FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti környezetbarát, elektromos szállítójármű mutatkozott be

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

Környezetbarát, tisztán elektromos meghajtású, hazai gyártású szállítóeszköz prototípusát tesztelték a Mecsekerdő szakemberei egy szakmai bemutató során. Az új generációs gép a Mecsekerdő fenntarthatóságot, az erdők természetességét megőrző gazdálkodását segítő eszköz lehet a jövőben.

Az erdőben végzett munka fontos része a kitermelt faegyedek „közelítése” – szállításuk a kitermelés helyétől a közúti járművekkel elérhető pontig – és a faanyag mozgatása erdőterületen. Az erdei ökoszisztéma, a talaj védelme érdekében ezt a feladatot minél kíméletesebben kell elvégezni. A Mecsekerdőnél most bemutatott új szállítóeszköz nemcsak ennek a követelménynek felel meg, hanem tisztán elektromos hajtása révén a legteljesebb mértékben környezetbarát is.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A kisméretű, könnyű és egyszerű konstrukció legnagyobb újdonsága, hogy elektromos meghajtásának köszönhetően nincs szennyezőanyag-kibocsátása, a munkavégzéssel járó zaj pedig minimális. További energiamegtakarítást tesz lehetővé, hogy a speciális gép egy közepes terepjáróval, de akár személygépkocsival vontatott nagyobb utánfutóval is a munkavégzés helyszínére vontatható, nincs szükség nagyméretű szállító kamionokra, ezzel az erdőre ható környezetterhelés a jövőben csökkenthető. A munkagép megfelel a faegyedek és az erdő védelmével kapcsolatos elvárásoknak is. A faanyagot megemelve szállítja, így a vonszolással nem sérti fel a talajt, nagyméretű gumikerekei pedig megakadályozzák a talaj tömörödését és kímélik az erdő újulatát, védett természeti értékeket. Mivel oldalirányban egyetlen szerkezeti elem sem nyúlik túl a gumikerekeken, így a sűrű erdőben történő mozgás közben is minimális a hátramaradó fatörzsek sérülésének veszélye. Az alacsony előállítási költségű, rádióval vezérelhető jármű GPS-el és radarral is felszerelhető, így alkalmas a precíziós, vagy intelligens munkavégzésre.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A Mecsekerdő energia- és környezettudatos vállalatként szívesen ad teret olyan eszközöknek és technológiáknak, amelyek a természetes folyamatokra alapozott, fenntarható erdőgazdálkodást támogatják. Az elektromos meghajtású, az erdei környezetet kímélő munkagépek gyakorlati próbái részei ennek a törekvésnek – mondta Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója az új gép bemutatója kapcsán.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Horváth Béla kiegészítése:
EEK = erdészeti elektromos közelítőgép
“Ezt a gépet a 2010-es évek elején a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont Nonprofit Kft. (NymE-ERFARET Kft.) keretei között, a NymE Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézetében (EMKI) terveztük, a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. megbízásából.

Az alapötlet Keresztes Györgyé, az erdőgazdaság akkori vezérigazgató-helyetteséé, a szerkezetet Prof. Dr. Horváth Béla irányításával terveztük, a kivitelezés pedig a Bagodi Mezőgép Kft. érdeme.

A gép üzem közbeni minősítését a NymE EMKI kollektívája végezte.

A gépről és annak vizsgálatáról 2013-ban jelentettük meg a 27. számú, „EEK-02 típusú elektromos közelítőgép” című gépesítési információt (piros füzetet), amely ma is elérhető az alábbi linken: http://www.emk.nyme.hu/…/emkti/27_EEK-02_kozelitogep.pdf

Ez a fejlesztés a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál 2012. október 31-én használati mintaoltalmat kapott (lajstromszám: 4 182; NSZO-jelzet: B60P 3/41).”

Kapcsolódó FATÁJ írások:
Az Erdő- és Fahasznosítási Tudásközpont fejlesztései az innoLignum Sopron szakvásáron (2012-0-13)
Fahasznosítási kutatások, fejlesztések – ERFARET (2013-06-14)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Advent a „Muzsikál az erdő”-vel

Következő cikk

Munkavédelmi kesztyűk visszahívása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…