóló szolgáltatási megállapodást kötött egy horvátországi fafeldolgozó üzemmel bükk- és kőris fűrészáru előállítására, hogy kihasználja a bőséges helyi bükk- és kőrisfa-kínálatot.”

szerk: Tóth János, forrás: profit.ro, RelianceGlobalHoldings

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nem csak a fenyőfa lehet zöld

Következő cikk

Generációs megújulást segítik a mező- és erdőgazdaságban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések