FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faanyagszállítás e-kamionnal

A svéd Scania teherautógyártóval együttműködve az SCA erdészeti vállalat kifejlesztette a világ első elektromos faanyagszállító teherautóját. A járművet az SCA gimonäs-i faterminálja és az észak-svédországi Umeå mellett található Obbola papírgyár között használják, ami 30 km-es oda-vissza utat jelent.

Az erdőalapú ipar Svédország egyik legnagyobb szállítóeszköz fogyasztója, vevője. Az export tekintetében a tengeri szállítás a domináns szállítási mód, de belföldön gyakran a közúti vagy vasúti szállítás a jellemző. A fosszilis energiaforrásoktól mentes szállításra való teljes átállás kulcsfontosságú lépés a fenntarthatóbb fejlődés előmozdítása felé.

Ez a svéd erdészeti ágazat egyik ígérete is, amely szerepel az Út a jövőbe című politikai dokumentumban. Ezért olyan fontos a világ első elektromos fakitermelő teherautója, amely jelenleg az Umeå melletti erdei utakon közlekedik.

“Iparágunk hosszú utat tett meg a fosszilis tüzelőanyagoktól való megszabadulás felé, és ezzel az együttműködéssel a nehéz tehergépkocsikkal történő szállításban is teszünk egy lépést a fenntarthatóbb megoldások felé” – mondta Susanne Rutqvist, az SCA klímakérdésekért felelős termékigazgatója.

A teherautót naponta kétszer kell feltölteni, és a számítások szerint ez évente mintegy 55 tonnával csökkenti az SCA szén-dioxid-kibocsátását.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Forestry Journal

Előző cikk

A jövő fapiaca - 2024

Következő cikk

256 mentőállomás kap fenyőfát



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések