FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Illegális fakitermelések Maros megyében

Románia: Év eleje óta a fakitermeléssel kapcsolatos bűncselekmények miatt több tucat büntetőjogi eljárást indítottak az illetékes hatóságok Maros megyében. Mintegy 100 olyan ellenőrzést hajtottak végre a rendőrök, amelyek során az erdőgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok betartását vizsgálták a megye területén.

Az ellenőrzéseket követően 83 bűnügyi aktát állítottak össze a rendőrök – tájékoztatott Aurica Sabău, az Maros Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kifejtette, az akciók során két helyszínen házkutatást is végeztek illegális fakitermelés bűntett alapos gyanúja miatt.

Mint mondta, a vizsgálatok során 31 személyt állítottak elő, közülük ketten előzetes letartóztatásba kerültek. Emellett 43 személyt pénzbírsággal sújtottak szabálytalan fakitermelés miatt. Megjegyezte, az elkobzott javak értéke meghaladta a 11 ezer lejt.

Februárban sem csökkent a falopás Maros megyében, a hétvégi ellenőrzések után több mint 20 köbméter fát foglaltak le a rendőrök. A hatóságok szerint egyik esetben sem volt a kitermelt fának származási dokumentuma.

„Az elmúlt néhány év statisztikai adatai szerint csökkenni kezdett Maros megyében a falopások, illegális fakitermelések száma. Tavaly megyeszerte körülbelül 3500 köbméter illegálisan kivágott fát találtak a hatóságok, ami kevesebb, mint a fele a 2020-asnak, amikor 8000 köbméter tűnt el az erdőkből” – tájékoztatott Ilie Covrig, a Maros Megyei Erdészeti Igazgatósága vezetője.

Hozzátette, ez annak is köszönhető, hogy megyeszerte videokamerás rendszereket telepítettek a problémás területek figyelésére, a falopás jelenségének felszámolása érdekében. Összegzésében úgy fogalmazott, remélhetőleg tovább fog csökkenni az illegális fakitermelés Maros megyében, ennek érdekében folyamatosan ellenőrző, rajtaütésszerű akciókat hajtanak végre a megye teljes területén.

forrás: maszol.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Cél a zöldipar fejlesztése

Következő cikk

Erdőkezelés része a fakitermelés isStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Ernszt Tamás [46]

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kollégánk, barátunk, Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója életének 46. életévében…