FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifából készült adventi koszorú

Karácsony előtt még a nem vallásos családok otthonában is elterjedt szokás négy gyertyával díszített koszorút az asztalra téve várakozni az ünnepre, de a legtöbb nagyobb városban is megörvendeztetik ilyenkor a lakókat egy-két installációval. Pécsett pedig az idén igazán kreatív, hihetetlenül dizájnos adventi koszorú került a Széchenyi térre, a most éppen téliesített Zsolnay-kút köré. 

A napokban a helyére telepített, különleges koszorút a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar (PTE MIK) ipari termék- és formatervező mérnöki szak hallgatói Vasváry-Nádor Norbert szakfelelős koordinációja mellett, oktatókkal közösen tervezték és építették a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nonprofit Kft. megbízásából.

A hatalmas, súlyos alkotás a Mecsekerdő Zrt. által felajánlott faanyagból készült és az ünnepek után tűzifa-adományként kiosztják majd darabjait a rászorulóknak – mondta el lapunknak Vasváry-Nádor Norbert. A szerkezet LED-lámpái a hagyományos rózsaszín és lila gyertyákat szimbolizálva, szintén ezeken a színeken fognak világítani, ha minden a terv szerint halad, szombatonként 17 órakor gyullad majd fel egy-egy új fény a követkető négy hétvégén. A pécsiek egyébként már láthatták világítani a gömböket, de ez még csak a próbaüzemmód, november 27-én élesítik ténylegesen.

– A ZSÖK azzal keresett meg, hogy a diákokkal hozzunk létre valami újszerű, látványos dolgot, méghozzá a felajánlott gyertyánágakból. Próbáltunk a természetadta lehetőségek alapján valamilyen mérnöki szerkezetet összeállítani, persze úgy, hogy ráadásul koszorú alakzatot kapjunk a végén. Geometriai fogalommal élve egy tóruszról, forgástestről van szó, amit úgy alakítottunk ki, hogy a látványos pontszerűség mellett csavarodjon a forma, így a rendkívül nehéz szerkezet dinamikussá válik és szinte súlytalannak tűnik kívülről. A tobozokat vettük alapul, ott is ugyanez a jelenség figyelhető meg. Sokan kérdezték, hogy fogjuk-e még díszíteni, de úgy érzem, a kísérlet célja inkább az volt, hogyan tudjuk a fából ezt megcsinálni, szerintem nagy sikert értünk el a hallgatókkal – vélekedett a szakfelelős.

Hozzátette azt is, hogy szerinte méltatlanul kevés figyelmet kapnak az ipari termék- és formatervező szakemberek, holott a világ összes tárgyának kialakításához kapcsolódnak valamilyen szinten. Mint mondta, remek lehetőséget ad egy-egy ilyen projekt ahhoz, hogy megmutassák, mennyire fontos is a feladatuk.

forrás: PécsMa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Óriásfenyők ötöde odaveszett a kaliforniai erdőtüzekben

Következő cikk

Magyarország zöld úton jár!Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések